Πανέμορφα χωριουδάκια στη Βόρεια Ελλάδα που θα σου κλέψουν την καρδιά

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, επτά υπέροχα χωριά γίνονται το τέλειο σκηνικό για τις ωραιότερες χειμωνιάτικες εκδρομές σου.

Πανέμορφα χωριουδάκια στη Βόρεια Ελλάδα που θα σου κλέψουν την καρδιά

Σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, φωλιασμένα στις όχθες ποταμών, απλωμένα πλάι σε γαλήνιες λίμνες, τα ωραιότερα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης μπορεί να μην στριμώχνονται σε ένα Σαββατοκύριακο, ειδικά για τους εξ Αθηνών ορμώμενους, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αξίζουν και με το παραπάνω τις μέρες άδειας που θα ζητήσεις. Κι αν δεν πιστεύεις εμάς, μια πρώτη ματιά στα φαντασμαγορικά τοπία τους αρκεί για να σε πείσει.

Νυμφαίο, Φλώρινα

Ψηφίστηκε ένα από τα δέκα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ευρώπης, και όχι άδικα. Φωλιασμένο μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, στις πλαγιές του όρους Βίτσι, το Νυμφαίο είναι το τέλειο σκηνικό για ατελείωτες βόλτες ανάμεσα σε πετρόχτιστες πλατείες, τοξωτά γεφύρια και λιθόστρωτα σοκάκια. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας και φυσικά το Πάρκο Άγριας Φύσης, ενώ πολύ κοντά στο χωριό το καταφύγιο του Αρκτούρου είναι –ειδικά από τον Μάρτιο που θα ξυπνήσουν οι αρκούδες του– λόγος εκδρομής από μόνο του.

Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια από τις πλαγιές του Ολύμπου, ίσως το πιο διάσημο από τα χωριά της Μακεδονίας απολαμβάνει πανοραμική θέα τόσο στις καταπράσινες πλαγιές του όσο και στην θάλασσα. Τα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού στολίζουν πέτρινα σπιτάκια και ρουστίκ μαγαζιά, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, και ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Παντελεήμονα που «βάφτισε» το χωριό. Στην πλακόστρωτη πλατεία του, το τσίπουρο ρέει άφθονο και συνοδεύει παραδοσιακές, τοπικές νοστιμιές.

Άγιος Γερμανός, Πρέσπες

Χωριό-μπιζουδάκι, επτά χιλιόμετρα από τις όχθες των Πρεσπών, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές των σπιτιών του να σπάνε την συμφωνία του πράσινου που το αγκαλιάζει. Γαστρονομικός παράδεισος, εκτός όλων των άλλων, ο Άγιος Γερμανός φημίζεται για το τσίπουρο και τα φασόλια του, ενώ θα χάσετε αν δεν δοκιμάσετε ψάρι από τη λίμνη και κόκκινο κρασί από το γειτονικό Αμύνταιο. Από τους γειτονικούς Ψαράδες θα επιχειρήσετε βαρκάδες στα μαγικά νερά των Πρεσπών, ενώ σε απόσταση αναπνοής θα βρείτε και την πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με τα έντεκα σπιτάκια, τον ομώνυμο βυζαντινό ναό και το βουκολικό καφενεδάκι.

Σπήλαιο, Γρεβενά

Χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σταυρός, το γραφικό Σπήλαιο θεωρείται ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Κρυμμένο στην καρδιά του φαραγγιού της Πορτίτσας και χτισμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, το χωριό βρίσκεται στο τέρμα μιας φαντασμαγορικής διαδρομής κάτω από γιγάντιους σχηματισμούς από γρανίτη. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα γευστικότερα «μυστικά» της περιοχής, η ταβέρνα Πέρδικα που σερβίρει ένα καταπληκτικό κοκκινιστό αγριογούρουνο, μεταξύ άλλων τοπικών σπεσιαλιτέ να-γλείφεις-τα-δάχτυλά-σου.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Καϊμακτσαλάν

Η επίσημη ονομασία του βουνού είναι Βόρας, ενώ χαϊδευτικά τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο θα ακούσεις να τον λένε και Αράχωβα του βορρά. Είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που σχεδόν εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, για να αναπαλαιωθεί πριν από λίγα χρόνια σε όλο του το αρχιτεκτονικό του μεγαλείο, να γεμίσει τα δρομάκια του με ζεστά ταβερνάκια και μαγέρικα, και να γίνει ο απόλυτος χειμερινός προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Στα συν και οι ενδιαφέροντες προορισμοί της γύρω περιοχής, όπως το χωριό της Παναγίτσας με τις υποδομές για εναλλακτικά σπορ και τα ξακουστά λουτρά Πόζαρ, στις παρυφές του βουνού.

Σταυρούπολη, Ξάνθη

Ιδανική βάση για να εξερευνήσετε το μεγαλείο της θρακιώτικης φύσης (από τους μαιάνδρους και το Δέλτα του Νέστου ως τον καταρράκτη του Λειβαδίτη και το Παρθένο Δάσος της Χαϊντούς – λεπτομέρειες για όλα έχουμε εδώ) η Σταυρούπολη είναι ένα γλυκύτατο ορεινό χωριό 28 χιλιόμετρα βόρεια της Ξάνθης, με πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια, όμορφες εκκλησίες και μια μεγάλη, ολοζώντανη πλατεία σκεπασμένη από πλατάνια που αγναντεύει από ψηλά τον Νέστο και το καταπράσινο φόντο του. Συγκεντρώνει, επίσης, μερικά από τα καλύτερα ταβερνάκια, ουζερί και ξενώνες της περιοχής.

Πομακοχώρια, Θράκη

Κλέβουμε λίγο, το έβδομο χωριό μας δεν είναι ένα, είναι πολλά. Και δεν είναι απλώς όμορφα, είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα για το οποίο το κλισέ «ο χρόνος έχει σταματήσει» ισχύει όντως. Σκαρφαλωμένα ψηλά στις βουνοπλαγιές της Ροδόπης, και μέχρι πολύ πρόσφατα (ως τα μέσα της δεκαετίας του ’90, για να ακριβολογούμε) απομονωμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα Πομακοχώρια δεν είναι ένα απλό ταξίδι, είναι μια ολόκληρη εμπειρία. Ξεκίνα από την Σμίνθη με τους περίτεχνους μιναρέδες της που υψώνονται προς τον ουρανό, συνέχισε προς τον Εχίνο με το τοξωτό γεφύρι και τις Θέρμες με τα ιαματικά λουτρά τους και την υπαίθρια πισίνα που αχνίζει από το φυσικά ζεστό νερό, για να καταλήξεις στην Κοττάνη και να δοκιμάσεις το καλύτερο ίσως κεμπάπ της ζωής σου, στο ομώνυμο ταβερνάκι του Τζεμίλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v