10 πράγματα που θα κάνεις στην Καβάλα σαν ντόπιος

Η Καβάλα δεν είναι τουριστικός προορισμός. Είναι όμως καλός προορισμός, και έχουμε δέκα λόγους να σε πείσουμε.

 

10 πράγματα που θα κάνεις στην Καβάλα σαν ντόπιος

Κάποιοι πιθανοί λόγοι που θα σε βγάλει ο δρόμος σου στην Καβάλα:
Έχεις συγγενείς ή φίλους που μένουν εκεί
Είσαι από εκεί
Θες να πας στο Φεστιβάλ Φιλίππων και να δεις το αρχαίο θέατρο

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις άλλους λόγους. Η Καβάλα δεν είναι τουριστική με τον πατροπαράδοτο τρόπο, που σημαίνει ότι μπορεί να σου προσφέρει μια άλλη εμπειρία διακοπών: Ένα μέρος που λίγο-πολύ ό,τι κάνεις, το κάνουν και οι ντόπιοι.

Συν τα χωριά, αλλά τα χωριά δεν λειτουργούν με αυτή τη λογική, ειδικά τα χωριά με θάλασσα. Που θέτει ένα δίλημμα: Αν πας να κάνεις τα μπάνια σου, οι Αμμόλοφοι λίγο πιο έξω από το χωριό της Νέας Περάμου είναι μια τεράστια, πεντακάθαρη και αμμουδερή παραλία και δύσκολα θα βρεις ανάλογα νερά στον νομό (και σε οτιδήποτε εκεί γύρω δεν ονομάζεται Χαλκιδική). Το να μείνεις στην Νέα Πέραμο θα σου γλυτώσει κάποιες βενζίνες, αλλά θα σε χρεώσει μάλλον κάτι έξτρα στο φαγητό και ΠΟΛΥ έξτρα στους καφέδες: Οι Αμμόλοφοι είναι οργανωμένοι σε ενοχλητικό βαθμό, θα πρέπει να κάψεις άλλη τόση βενζίνη μέχρι να βρεις ήρεμο σημείο ή σημείο να παρκάρεις.

Πίσω στην πόλη, λοιπόν, για 10 πράγματα που κάνουν και οι ντόπιοι και μάλλον θα τα κάνεις και εσύ ως τουρίστας.

Θα περπατήσεις κάτω από τις Καμάρες
Οι ντόπιοι περπατούν για να πάνε στις δουλειές τους, ή και για να βολτάρουν προς το παλιό ναυπηγείο. Στο οποίο θα βρεις το ομώνυμο ταβερνάκι για υπέροχους μεζέδες - κλείσε τραπέζι όμως πριν, ο χώρος είναι μικρός. Για τσίπουρο και μεζεδάκια, υπολόγισε γύρω στα 12-15€ το άτομο.

Θα ανέβεις προς την παλιά πόλη
Η οποία παλιά πόλη κατοικείται, είναι τίγκα στα ωραία καφέ και στα στριφογυριστά δρομάκια. Μην μπεις στον πειρασμό να κλείσεις κάποιο όμορφο σπιτάκι εκεί πάνω, θα ξεποδαριαστείς κάθε μέρα για να πάρεις ακόμα και τον καφέ σου - που είναι κάτι που κάνουν και οι ντόπιοι, ναι, αλλά οι ντόπιοι είναι σκληραγωγημένοι. Στην παλιά πόλη (η γειτονιά ονομάζεται Παναγία λόγω της εκκλησίας που υπάρχει στην κορυφή) θα βρεις δύο πράγματα που έχουν ενδιαφέρον: Το σπίτι του Μεχμέτ Αλί, που έχει μετατραπεί σε μουσείο, και το Αραλίκι. Το Αραλίκι (Πουλίδου 33) θα σου σερβίρει το καλύτερο γιαουρτλού που έχεις φάει και είναι μια πολύ κλασική ταβέρνα, την οποία απολαμβάνουν οι ντόπιοι. Για φαγητό και κρασί υπολόγισε γύρω στα 10-12€ το άτομο.

Θα τριγυρίσεις στα μαγαζιά του κέντρου
Σουβενίρια, πραγματάκια κάθε λογής, όμορφα μικρά βιβλιοπωλεία, πλακόστρωτα στενά από το πουθενά που μπορείς να χάνεσαι με τις ώρες. Η Καβάλα είναι μια σταλιά πόλη, αλλά πυκνή. Και ακριβώς επειδή είναι πόλη, μπορείς να βρεις ό,τι χρειάζεσαι.

Θα βγεις για πολύ ωραίο brunch
Κάτι το οποίο κάνουν και οι ντόπιοι συχνά, επειδή στην Καβάλα κάποιες μόδες κλείδωσαν για πάντα, ενώ κάποιες άλλες δεν έπιασαν ποτέ. Έθνικ φαΐ, ας πούμε, δεν θα βρεις. Brunch δεν θα σταματήσεις να βρίσκεις. Εμείς σου προτείνουμε το Αυγοκάντο (Στοά Μ. Αλεξάνδρου 28) που έχει λαχταριστές προτάσεις για γλυκό ή αλμυρό, σε τιμές γύρω στα 6-8€.

