Ένα τέλειο ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα

Οι βόλτες, τα χωριά, το φαγητό, οι πρώτες διστακτικές βουτιές και όλα όσα κάνουν την Αίγινα την τέλεια ανοιξιάτικη εκδρομή.

Ένα τέλειο ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στην Αίγινα

Μία ώρα και κάτι από το λιμάνι του Πειραιά, η Αίγινα δεν είναι μόνο λόγοω απόστασης ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις ανοιξιάτικες εκδρομές μας. Μικρή στο μάτι αλλά μεγάλη σε ποικιλία, έχει χωριά, αρχαία, εξοχές, διαδρομές, σημεία για πικνίκ και ταβερνάκια πλάι στο κύμα που φτάνουν και περισσεύουν για να γεμίσουν ένα Σαββατοκύριακο. Κι αν πρόσεξες ότι από τη μικρή μας λίστα λείπουν οι παραλίες, μη θορυβείσαι, αν σου έρθει η διάθεση για λίγο μαγιάτικο πλατσούρισμα, εντυπωσιακές μπορεί να μην είναι, αλλά τη δουλειά τους θα την κάνουν.

Τα χωριά με μια ματιά

Η Αίγινα, δηλαδή η πόλη της Αίγινας, που τη λέμε Αίγινα σκέτο και όχι Χώρα γιατί δεν είμαστε στις Κυκλάδες: Με τα χρωματιστά νεοκλασικά στην προκυμαία της, τα καΐκια-μανάβικα που απλώνουν την πραμάτεια τους στην παραλιακή περαντζάδα και τα γραφικά σοκάκια στα ενδότερα, είναι το πιο ζωντανό σημείο του νησιού, και εκεί που θέλεις να μείνεις αν έρθεις χωρίς μέσο μετακίνησης.

Η Πέρδικα, στον νότο: Είναι το νησί στα πιο… νησιώτικα του, με λευκά σπιτάκια, πλακόστρωτη παραλιακή περαντζάδα, ταβερνάκια και café που αγναντεύουν θάλασσα, αραγμένα καΐκια, καρτποσταλικό ηλιοβασίλεμα, κι ένα ακατοίκητο νησάκι σε απόσταση 5λεπτης βαρκάδας, τη Μονή, που έχει μακράν τα ωραιότερα νερά του Σαρωνικού. Η παραλιακή διαδρομή που συνδέει την Αίγινα με την Πέρδικα σε 10 χιλιόμετρα είναι ίσως η ωραιότερη του νησιού.

Η Σουβάλα, στον βορρά: Για χρόνια δεν την έπιαναν τα ταξιδιωτικά ραντάρ, παίρνει τώρα τελευταία την εκδίκησή της, με ενδιαφέροντα μαγαζάκια, ιδιαίτερες προτάσεις διαμονής, και μια απευθείας σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά που την έκανε πέρυσι το καλοκαίρι δελεαστική (και) από άποψη χαμηλότερων ακτοπλοϊκών –προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί αν θα υπάρχει δρομολόγιο και φέτος. Απέχει περί τα 10 χιλιόμετρα από την Αίγινα από την παραλιακή διαδρομή (τη δεύτερη ωραιότερη του νησιού), περί τα 7 αν κάνεις την σύντομη, τη μεσογειακή.

Η Αγία Μαρίνα, στα ανατολικά: Ακολούθησε περίπου την αντίστροφη πορεία από την Σουβάλα, υπήρξε κάποτε το χοτ μέρος του νησιού, και εξακολουθεί να αποπνέει ατμόσφαιρα θερέτρου των 80s –οι κατάλογοι στα μπαράκια της γράφουν ακόμα πράγματα όπως Sex on the Beach και Screwdriver. Συγκεντρώνει, ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος σε οικονομικές προτάσεις διαμονής, οπότε αν έχεις μέσο μετακίνησης στη διάθεσή σου συμφέρει να μείνεις εδώ. Απέχει ένα 20λεπτο οδήγησης, ή 13 περίπου χιλιόμετρα, από την πόλη της Αίγινας.

Έχει και αρχαία, πάμε μια βόλτα;

Ίσως το διασημότερο αξιοθέατο του νησιού, ο εντυπωσιακά διατηρημένος αρχαίος Ναός της Αφαίας, χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., και είναι φωλιασμένος μέσα σε ένα φουντωτό πευκοδάσος πολύ κοντά στην Αγία Μαρίνα. Είναι επισκέψιμος καθημερινά 8.00-20.00, με εισιτήριο 6€.

