10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πράγα

Φτάνει πια με την παλιά πόλη και το Mala Strana. Δέκα πράγματα που πρέπει πραγματικά να κάνεις στην Πράγα, μακριά από τα τουριστο-πλήθη.
10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Πράγα

της Ηρώς Κουνάδη

Αυτό δεν είναι ένα ακόμα κείμενο που θα σου πει πόσο εντυπωσιακή είναι η πλατεία της παλιάς πόλης, τι πλάκα που έχει το ρολόι του δημαρχείου και πόσο ρομαντίκ γειτονιά είναι το Mala Strana. Σου τα έχουμε πει και ξαναπεί και ξαναπεί αυτά. Κι εμείς, και χιλιάδες άλλοι.

Αυτό είναι ένα κείμενο για όλα όσα πρέπει να κάνεις στην ωραιότερη (ας μας επιτραπεί ο υποκειμενισμός) πόλη της Ευρώπης… και κανείς δεν σου είχε πει μέχρι τώρα να κάνεις. Ξεκινάμε;

Να δεις ξημέρωμα τη Γέφυρα του Καρόλου



Χωρίς τα πλήθη, χωρίς τους πάγκους της, μόνο με την μυστηριακή πάχνη που ανεβαίνει από το ποτάμι και την μισοκαλύπτει λίγο πριν ξημερώσει και το φωτισμένο κάστρο να μοιάζει σαν να κρέμεται από πάνω της. Μαγεία –για τα μάτια σου μόνο.

Να δεις τουλάχιστον ένα live στο Zizkov



Το Zizkov, ή Πράγα 3, είναι –αν πρέπει να μιλήσουμε με αθηναϊκούς όρους− τα Εξάρχεια. «Ελεύθερη δημοκρατία του Ζίζκοφ» το λένε, κι είναι το μέρος από το οποίο θα ξεκινήσει, αν ποτέ ξαναγίνει, η επανάσταση: Γεμάτο αντεργράουντ τέχνη, ασπρόμαυρες αφίσες, πολύχρωμες ταγκιές, αρτιστίκ γκράφιτι και συνθήματα γραμμένα με κόκκινη μπογιά στους τοίχους. Δεν είναι όμορφο, είναι μάλλον βιομηχανικό και γκρίζο από άποψη αρχιτεκτονικής, έχει όμως μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μπαρ και λαϊβάδικα της πόλης. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, το Palac Akropolis είναι πάντα καλή επιλογή.

Να βγεις στο Holesovice



Λιγότερο ιντάστριαλ από το Ζίζκοφ, αλλά εξίσου απομακρυσμένο από το τουριστικό ραντάρ, το Χολεσοβίτσε συγκεντρώνει κι αυτό το δικό του μερίδιο σε κουλ μπαράκια, με κορυφαίο όλων το Cross Club, που είναι ολόκληρο φτιαγμένο από κομμάτια μηχανών –πιστόνια, κύλινδροι, κινητήρες έχουν γίνει τραπέζια, φωτιστικά, artwork στους τοίχους και γενικώς κομμάτι του ντεκόρ. Το υπόγειο φιλοξενεί live (έχουμε πετύχει εκεί να παίζουν τους «δικούς μας» Rotting Christ) ενώ οι μουσικές είναι πολύ ταιριαστά industrial, ebm και dark wave.

Να πας για φαγητό στο Vinohrady



Εννοείται πως θα προσπεράσεις όλα τα τουριστικά μαγαζάκια της παλιάς πόλης, εκτός αν είσαι από αυτούς που στη Βενετία πάνε και τρώνε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου –και τους βλέπουνε οι ντόπιοι και γελάνε. Η «εστιατορική» πιάτσα της πόλης βρίσκεται στο Βινοχράντι (Αμπελόκηποι σημαίνει το όνομά του, παρεμπιπτόντως) και μερικές από τις διευθύνσεις που αξίζει να σημειώσεις είναι το ιταλικό Aromi, το κουκλίστικο Marthy's Kitchen, το Vinohradský Parlament για αυθεντική τσέχικη κουζίνα και το Dish για σούπερ burger.

