Οι ρετρό πιτσαρίες της νιότης μας είναι ακόμα εδώ

Διανύουν την τρίτη, ή και την τέταρτη δεκαετία ζωής και παραμένουν τόσο νόστιμες όσο και τότε. Αυτές οι πιτσαρίες θα σε γυρίσουν πίσω στα παιδικά σου χρόνια.

Οι ρετρό πιτσαρίες της νιότης μας είναι ακόμα εδώ

Ένας Ιταλός θα τις έβλεπε και θα έφριττε, όμως για εμάς που μεγαλώσαμε στα 70s, 80s και 90s, η «ελληνική» ήτοι καναδέζικη πίτσα με την αφράτη, χοντρή ζύμη, το πλούσιο μαστιχωτό τυρί που έφτανε ως τις άκρες και τα πλούσια υλικά αρκούσε για να μας κάνει ευτυχισμένους.

Ανά τα χρόνια πολλές από εκείνες τις κλασικές πιτσαρίες έκλεισαν, ακόμα περισσότερες κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Όμως κάποιες τα κατάφεραν και παραμένουν εκεί, ορόσημα στις γειτονιές τους, ψήνοντας στα ασημένια ταψάκια τους καθημερινά πίτσες Σπέσιαλ, Ρουαγιάλ και άλλα τέτοια ρετρό καλούδια.

Είσαι για μια Καναντιάνα λοιπόν;

Lechmajoun Hot Pizza

Ακτη Μουτσοπουλου 9, Πειραιάς, 2104136425

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lechmajoun (@lechmajoun)

Για τέσσερις δεκαετίες στον Πειραιά, από το 1983, αυτό το μικρό μαγαζάκι ετοιμάζει ασταμάτητα μια ελληνική παραλλαγή του κλασικού ανατολίτικου εδέσματος, η οποία μοιάζει αρκετά με την παραδοσιακή, ρετρό πίτσα. Κι αν έχει ταΐσει γενιές πιτσιρικάδων και συνεχίζει με ωραίο ζυμάρι, και φρέσκα υλικά. Σταθερή αξία, η καυτερή Arabia με μαϊντανό, ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια, τυρί και σουτζούκι, και η Special με μαϊντανό, πιπεριά, ντομάτα, ζαμπόν, πεπερόνι, σουτζούκι, μπέικον και τυρί. Απολαμβάνονται στα όρθια, με όμορφη θέα το Πασαλιμάνι. Τιμές από 6€ για ένα λαχματζούν.

Pizza Park

Ηρ. Πολυτεχνείου 24, Νέα Ερυθραία, τηλ: 21 0800 1193

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pizza Park (@pizzapark79)

«Η πρώτη πίτσα στην Νέα Ερυθραία από το 1979» γράφει η περιγραφή της και σε κάθε μπουκιά, ο ουρανίσκος μεταφέρει στον εγκέφαλο αναμνήσεις από καναδική πίτσα των παιδικών μας χρόνων, στην καλύτερη εκδοχή της. Η ζύμη της τρώγεται και σκέτη, τόσο νόστιμη είναι και ψήνεται σε ταψί με το «στεφάνι» της από το ξεροψημένο τυρί να παραμένει κλασικά αγαπημένο. Στον επίσης ρετρό εσωτερικό χώρο, θα απολαύσεις μια κλασική Ρόγιαλ, με ζαμπόν, μπέικον και μανιτάρια, ή μια χωριάτικη, με τυρί φέτα, ντομάτα, πιπεριά και ελιές. Φτιάχνει και μακαρονάδες, εξίσου νόστιμες. Τιμές από 6€ για μια Μαργαρίτα.

Normandia Pizza

Γρ. Αυξεντίου 49, Ζωγράφου, τηλ: 210771 6234

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Normandia Pizza (@normandiapizza)

Η καναδέζικη εκδοχή της πίτσα που δεν φοβάται το πολύ ζυμάρι, ούτε το τυρί, βρίσκεται και στου Ζωγράφου. Στη Normandia, μια πιτσαρία – αναδρομή στο παρελθόν, η ζύμη φτιάχνεται καθημερινά στο παρασκευαστήριο στο υπόγειο του μαγαζιού, ψήνεται σε ηλεκτρικό φούρνο και «στολίζεται» με ένα κάρο τόπινγκς όπως σουτζούκι, μπέικον, ζαμπόν, μανιτάρια, πιπεριά, κιμάς, πεπερόνι, ελιές κ.α. Σταθερή αξία η ρετρό Special με σάλτσα ντομάτας, τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, πράσινη πιπεριά και φρέσκα μανιτάρια. Εξίσου ωραία και τα πεϊνιρλί του, με νοστιμότατη ζύμη. ιμές από 8, 30€ για μια απλή πίτσα.

Portofino

Γρ. Γυφτοπούλου 23, Χαλάνδρι, τηλ: 21 0682 3448

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Portofino Pizza (@pizzaportofino)

Το 1970 ένας Έλληνας μετανάστης από τον Κάναδα έφερε την τεχνογνωσία και δημιούργησε μια θρυλική αλυσίδα καταστημάτων. Σήμερα, λειτουργούν δύο εξ’ αυτών, ένα στο Χαλάνδρι και ένα στην Κηφισιά (πιο πρόσφατο) και ετοιμάζουν την ίδια αφράτη, νόστιμη, σπιτική πίτσα. Δοκίμασε την Portofino με πεπερόνι, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριά, την Μόντρεαλ με ψιλοκομμένα αλλαντικά, φρέσκα μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι και τυρί ως την άκρη και την πληθωρική Σπέσιαλ, με ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, πεπερόνι, φρέσκα μανιτάρια και πράσινη πιπεριά. Α, πάρε και ένα σκορδόψωμο για το καλό. Τιμές στα 11,5€ η πίτσα.

