Για πάμε λίγο Βαρσοβία που έχει κάτι να σου πει

Οι μεσαιωνικές γειτονιές που αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους, η αέναη ατμόσφαιρα φοιτητικού πάρτι και όλα όσα κάνουν την Βαρσοβία το επόμενο τέλειο ταξίδι σου.

Για πάμε λίγο Βαρσοβία που έχει κάτι να σου πει

Το πρώτο πράγμα που θα ακούσεις να λένε για τη Βαρσοβία είναι πως η παλιά της πόλη όπως τη βλέπεις σήμερα… υπήρξε, και μετά για λίγο καιρό σταμάτησε να υπάρχει. Αυτό σημαίνει πως χτίστηκε από το μηδέν, μέσα σε μια δεκαετία, ακριβώς όπως ήταν πριν τους βομβαρδισμούς του Β Παγκοσμίου Πολέμου που την ισοπέδωσαν σε σημείο να μην μείνει όρθιο τίποτα. Το καταλαβαίνεις ήδη από την πρώτη αναγνωριστική βόλτα, ανάμεσα σε όλα τα μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια που είναι μεν πιστά αντίγραφα, κάτι όμως δείχνει παράξενο πάνω τους: Τους λείπει η φθορά του χρόνου. Κι αυτό μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς πολλά, από τον ηρωισμό της ανθρωπότητας που αναγεννιέται από τις στάχτες της μέχρι την γοητεία που έχουν τελικά τα σημάδια που αφήνει πίσω του ο χρόνος. Πάντως ασυγκίνητο/η αποκλείεται να σε αφήσει.

7 SOS πράγματα που πρέπει να δεις στη Βαρσοβία

Ο Βασιλικός Δρόμος: Είναι η μεγάλη διαδρομή που συνδέει το βασιλικό παλάτι του Wilanow (σαν να λέμε την πολωνική εκδοχή των Βερσαλλιών) με το Κάστρο της Παλιάς Πόλης. Το τελευταίο της κομμάτι είναι πεζοδρομημένο και απολαυστικότατο: Περνά από μικρά αρχιτεκτονικά διαμαντάκια, μπαρόκ εκκλησίες, υπαίθριες εκθέσεις τέχνης, café με θέα στις όχθες του Βιστούλα και καταλήγει στην πλατεία του Κάστρου, όπου αρχίζει…

…η Παλιά Πόλη: Είναι το χάρμα οφθαλμών στο οποίο αφιερώσαμε ολόκληρη την εισαγωγή μας, μια συγκινητικά ηρωική μηχανή του χρόνου, στα πλακόστρωτα δρομάκια της οποία θα περιπλανηθείς ανάμεσα σε πολύχρωμα σπιτάκια, επιβλητικούς καθεδρικούς, χαριτωμένα μπιστρό, μικρά μουσεία και υπερκούλ γλυπτά σαν τη διάσημη Γοργόνα της Βαρσοβίας.

Η Νέα Πόλη: Μην ξεγελιέσαι από το όνομα, η Νέα Πόλη (Nowe Miasto) της Βαρσοβίας είναι εξίσου γραφική και εξίσου… παλιά με την Παλιά Πόλη. Χτισμένη τον 15ο αιώνα ως ανεξάρτητη πολιτεία, έχει εξίσου υπέροχες διαδρομές για βόλτα, και την ολόλευκη εκκλησία του Kazimierz με τον τιρκουάζ τρούλο να δεσπόζει στην άκρη της. Όπως συνέβη και με την «γειτόνισσά» της, η Νέα Πόλη ισοπεδώθηκε από τους Ναζί και ξαναχτίστηκε εκ του μηδενός την δεκαετία του 1950.

Η Πράγα: Ναι, όπως η πόλη. Η γειτονιά που απλώνεται στην απέναντι όχθη του Βιστούλα θα ήταν, αν μας ρωτάς, λόγος αρκετός για να ταξιδέψεις στη Βαρσοβία, ακόμα και τίποτα άλλο να μην είχες να δεις εδώ –που λέει ο λόγος. Τα παλιά, εγκαταλελειμμένα κτίριά της μετατράπηκαν την τελευταία εικοσαετία σε χώρους τέχνης, μπαράκια, μπιστρό, γκαλερί και café με χαριτωμένες, χειροποίητες αυλές, μεταμορφώνοντας το παλιό, γκριζωπό γκέτο στην πιο κουλ γειτονιά της πόλης.

Το Πάρκο Lazienki: Σχεδιασμένο τον 17ο αιώνα, ένα από τα ωραιότερα πάρκα που έχεις δει ποτέ σου απλώνεται σε 760 στρέμματα, μέσα στα οποία χωράνε διάσπαρτοι θεματικοί κήποι, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες (ξεχωρίζει το μνημείο του Σοπέν γύρω από το οποίο οργανώνονται εκδηλώσεις), σιντριβάνια και λίμνες, παλάτια, αμφιθέατρα, καφενεδάκια, μονοπάτια και γέφυρες, κάτω από τις οποίες σουλατσάρουν κύκνοι, σκιουράκια και παγόνια. Θα το βρεις ένα εικοσάλεπτο με τα πόδια νότια του κέντρου, και θα το βολτάρεις είτε περπατώντας είτε νοικιάζοντας ποδήλατο επιτόπου.