Να δεις το ηλιοβασίλεμα από τη Letna



Η Πράγα είναι Επτάλοφος, όπως κάθε ωραία πόλη, και η Λέτνα είναι αυτός ο λόφος με τον γιγάντιο μετρονόμο που βλέπεις από την παλιά πόλη. Στη θέση του μετρονόμου υπήρχε κάποτε το μεγαλύτερο άγαλμα του Στάλιν σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Όταν το σιδηρούν παραπέτασμα έπεσε, οι Τσέχοι αποφάσισαν πως ήθελαν κάτι να τους θυμίζει πως δεν πρέπει ποτέ να ξαναχαθεί το μέτρο. Από τη Λέτνα είναι τραβηγμένες όλες αυτές οι φανταστικές φωτογραφίες που δείχνουν τις γέφυρες του Μολδάβα από ψηλά. Όλος ο λόφος είναι ένα γιγάντιο πάρκο, με καταπράσινες εκτάσεις, μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλατάδες, και παγκάκια για να αράξεις και να χαζεύεις το ηλιοβασίλεμα από ψηλά.

Να τρομάξεις σαν τον Κάφκα στην Εβραϊκή Συνοικία



Στο πατάρι της Παλιάς Νέας Συναγωγής (ναι, ενδιαφέρον όνομα) ζούσε λέει το Γκόλεμ, που ενέπνευσε αργότερα τον Τόλκιν, ένα πλάσμα νεκραναστημένο από λάσπη που εκτελούσε τις εντολές του αφέντη του –οι οποίες συχνά περιλάμβαναν δολοφονίες, για να γίνει το πράγμα λίγο χειρότερο. Είναι και η Εβραϊκή Συνοικία κάπως σκοτεινή και μυστηριακή –όμορφη παρ’ όλα αυτά− δεν ήθελε και πολύ ένα από τα διασημότερα παιδιά της να αρχίσει να βλέπει εφιάλτες. Αυτοί βέβαια έγιναν μετά σκοτεινά αριστουργήματα, τους δικούς σου δεν ξέρουμε τι θα τους κάνεις... Πέρα από την πλάκα, η Εβραϊκή Συνοικία είναι όντως υπέροχη να την περπατήσεις.

Να βολτάρεις στις όχθες του Vltava στο Smichov



Οι όχθες του Μολδάβα, αν το προτιμάτε στην ελληνική του εκδοχή το όνομα του ποταμού, είναι το ιδανικό σκηνικό για απογευματινές βόλτες, και το Σμίχοφ, λίγο νοτιότερα από το κέντρο, από την πλευρά που είναι και το Μάλα Στράνα, η ιδανική γειτονιά για να αποφύγεις τα τουριστο-πλήθη και να βολτάρεις παρέα με τους ντόπιους.

…Και να πας στο MeetFactory



Δημιουργία του David Černy, καλλιτέχνη που τον έχουν αποκαλέσει και Ai Wei Wei της Τσεχίας, το MeetFactory είναι club, είναι θέατρο, είναι γκαλερί, είναι συναυλιακός χώρος, είναι μπαρ, είναι γενικώς το πιο κουλ σημείο συνάντησης του Σμίχοφ –αν όχι και ολόκληρης της Πράγας. Α ναι, σερβίρει και την καλύτερη μηλόπιτα που έφαγες ποτέ.

Να χαζέψεις την θέα της πόλης από το Vitkov



Βίτκοφ λέγεται ο λόφος που υψώνεται πάνω από το Ζίζκοφ. Στην κορυφή του δεσπόζει το τρίτο μεγαλύτερο έφιππο άγαλμα του μικρού μας πλανήτη –ο κύριος πάνω του είναι ο Jan Žižka, εθνικός ήρωας της Τσεχίας, που νίκησε το 1420 στη Μάχη του Βίτκοφ τους καθολικούς του Βασιλιά Σιγκισμούνδου. Το πάρκο που απλώνεται κάτω από τα πόδια του απολαμβάνει θέα σε ολόκληρη την πόλη, από μια οπτική γωνία που δεν έχεις δει σε χιλιάδες φωτογραφίες.

Να πάρεις ένα τυχαίο τραμ και να κατέβεις σε μια τυχαία γειτονιά



Η Πράγα, όπως και το Παρίσι, χωρίζει τις γειτονιές της με νούμερα. Αν έχεις δει μόνο τα 1 έως 5 (άντε και το 7, που είναι το Holesovice) και δηλώνεις πως είναι η αγαπημένη σου πόλη στον κόσμο, είναι σαν να λες πως λατρεύεις την Αθήνα επειδή η Πλάκα είναι ωραία. Πετάξου να δεις τις έξω γειτονιές, με τα σοβιετικά τους μπλοκ πολυκατοικιών, τα ατελείωτα –αν και κάπως μουντά− πάρκα και τους λιγότερο σικ στιλάτους δρόμους, στους οποίους πιθανότατα θα έμενες αν αποφάσιζες να μετακομίσεις εδώ, για να έχεις ολόκληρη την αληθινή εικόνα της πόλης, όχι αυτή που βλέπουν οι τουρίστες.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v