Λυκαβηττός: Βόλτες καφέδες και ποτά στον «σκούφο» της Αθήνας

Σεργιανίζουμε για άλλη μια φορά στον απόλυτο αθηναϊκό λόφο απολαμβάνοντας υπέροχες διαδρομές, πριν επιδοθούμε στην απαραίτητη καφεδοποσία και ποτοποσία.

Λυκαβηττός: Βόλτες καφέδες και ποτά στον «σκούφο» της Αθήνας

Ο Λυκαβηττός είναι ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς στις ζωές των Αθηναίων και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού στα πέριξ του οι παρέες αλλά και πολλά ζευγαράκια έχουν γράψει μεγάλη ιστορία. Αφού πάρουμε το περισπούδαστο ύφος μας έχουμε να σου πούμε ότι για το όνομά του (που μέχρι το 1832 δεν ήταν Λυκαβηττός, αλλά Αγχεσμός) υπάρχουν διάφορες εκδοχές: Μία κάνει λόγο για λύκους που τριγύριζαν στην περιοχή, μία άλλη εντοπίζει την ετυμολογία του στις λέξεις λύκη και βαίνω, λόγω της εμφάνισης του ήλιου από εκεί –σαν να λέμε, λόφος του λυκαυγούς. Υπάρχει, επίσης, και μια τρίτη εκδοχή, που θέλει το όνομα να είναι προελληνικό και να σημαίνει μαστοειδές ύψωμα.

Βόλτες

Αν κάποιος προτείνει μια βόλτα προς Λυκαβηττό μεριά, ασυναίσθητα θα σκεφτείς τα πεζούλια γύρω από το Θέατρο τα οποία είναι γεμάτα με παρέες που συζητούν, αράζουν, γελάνε κι ερωτεύονται. Όμως φυσικά ο αγαπημένος μας αθηναϊκός λόφος δεν είναι μόνο η περιοχή γύρω από το Θέατρο, για το οποίο μετράμε αντίστροφα μέχρι να λειτουργήσει ξανά, σφραγίζοντας τις πολιτιστικές μας αναμνήσεις.

Ο Λυκαβηττός δικαίως μπορεί να καμαρώνει για το πλήθος χωμάτινων, πευκοσκέπαστων μονοπατιών, που το καθένα σου χαρίζει και άλλη μια θέα-έκπληξη της πόλης. Κι αν οι ρομαντικές ψυχές αδημονούν για τα καλοκαιρινά βράδια με Πανσέληνο, υπάρχουν κι όλοι εκείνοι που ακόμη κουβαλάνε ηχεία στο αυτοκίνητο για να στήσουν το δικό τους πάρτι.

Από την Ακρόπολη στον Σαρωνικό κι από εκεί στα Τουρκοβούνια, ο Λυκαβηττός δίνει μια αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που κλαψουρίζουν ότι δεν έχει πράσινο η Αθήνα. Απαραίτητη στάση για φωτογραφίες, στόριζ, μπούμερανγκ και TikTok άμα είσαι και πολύ ινφλουένσερ στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του λόφου, που μοιάζει να ξεφύτρωσε από ελληνικό νησί και μέχρι σήμερα συγκεντρώνει πολύ κόσμο –κι ακόμη περισσότερους τουρίστες- στα πέριξ του.

Στη δυτική πλευρά του Λυκαβηττού υπάρχει άλλο ένα εκκλησάκι, ο μικρός ναός των Αγίων Ισιδώρων που επίσης αξίζει να επισκεφθείς. Από εκεί που λες ξεκινά σπηλιά η οποία καταλήγει στα Τουρκοβούνια, τροφοδοτώντας τους αστικούς θρύλους περί υπόγειων στοών της Αθήνας –και παρέχοντας ασφαλές πέρασμα σε περιόδους πολέμων.

Καφεδάκι και ποτάρες που θα πιούμε;

Πράσινη Τέντα

Λυκαβηττός, τηλ: 21 0363 5400

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @prasini_tenta

Η Πράσινη Τέντα στο λόφο της Αθήνας, αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για μικρούς και μεγάλους, δίνοντας την δυνατότητα δίπλα στη φύση να απολαύσουν, εκλεκτό φαγητό, καφέ υψηλής ποιότητας, ποτά και cocktails, ατενίζοντας πανοραμικά κάθε γωνιά της πρωτεύουσας.

