Τι δωρεάν θα δεις τον Απρίλιο στην Αθήνα

Φεστιβάλ βραβευμένου σινεμά, μπαρόκ μελωδίες και ξεναγήσεις συμπεριλαμβάνονται σε όσα ωραία και δωρεάν συμβαίνουν αυτόν τον μήνα στην Αθήνα.

Τι δωρεάν θα δεις τον Απρίλιο στην Αθήνα

Απρίλιος, μήνας της άνοιξης, μήνας που μπαίνει όμορφα, μιας και για ακόμα μια φορά η πόλη μάς προσφέρει όμορφα και δωρεάν πράγματα για να περάσουμε τις ημέρες και τις νύχτες μας χωρίς να δώσουμε ούτε 1 ευρώ.

Από κινηματογραφικά φεστιβάλ, μέχρι συναυλίες και θέατρο, δες παρακάτω όλα όσα ωραία και δωρεάν παίζουν αυτόν τον μήνα στην πόλη.

Παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στον Πειραιά

Το Psaroloco παιδικό και εφηβικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου επιστρέφει το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με στόχο να προσεγγίσει, να συνδέσει και να εμπνεύσει ακόμα περισσότερα παιδιά με εκπληκτικές κινηματογραφικές εμπειρίες. Προσφέρει ένα ποικιλόμορφο, ανεξάρτητο και πλουραλιστικό πρόγραμμα ενισχύοντας την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κοινωνικής ένταξης και της ενσυναίσθησης. Θα προβληθούν ταινίες που συμμετείχαν ή απέσπασαν διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Εmmy Awards, Annecy, Clermont- Ferrand, Βerlinale κ. α) με υποψηφιότητες στα Όσκαρ, στα βραβεία Cesar που κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα, αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Petit Plan: Americana III στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Το φεστιβάλ που πρωτοπαρουσίασε το 2021 η Ελληνοαμερικανική Ένωση, επιστρέφει για 3η χρονιά, από 5-7 Απριλίου 2023, με ένα ξεχωριστό αφιέρωμα 3 ημερών σε ταινίες που έχουν διακριθεί από την Ακαδημία Κινηματογράφου των ΗΠΑ. Μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ αλλά και κινουμένων σχεδίων στην ιστορία των Όσκαρ θα προβληθούν στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Δες το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Απογευματινές ξεναγήσεις ενηλίκων στην Τεχνόπολη

Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου προσκαλεί το ενήλικο κοινό να ανακαλύψει εκ νέου το Μουσείο μέσα από οργανωμένες απογευματινές ξεναγήσεις με "early drink" και ελεύθερη συμμετοχή. Από τις 19.00 έως τις 21.00, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου, θα έρθουν σε επαφή με τις μυρωδιές του, θα ακούσουν τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από ηχητικά τεκμήρια και θα αγγίξουν τα μηχανήματα που παραμένουν ακέραια στον χώρο. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν τις Πέμπτες 6, 20 και 27 Απριλίου.

«Le Peu du Monde» του Éric Sénat στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Δύο χρόνια μετά το θάνατο της Κικής Δημουλά, η Ελληνίδα συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, ο Τσέχος εικαστικός Vojtěch Janyška και ο Γάλλος σκηνοθέτης Éric Cénat ενώνουν τις τέχνες τους για να τιμήσουν αυτή την εμβληματική μορφή της ελληνικής ποίησης, τη Δευτέρα 3 Απριλίου. Η ποιητική συλλογή "Το λίγο του κόσμου" (Le peu du monde) κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των έργων της Κικής Δημουλά. Για να εικονογραφήσουν αυτό το διαχρονικό κείμενο, οι τρεις ευρωπαίοι καλλιτέχνες συνδυάζουν, επί σκηνής, μουσική δημιουργία στο πιάνο, προφορικές ή τραγουδισμένες γαλλικές και ελληνικές φωνές και κινούμενες προβολές ακουαρέλας. Ένας τρόπος για να δώσουν ζωή σ’αυτό το έργο και να το κάνουν αιώνιο. Κράτηση θέσης εδώ

Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης, για την "Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας" εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων "Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες", με έργα από μουσεία του κόσμου που θα το επισκέπτονται κατά διαστήματα, είτε συνδεόμενα με κάποια εορταστική εκδήλωση είτε απρόσμενα, εμπλουτίζοντας έτσι την αισθητική και τη γνώση των επισκεπτών. Φέτος, η έμφαση δίδεται στην γυναικεία ομορφιά με ένα έργο γλυπτικής που ασκεί τη δική του γοητεία με το απαράμιλλο κάλλος της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς, στην οποία ο Πάρις ως κριτής τριών θεαινών, χάρισε το μήλο της Έριδος τῇ Καλλίστη, στην πιο εύ-μορφη από όλες. Ο απρόσμενος φετινός επισκέπτης, η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι, προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και εκτίθεται, χωρίς εισιτήριο εισόδου, στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης.