Θα κάνεις και τα μπάνια σου
Ναι, οι Αμμόλοφοι είναι πανέμορφοι, αλλά είναι μακριά και δεν έχουν ησυχία. Στο κέντρο της πόλης υπάρχει η παραλία της Ραψάνης, που είναι... εκεί. Είναι βολική, έχει ομπρέλες, είναι πέντε-δέκα λεπτά περπάτημα από τα περισσότερα μέρη που θα βρεις να μείνεις. Δεν είναι όμορφη, είναι όμως πρακτική και γεμίζει με άτομα από τις γύρω γειτονιές. Λίγο πιο έξω (δεκαπέντε λεπτά με αστικό λεωφορείο) υπάρχει η παραλία της Καλαμίτσας, που είναι σαν μίνι Αμμόλοφοι. Αυτά από το δεξί σου χέρι όπως κοιτάς τη θάλασσα από το κέντρο της πόλης. Στο αριστερό σου χέρι, με συν δέκα λεπτά λεωφορείου θα βρεις μια εξίσου μεγάλη, ανοργάνωτη παραλία που σου χαρίζει θέα στην πίσω πλευρά της παλιάς πόλης, που μοιάζει με νησί. Που, μιλώντας για νησί...

Θα πεταχτείς μια βόλτα στην Θάσο
Στην οποία Θάσο μπορείς να το ζήσεις όσο τουριστικά θες, επειδή α) είναι ένα νησί που αγαπάει πολύ τους τουρίστες του, και β) προσφέρεται για τουρισμό. Σου τα έχουμε πει αναλυτικότατα για Θάσο εδώ. Μια ώρα μακριά είναι με το πλοίο, και αξίζει αν έχεις μια-δυο μέρες παραπάνω άδεια.

Θα ανέβεις για πεζοπορία στο βουνό
Στην Καβάλα, εκεί που σκάει το κύμα είναι το σημείο που αρχίζει το βουνό. Αυτός ο συνδυασμός είναι χαραγμένος στο DNA των ντόπιων, που βγαίνουν κάθε μέρα για περπάτημα είτε κατά μήκος της παραλίας, είτε στο βουνό που περιβάλλει την Καβάλα. Ο μεγάλος σταυρός που θα δεις από κάθε σημείο της πόλης βρίσκεται εκεί, και ακόμα κι αν δεν σε αφορά το θρησκευτικό του θέματος, η θέα από εκεί πάνω είναι συγκλονιστική.

Θα βγεις για ποτό σε πολύ όμορφα μαγαζιά
Ευτυχώς η Καβάλα φροντίζει να έχει πάντα κάτι πιο ιδιαίτερο σαν επιλογή για έξοδο. Αυτή τη στιγμή, αν θες να βγεις και να ακούσεις ωραία μουσική, να πιεις καθαρά ποτά και να δεις κόσμο, οι καλύτερές σου επιλογές είναι η Brickwall Pub (Β' Πάροδος Παύλου Μελά 4) που σερβίρει πολλές και διαφορετικές μπύρες με τιμές που ξεκινούν από 4-5€, όπως και η Μέδουσα (Αγ. Νικολάου 10) που είναι πιο φρέσκια άφιξη και οι μουσικές της καλύπτουν πιο σκληρούς ή πιο καλτ ήχους, ανάλογα τον dj.

Θα ψαχτείς με τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης
Επειδή πάντα κάτι θα τρέχει από ντόπιες ομάδες. Όπως κάθε άλλη επαρχιακή πόλη που δεν της είναι αρκετές οι καλοκαιρινές περιοδείες των παραστάσεων και καμιά συναυλία πού και πού, η Καβάλα φροντίζει να έχει πολύ ενεργή ντόπια σκηνή. Και, φυσικά, αν μιλάμε για καλοκαιρινές διακοπές, αξίζει να φροντίσεις να συμπέσουν οι μέρες σου με το φεστιβάλ Φιλίππων.

Τέλος, θα τσεκάρεις τα βραχάκια κάτω από το παλιό νοσοκομείο
Αν θες να ζήσεις την πιο ρομαντική σου στιγμή στην Καβάλα, δεν θα χρειαστείς πολλά. Μόνο να ρωτήσεις κάποιον ντόπιο πώς θα πας στα βραχάκια κάτω από το παλιό νοσοκομείο. Αυτό είναι το μόνο πράγμα στο κείμενο που δεν αποτελεί συνήθεια των ντόπιων. Οι ντόπιοι έχουν άλλα σημεία για ρομαντζάδες. Ας κρατήσουμε και κάποια πράγματα πριβέ.

Το πριβέ, σε γενικές γραμμές, είναι το mood αν πας για διακοπές στην Καβάλα. Δεν είναι τουριστικός προορισμός. Είναι ένα τέλειο μέρος για να πας να ησυχάσεις και να μην σκεφτείς πολλά πράγματα. Δεν θα σου λείψει τίποτα, θα διαβάζεις το βιβλιαράκι σου στην παραλία και δεν θα σκέφτεσαι την καθημερινότητά σου.

Και για διαμονή;
Το Ξενοδοχείο Ωκεανίς βρίσκεται στο κέντρο και είναι σε απόσταση περπατήματος από κυριολεκτικά τα πάντα. Βρήκαμε δωμάτιο με περίπου 80€ την διανυκτέρευση. Σε παρόμοιες τιμές κυμαίνεται και το Ξενοδοχείο Esperia που βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία της Ραψάνης και στο (πολύ καλό, αν σου αρέσουν αυτά τα πράγματα) αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
Οι τιμές έχουν υπολογιστεί για 19-21 Μαΐου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v