Από τα θρυλικότερα καφέ της πόλης, η Πράσινη Τέντα  πρωτολειτούργησε ως καφέ-ουζερί το 1931, έκλεισε κάπου στο 2000 και επανήλθε σχετικά πρόσφατα για να μας δώσει ακόμη έναν λόγο να ανέβουμε προς Λυκαβηττό μεριά.

Ο ανοιχτός χώρος και η απεριόριστη θέα βοηθούν τους επισκέπτες να ξεχωρίσουν τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, το μουσείο, καθώς και το Παναθηναϊκό Στάδιο, με φόντο τους μοναδικούς συνδυασμούς χρωμάτων του ηλιοβασιλέματος, συνθέτοντας ένα ρομαντικό σκηνικό που αγγίζει κάθε επισκέπτη.

Πέρα από καφέδες, ροφήματα και φυσικούς χυμούς στο μενού της θα βρεις κι εξαιρετικά πιάτα όπως ριζότο καραβίδας, καρπάτσιο λαβράκι και Rib Eye Ουρουγουάης για τους κρεατοφάγους μερακλήδες.

Bar 56

Πλουτάρχου 56, τηλ: 210 7231424

Κρυμμένο στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας, το 56 είναι ένα μπαρ που αγαπά δύο πράγματα: την τζαζ και το ουίσκι. Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις λοιπόν, το σκηνικό θυμίζει νουάρ ταινία στην οποία οι πρωταγωνιστές διαλέγουν το ποτό τους μέσα από μια ψαγμένη κάβα και το απολαμβάνουν σε χαμηλοφωτισμένο φόντο. Έχει μεγάλη μπάρα – εξίσου ικανοποιητικό, αισθητικά αυτή τη φορά – και στα ηχεία θα ακούσετε παλιά ακούσματα.

Sky Bar

Πλουτάρχου 66, τηλ.: 21 0721 0701

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by DKusumadewi (@neng_dez)

Εσύ θα μπορούσες να αντισταθείς σε ένα μπαλκονάκι με θέα ολόκληρη την Αθήνα; Εμείς πάντως όχι κι αν δεν μας πιστεύεις, μια επίσκεψη στο Sky Bar φτάνει και περισσεύει για να σου αποδείξει του λόγου το αληθές. Η φάση ξεκινά από νωρίς κι είναι καφεδάτη, ενώ μόλις ξεκινά και βραδιάζει τα κοκτέιλ δίνουν και παίρνουν με τους θαμώνες να χωρίζονται σε εκείνους που προτιμούν τις κλασικές εκδοχές τους κι εκείνους που θέλουν μια signature πινελιά, γιατί έτσι.

Ορίζοντες

Λόφος Λυκαβηττού, τηλ.: 21 0721 0701

Αν είσαι της γαστρονομίας επιβάλλεται να κάνεις μια στάση στους Ορίζοντες. Εκεί θα συναντήσεις απαλές αποχρώσεις, λιτές γραμμές και αριστοκρατική φινέτσα κυριαρχούν στο χώρο. Διακόσμηση σύγχρονη και προσεγμένη, χαρακτηρίζεται από τη διακριτική πολυτέλεια των υλικών, τις έμμεσες κλασσικές αναφορές σχημάτων, χαμηλούς τόνους και απαλό φωτισμό, που αναδεικνύουν την υπέροχη πανοραμική θέα. Από το μενού ξεχωρίζουν η χοιρινή tomahawk με ψητές πατατούλες γεμιστές με γιαούρτι μυρωδικών, το ριζότο με τριλογία μανιταριών και χειροποίητο ταρτούφο, το βολάκι Άνδρου σε φύλλο κανταΐφι και γλυκό ντοματίνιο μπακλαβάς με παγωτό καϊμάκι και η λεμονόπιτα με καμένη μαρέγκα. Για ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί υπολόγισε περί τα 40-50€ κατ’ άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v