Το Srodmiescie: Είναι η πραγματική «νέα πόλη», το σύγχρονο κέντρο της Βαρσοβίας, που απλώνεται γύρω από το υποβλητικό, όσο και αμφιλεγόμενο, «Παλάτι των Επιστημών και του Πολιτισμού». Ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Ευρώπης, υψώνεται στα 231 μέτρα, και φιλοξενεί χώρους εκθέσεων, κινηματογράφους και συνεδριακά κέντρα. Από τον 33ο όροφο, που είναι επισκέψιμος με ελεύθερη είσοδο, η θέα σε όλη την πόλη, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, είναι μαγική. Το κτίριο ήταν δώρο του Στάλιν στην πόλη της Βαρσοβίας, την δεκαετία του 1950, εξ ου και ο σοβιετικός ρεαλισμός του που συνδυάζεται με αρ ντεκό στοιχεία σε ένα αν μη τι άλλο αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα.

Γύρω από το Παλάτι των Επιστημών, χτυπά η καρδιά της πόλης, σε καταπράσινους πεζοδρόμους και δίκτυα αυλών που επικοινωνούν, όπου παρατάσσονται café για brunch, hip μπεργκεράδικα, μπαράκια με τραπεζάκια και… ξαπλώστρες έξω στα πεζοδρόμια, πάμφθηνες επιλογές street food και υπαίθρια beer stalls όπου διοργανώνουν φοιτητικά πάρτι τα τοπικά hostel. Το ολοζώντανο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Marszalkowska, Widok και Nowy Swiat παίρνει τα πρωτεία της πιο ζωντανής πιάτσας, ενώ η πλατεία Zbawiciela προς τα νότια του Centrum διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο hipster περιοχής (οι ντόπιοι την ονομάζουν απλώς “hipster square”). Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ένα έργο τέχνης από τεχνητά πολύχρωμα λουλούδια που σχηματίζουν ένα πελώριο ουράνιο τόξο, ενώ στις «όχθες» της παρατάσσονται gay friendly στέκια και indie μπαράκια με βιολογικά προϊόντα και καλλιτεχνίζουσα ατμόσφαιρα.

Τα μουσεία: Αν και όπως θα έχεις μέχρι τώρα καταλάβει το δυνατό χαρτί της Βαρσοβίας είναι το «τώρα» της, η ζωή και η κουλτούρα στους δρόμους της, αξίζει να αφιερώσεις τουλάχιστον λίγο από τον χρόνο σου στα βασικά μουσεία της:
- Το Μουσείο της Εξέγερσης, που θα σου εξηγήσει όλα τα πώς και τα γιατί των βομβαρδισμών και της αναγέννησης που λέγαμε στην αρχή. Η Εξέγερση στο όνομά του είναι η επανάσταση της πόλης ενάντια στους Ναζί, που συνέβη το 1944.
- Το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων στο πάλαι ποτέ γκέτο της Βαρσοβίας, που αφηγείται την σπαρακτική ιστορία της σχεδόν εξολοκλήρου αφανισμένης πλέον εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
- Το Κέντρο Επιστημών Κοπέρνικος, στις όχθες του Βιστούλα, που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια με εκθέσεις για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο πολιτισμό, πλανητάριο, εργαστήρια και ειδικά αφιερώματα.
- Το Μουσείο Σοπέν, που απλώνεται σε δύο κτίρια, ένα στην περιοχή Wola, όπου βρίσκεται το κτίριο στο οποίο γεννήθηκε ο Σοπέν, και ένα στον Βασιλικό Δρόμο, στην οικογενειακή κατοικία του συνθέτη. Στον καθεδρικό του Βασιλικού Δρόμου φυλάσσεται επίσης η καρδιά του Σοπέν.
- Το Μουσείο της Μαρί Κιουρί, που γεννήθηκε στη Βαρσοβία και βραβεύτηκε με Νόμπελ για την ανακάλυψη του πολώνιου (την πιάνεις τη σύνδεση, έτσι;) και του ράδιου, βρίσκεται σε έναν όμορφο πεζόδρομο της Νέας Πόλης.

Πώς θα πάμε εκεί;

Απευθείας στη Βαρσοβία πετά η Aegean, με τις τιμές για τον Απρίλιο και τον Μάιο να ξεκινούν από τα 250€ μετ’ επιστροφής. Οικονομικότερη επιλογή είναι να πετάξεις στο Κατόβιτσε με τη Wizzair (από 80€ μετ’ επιστροφής στις αρχές Μαΐου) ή τη Ryanair (85€ το πήγαινε έλα στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου) και από εκεί να πάρεις το τραίνο, που θα σε φέρει στην Βαρσοβία σε δύο περίπου ώρες με ένα εισιτήριο της τάξης των 15€.

Πού θα μείνουμε;

Από στιλάτα ξενοδοχεία μέχρι χαριτωμένα διαμερίσματα, η Βαρσοβία έχει άφθονα καταλύματα για κάθε γούστο και μπάτζετ. Ενδεικτικά, για τα τέλη Απριλίου βρήκαμε στο κέντρο αυτό το συμπαθέστατο διαμέρισμα στα 52€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, και στην Πράγα αυτό εδώ στα 78€. Για να μείνεις στην Παλιά Πόλη, θα υπολογίσεις κάτι παραπάνω: Τα όμορφα δωμάτια του Castle Inn, ας πούμε, κυμαίνονται στα 120€ το δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v