Willy’s

Δημοσθένους 54 & Αγ. Πάντων, Καλλιθέα

Από το πρώτο εστιατόριο στη Βούλα το 1973 μέχρι το καλλιθεώτικο Willy’s που συμπληρώνει όπου να’ναι μια τριακονταετία, η οικογένεια Αποστολίδη ξέρει πώς να φτιάχνει λαχταριστή πίτσα. Στον όμορφο εσωτερικό του χώρο, με τη ρετρό γοητεία που θυμίζει ολίγον τι pub, θα απολαύσεις λαχταριστές πίτσες, κλασικές και πιο μοντέρνες, όπως η Μιλανέζε με ζαμπόν, φρέσκα μανιτάρια και κρεμμύδι, η Τζέιμς με κοτόπουλο, σάλτσα ντομάτας, μπέικον, καλαμπόκι και ρόκα και η Canadian με μπέικον, σαλάμι, κρεμμύδι, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριά. Στον κατάλογο θα βρεις και αρκετές επιλογές κρεατικών, καθώς και burger. Τιμές από 7,5€ για μια λιτή μαργαρίτα.

Mamma’s

Φυλής 197, Κάτω Πατήσια, τηλ: 21 0861 9516

Πιτσαρία θρύλος στα Πατήσια, η Mamma’s ψήνει κλασική «ελληνική» πίτσα στον φούρνο της από το 1990 και στέλνει αποκλειστικά και μόνο ντελίβερι στις γύρω περιοχές, κρατώντας σταθερή την ποιότητα και καλές τις τιμές της όλα αυτά τα χρόνια. Έρχεται πάντα ζεστή, με κλασικές επιλογές όπως Special mama`s, με ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, μανιτάρια και πιπεριά, αλλαντικών με ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι και σουτζούκι (πιες αρκετό νερό μόνο μετά), εξωτική με ζαμπόν και ανανά αν είσαι από εκείνους και καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος, μπέικον και μανιτάρια. Για μια μεγάλη πίτσα, τιμές από 7€.

Μανιτάρι

Κωνσταντίνου Αθανάτου 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ: 210 9615704

Και στα Νότια έχουν την δική τους ρετρό πιτσαρία, η οποία δεν είναι άλλη από το Μανιτάρι. Σε χώρο βγαλμένο κατευθείαν από τα 80s, όταν και πρωτοάνοιξε, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση ψήνει ανελλιπώς σπιτική πίτσα παλιάς κοπής, με την ξεροψημένη κρούστα στο τέλος του ζυμαριού να κάνει τη διαφορά. Στον κατάλογο θα βρεις σταθερές αξίες, όπως η «απ’ όλα» με mix τυριών (gouda & edam), ζαμπόν, μπέικον, πεπερόνι, μανιτάρια και πράσινη πιπεριά και η χωριάτικη με τυριά, φέτα, ντομάτα, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, ελιές και ρίγανη. Ωραίες και οι μακαρονάδες του, όπως και η Σαλάτα του Καίσαρα. Τιμές από 8€ για μια κλασική πίτσα.

Τοξότης

Αβέρωφ 62, πλατεία Αγ. Γεωργίου, Κορυδαλλός, τηλ: 2104958546

Άνοιξε το 1978, και η κίτρινη φωτεινή ταμπέλα με τα κόκκινα γράμματα φωτίζει ακόμα τις νύχτες, καλώντας τους πιτσολάτρεις των δυτικών προαστίων να κοπιάσουν στη σάλα του που έχει μείνει στις τότε εποχές, με τα κλασικά τραπεζομάντιλα και το μωσαϊκό στο πάτωμα. Πιάσε τραπέζι όπως παλιά και παράγγειλε όπως είσαι μια Τοξότης, με σάλτσα ντομάτας, gouda, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια και πράσινη πιπεριά, συνταγή απαράλλακτη, μια Σπέσιαλ με σάλτσα ντομάτας, gouda, ζαμπόν, μπέικον, σουτζούκι, λουκάνικο πεπερόνι, μανιτάρια και πράσινη πιπεριά, αλλά και ωραιότατα καλτσόνε. Τιμές από 8,80€ για μια απλή, τυρένια πιτσούλα.

Zeas Pizza

Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη, τηλ: 21 0933 3335

Πάμε ακόμα πιο πίσω, στο 1973 για να αναζητήσουμε τη «γέννηση» αυτής της πιτσαρίας στη Νέα Σμύρνη, ο θρύλος της οποίας καλά κρατεί μέχρι σήμερα, αν κρίνουμε από το πλήθος κόσμου που την επισκέπτεται και μεγάλωσε με τις καναδέζικες πίτσες της. Ο χώρος της έχει ανανεωθεί, είναι όμορφος και φιλόξενος, τόσο εντός όσο και εκτός. Οι συνταγές τις παραμένουν ίδιες, με φρέσκα υλικά και ωραιότατο τυράκι. Δοκίμασε την Ζέας, με σουτζούκι, μανιτάρια και πιπεριά, την Καναδιάνα, με πεπερόνι, μανιτάρια και πιπεριά και την Φρανκφούρτης, με μπέικον, λουκάνικο, ντομάτα και αυγό. Τιμές από 9,90€ για μια μεσαία Μαργαρίτα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v