Ψάχνοντας την Ίστερ στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το UTech Lab οργανώνει εργαστήρια στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της ηλεκτρονικής και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου συνδυάζει Animation και κρυπτογραφία σε μια Πασχαλινή υπόθεση αναζήτησης για παιδιά 9-12 ετών (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού). Απαραίτητη κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 9469641 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30 - 16:30.

Repair-Café στο Goethe-Institut Athen

Σε εποχές μαζικής κατανάλωσης, τα είδη οικιακής χρήσης, που παρουσιάζουν κάποια βλάβη, καταλήγουν πάρα πολύ γρήγορα στα σκουπίδια. Ο Γιάννης και ο Roland στις 25 Απριλίου στις 17.00, θα μας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και θα μας συμβουλεύσουν πώς να κάνουμε τις ελαττωματικές συσκευές μας να λειτουργήσουν και πάλι. Μπορούμε να πάρουμε μαζί μας αντικείμενα όπως καφετιέρα, τοστιέρα, πιστολάκι μαλλιών ή παρόμοια.

Βάκχες του Ευρυπίδη με τον θίασο της Δραματικής Σχολής Τράγκα

Η παράσταση «Βάκχες» αποτελεί μια προσπάθεια αναβίωσης ενός θεσμού, που η Σχολή Τράγκα είχε από την ίδρυση της. Ο Θίασος της Δραματικής ήταν μια ιδέα του Θάνου Τράγκα και είχε ως αρχικό στόχο να περιοδεύσει σε μέρη της Ελλάδος που δεν είχαν θεατρικές σκηνές. Έπειτα τον παρέλαβε η Μαίρη Τράγκα και ο Θίασος περιόδευσε και στην Ευρώπη. Οι Βάκχες του Ευριπίδη ήταν η τελευταία παράσταση του Θιάσου.

Την φετινή σεζόν ο Θάνος Περιστέρης, έχοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θιάσου της Σχολής, αποφάσισε να πιάσει το νήμα από εκεί που είχε μείνει. Οι "Βάκχες" ανεβαίνουν στο Θέατρο της Σχολής με τους σπουδαστές/απόφοιτους της, οι οποίοι συνεργάζονται με επαγγελματίες του χώρου και καθηγητές της Σχολής για την δημιουργία της παράστασης, έχοντας την ευκαιρία να βιώσουν μια προσομοίωση μιας επαγγελματικής συνθήκης. Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 20.00, τηλ. κρατήσεων: 6945777570 (Ωράριο λειτουργίας: 17:00 – 20:00).

Η Ορχήστρα εγχόρδων De Profundis στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών

Ο ιστορικός BAUHAUS Ναός της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αθηνών στο Κολωνάκι, φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά ένα θεσμό που ξεκίνησε μέσα στην περίοδο της πανδημίας με τη μορφή διαδικτυακών συναυλιών. Η «Απογευματινή Μουσική» (ABENDMUSIK) είναι μία σειρά συναυλιών που πρωτοξεκίνησε τον 17ο αιώνα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Marienkirche) στο Lübeck της Γερμανίας, από τον Dieterich Buxtehude (1637 – 1707). Οι συναυλίες πραγματοποιούνταν τα απογεύματα Κυριακών και η είσοδος ήταν ελεύθερη. Η Ευαγγελική εκκλησία Αθηνών, αναβιώνει αυτόν τον θεσμό, ενώ καθίσταται και ο πρώτος Ναός του Ελλαδικού χώρου με ορχήστρα in-Residence. Στις 30 Απριλίου στις 18.00, κορυφαίοι Σολίστ θα ερμηνεύσουν σπάνια έργα του Μπαρόκ ρεπερτορίου, καθοδηγώντας το ορχηστρικό σύνολο De Profundis Ensemble, αλλά και τους θεατές σε ένα ταξίδι μιας ανεξερεύνητης εποχής.

Digital Concert Hall - Απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου

To Goethe-Institut Athen εγκαινιάζει το Digital Concert Hall στην Ελλάδα.  Στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν σε απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου επιλεγμένες συναυλίες της φημισμένης ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων. Το Σάββατο 22 Απριλίου στις 19.45, ο 23χρονος Κλάους Μάκελα, διευθύνει για πρώτη φορά τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και επιλέγει έργα Τσαϊκόφσκι και Σοστάκοβιτς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v