Αρχαίος ναός υπήρχε κι άλλος, του Απόλλωνα, πολύ κοντά στο λιμάνι της Αίγινας, ο οποίος όμως έπεσε σε ένα σεισμό κι έμεινε μόνο μια κολώνα, κι έτσι ο αρχαιολογικός χώρος λέγεται σήμερα ευφάνταστα Κολώνα (και η ψηλότερη κορυφή του νησιού λέγεται Όρος, γενικώς τα ονόματα δεν είναι το δυνατό μας σημείο). Στον μικρό αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας θα δεις επίσης τα ερείπια μιας προϊστορικής πόλης που άκμασε εδώ γύρω στο 2500 π.Χ., καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, που φιλοξενεί ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν εδώ. Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο είναι επισκέψιμα καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.30, με εισιτήριο 4€.

Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Σταθερό κι αγαπημένο μας χαϊλάητ, ειδικά των ανοιξιάτικων εκδρομών, ο λόφος της Παληαχώρας, της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού είναι διάσπαρτος με λουλούδια, μονοπάτια, παγκάκια του πικνίκ, και 33 πέτρινα εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 12ο ως τον 18ο αιώνα.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας ενθουσιάζονται με τον Ελαιώνα, κάποιες από τις ελιές του οποίου έχουν δει σίγουρα πέντε και βάλε αιώνες να περνούν, ενώ κάποιοι λένε ότι μπορεί να μιλάμε και για χιλιετίες. Θα το καταλάβεις από τις κουφάλες στους κορμούς τους, που είναι σαν ολόκληρα δωμάτια. Το μαγικό αυτό τοπίο βρίσκεται εδώ, και προσεγγίζεται από μονοπάτια που ξεκινούν από τα ορεινά χωριά Παχιοράχη και Καπότηδες, ή και από τον παραθαλάσσιο Μαραθώνα.

Πού θα φάμε;

- Ψαρομεζέδες για να συνοδεύσεις το ουζάκι σου στο ουζερί του Γελαδάκη πίσω από την ψαραγορά, στον Σκοτάδη στην παραλιακή περαντζάδα, και στα τραπεζάκια που απλώνει στην προκυμαία ο ΝΟΑ (Ναυτικός Όμιλος Αίγινας) και τα τρία στην πόλη της Αίγινας.
- Μαμαδίσια μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα (must τα παϊδάκια) στην υπέροχη αυλίτσα του Αργύρη στον Μεσαγρό.
- Ονειρεμένες T-bone και λοιπές κρεατοφαγικές λιχουδιές στο Στέκι του Κυνηγού, στο ορεινό χωριουδάκι του Ανιτσαίου.
- Δημιουργική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου (σκέψου ζυμαρικά με πέστο φιστικιού, γιατί αν όχι εδώ, πού;) στην φαντασμαγορική αυλίτσα του Κάππος Έτσι, στην πόλη της Αίγινας.
- Παραδοσιακές νοστιμιές με δημιουργικές πινελιές και σπιτικά μαγειρευτά στο Δρομάκι, που απλώνει τραπεζάκια πλάι στο κύμα. Κι αυτό στην πόλη.
- Θαλασσινά και φρέσκο ψάρι στο Ρεμέτζο και στον Αντώνη, στην Πέρδικα.
- Ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, αλλά και ωραιότατο μοσχαράκι κοκκινιστό, στο Πέτρινο στου Ανιτσαίου.
- Φανταστικά μαγειρευτά στο θρυλικό οινομαγειρείο του Βατζούλια, στον Ασώματο.

Πού θα πιούμε;

Καφεδάκια το πρωί και μπύρες αργότερα σε ξύλινες εξέδρες κυριολεκτικά μέσα στο νερό στο Inn on the Beach, στην πόλη της Αίγινας. Σούπερ κοκτέιλ στην αυλή του πιο κουλ μπαρ του νησιού, που λέγεται Περδικιώτικα, και στεγάζεται στο κτίριο που αρχικά φιλοξενούσε τις δεξιώσεις του Καποδίστρια και αργότερα την πρώτη τράπεζα της Ελλάδας, επίσης στην πόλη. Κρασάκια και μπύρες σε τραπεζάκια έξω με φόντο το ηλιοβασίλεμα στο Μικρό Καφέ, στην Πέρδικα.

Πού θα μείνουμε;

Στην πόλη της Αίγινας, στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Plaza, δυο βήματα από το λιμάνι (από 66€ το δίκλινο) και στα κουκλίστικα δωμάτια του Αιγινήτικου Αρχοντικού (από 56€ το δίκλινο). Στην Πέρδικα, στα γλυκύτατα στούντιο του Alvi Studios (από 49€ το δίκλινο) ή στα χρωματιστά δωμάτια του Perdika Mare (από 41€ το δίκλινο). 

Περισσότερες επιλογές και προτάσεις διαμονής έχουμε εδώ - Τέλεια δωμάτια για Σαββατοκύριακα στην Αίγινα 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v