Τι λουλούδι είναι αυτό; Οι εφαρμογές που θα σου πουν

Πέφτεις συχνά πάνω σε λουλούδια, δέντρα και φυτά που δεν αναγνωρίζεις; Αυτές οι εφαρμογές αναλαμβάνουν να σε διαφωτίσουν.

Τι λουλούδι είναι αυτό; Οι εφαρμογές που θα σου πουν

Στεναχωριέται σε κάθε εξόρμηση στη φύση το νερντάκι μέσα σου, που αντί για τα δέντρα και τα λουλούδια της Ελλάδας στο Δημοτικό μας μάθαιναν τα άμφια του ιερέα, και τώρα μετά βίας ξεχωρίζεις τη λεύκα από το πλατάνι; Η τεχνολογία έρχεται για μία ακόμα φορά να δώσει λύση στα προβλήματά σου, με εφαρμογές στις οποίες βγάζεις μια φωτογραφία, και αυτές σου αποκαλύπτουν το όνομα του φυτού, του δέντρου ή του λουλουδιού που έχεις μπροστά σου –όχι μόνο το λατινικό του όνομα, και το πώς το λέμε στην καθομιλουμένη.

Picture This

Ό,τι είναι το Shazam για τη μουσική, είναι το Picture This για την φύση. Φωτογραφίζεις ένα φύλλο, ένα λουλούδι, ή ένα δέντρο, κι αυτό σου λέει τα πάντα, από την επιστημονική του ονομασία και το κοινό του όνομα (στα αγγλικά, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα) μέχρι το πού καλλιεργήθηκε πρώτη φορά και από ποια ήπειρο μας ήρθε.

Εξαιρετικά χρήσιμο και για τον κήπο σου, καθότι αναγνωρίζει τα σημάδια ασθενειών ή φυσικών εχθρών (περίπτωση στην οποία βγάζει ένα χαριτωμένο μήνυμα του στυλ «το φυτό σου έχει δεχθεί επίθεση από κάμπιες») αλλά και για οποιοδήποτε δέντρο ή φυτό συναντάς στο δρόμο σου και δεν έχεις ούτε ιδέα τι μπορεί να είναι, ούτε κανέναν να ρωτήσεις.

Το κατεβάζεις από εδώ για Android και από εδώ για iPhone, έχει 7 μέρες δωρεάν δοκιμή, και μετά συνδρομή 20€ τον χρόνο.

Google Lens

Το Google Lens, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχεις ήδη στο κινητό σου αν είναι Android, είναι απολύτως δωρεάν, και μπορεί να μην εξειδικεύεται σε λουλούδια και φυτά, κάνει όμως εξαιρετική δουλειά και με αυτά –επιστρέφει, δηλαδή, έγκυρα αποτελέσματα, το έχουμε τσεκάρει σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το Lens είναι η γνωστή μας «αντίστροφη αναζήτηση» ή «αναζήτηση για εικόνα» στον ιστό: Φωτογραφίζεις ένα δέντρο, ένα λουλούδι ή ένα φύλλο, και αυτό κάνει αναζήτηση της φωτογραφίας σου με βάση τα αποτελέσματα που της μοιάζουν περισσότερο. Αυτό που βλέπεις στην οθόνη των αποτελεσμάτων είναι η επιστημονική ονομασία του φυτού σου, το σχετικό λήμμα της Wikipedia (το οποίο, αν υπάρχει στα ελληνικά, θα σε διαφωτίσει και σχετικά με την ελληνική του ονομασία, μεγάλο πράγμα) και τις πιο συχνές ερωτήσεις χρηστών σχετικά με αυτό απαντημένες, βάσει σχετικών αποτελεσμάτων.

Για παράδειγμα, φωτογραφίζοντας μία κουτσουπιά, αμέσως μετά τις γενικές πληροφορίες θα δεις τις ερωτήσεις “why is a Judas tree called a Judas tree” (γιατί λέγεται δέντρο του Ιούδα, δηλαδή) και “where do Judas tree grow best” (πού ευδοκιμούν οι κουτσουπιές).

Pl@ntNet

Ίσως η δημοφιλέστερη εφαρμογή αναγνώρισης φυτών, δέντρων και λουλουδιών, το Pl@ntNet αναπτύχθηκε από ερευνητές γαλλικών πανεπιστημίων, και κάνει εξαιρετική δουλειά, επιστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις και τις ελληνικές ονομασίες των φυτών που φωτογραφίζεις –πέρα από τις αντίστοιχες επιστημονικές (ήτοι λατινικές) και αγγλικές.

Το άλλο καλό είναι ότι σε αφήνει να επιλέξεις σε ποια περιοχή βρίσκεστε, εσύ και το λουλούδι που φωτογραφίζεις, έτσι ώστε να περιορίσει κάπως τα αποτελέσματα αυξάνοντας τις πιθανότητές του να πέσει μέσα –να μην σου δείξει, δηλαδή, φυτά που ευδοκιμούν στην Αυστραλία ενώ εσύ είσαι στην Ελλάδα.

Το ακόμα καλύτερο είναι ότι, όσο περισσότερο φωτογραφίζεις, τόσο συμβάλλεις στην ανάπτυξη του project: Όλα τα φυτά που φωτογραφίζεις συλλέγονται και αναλύονται από βοτανολόγους σε όλο τον κόσμο, για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της βιοποικιλότητας και την προστασία της φύσης. Όπως το θέτουν οι δημιουργοί του, «αυτή τη στιγμή, το Pl@ntNet μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 20.000 φυτά. Απέχουμε ακόμα πολύ από τα 360.000 διαφορετικά είδη που ζουν στη Γη, αλλά το app εμπλουτίζεται κάθε μέρα, χάρη στη συνεισφορά των χρηστών μας».

Το κατεβάζεις για Android από εδώ και για iPhone από εδώ, και είναι απολύτως δωρεάν, ούτε συνδρομές ούτε τίποτα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v