Τα λαχανικά με τις περισσότερες βιταμίνες

To σπανάκι, τα καρότα, οι αγκινάρες, το κουνουπίδι και τα υπόλοιπα βιταμινούχα λαχανικά που θα αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Τα λαχανικά με τις περισσότερες βιταμίνες

Πίσω από τη βάση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής κρύβεται συνήθως ένα όνομα που ξεκινά από «λ». Ναι, σωστά κατάλαβες. Μιλάμε για τα λαχανικά τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας χάρη στα θρεπτικά συστατικά τους, παρότι πολλές φορές τα αμελούμε και δεν τα συμπεριλαμβάνουμε στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Τα λαχανικά πέραν των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων τους είναι πλούσια και σε βιταμίνες όντας ένας παντοτινός σύμμαχος του οργανισμού μας στην προσπάθεια διατήρησης ευεξίας και καλής υγείας. Σου ετοιμάσαμε μια λίστα με τα πιο βιταμινούχα λαχανικά, με την ελπίδα να προσθέσεις –αν δεν βρίσκονται ήδη- στη διατροφή σου.

Σπανάκι

Σταθερά βγαίνει πάντα πρώτο σε παρόμοιες λίστες, για τον πολύ απλό λόγο ότι με μία κούπα λαμβάνουμε 16% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη Α, 120% της βιταμίνης Κ, συν πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυτικής προέλευσης σίδηρο. Και όλα αυτά με μόλις 7 θερμίδες.

Καρότα

Τα καρότα περιέχουν τεράστιες δόσεις βιταμίνης Α (119% της ημερήσιας δόσης μας σε μία κούπα). Είναι επίσης πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμινών C και Κ, καθώς και άλλων μετάλλων. Είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει τεράστιες δόσεις φυτικών ινών και βιταμινών C και Κ, καθώς και φολικό οξύ, μαγγάνιο και κάλιο, βοηθώντας όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα κι όχι μόνο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα μικροσκοπικά λαχανάκια περιέχουν τεράστιες ποσότητες βιταμινών C και Κ (όπως όλα τα σταυρανθή), πολλές φυτικές ίνες με χαμηλές θερμίδες, καθώς και αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορους καρκίνους και χρόνιες παθήσεις.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό σούπερ χαμηλό σε θερμίδες, που μπορείς να δοκιμάσεις σε πολλές υπέροχες κι εύκολες συνταγές. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και βιταμίνες C και Κ, μαζί με φολικό οξύ.

Πράσινα φασολάκια

Τα πράσινα φασολάκια είναι ένα από τα παραδοσιακά και πολύ αγαπημένα λαδερά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φλαβονοειδή, που συνιστούν σημαντικά αντιοξειδωτικά συστατικά παρέχοντας σπουδαία οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι ένα σούπερ θρεπτικό λαχανικό με λίγες θερμίδες και πολλά «σωτήρια» για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, αντιοξειδωτικών συστατικών και φυτικών ινών.

Λάχανο

Το λάχανο ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών λαχανικών κι είναι πολυβιταμινούχο χτίζοντας ένα προστατευτικό τείχος στον οργανισμό μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει καλές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α. Περιέχει επίσης θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη και βιταμίνη Β6.

Με πληροφορίες από το iatronet

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v