Μήπως το περπάτημα είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό;

Ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο να ενισχύσεις την ψυχική σου υγεία και να νιώσεις καλύτερα; Ώρα να ξεκινήσεις περπάτημα, τόσο απλά.

Μήπως το περπάτημα είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό;

Το ήξερες ότι το περπάτημα δεν σου δίνει μόνο τα σωματικά πλεονεκτήματα της άσκησης αλλά και τα πνευματικά; Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με χρόνιες ψυχικές ασθένειες, όπως το άγχος και η κατάθλιψη και το κυριότερο; Χωρίς κανένα απολύτως κόστος.

Γιατί λοιπόν το περπάτημα κάνει τόσο καλό στην ψυχική μας υγεία; Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του και πώς προκύπτουν.

Μειωμένο στρες

Το περπάτημα ανακουφίζει από το στρες. Όταν είμαστε σε μια αγχωτική κατάσταση και πάμε μια βόλτα, θα νιώσουμε ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και λιγότερο ανήσυχοι. Ο λόγος; Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση χημικών ουσιών (π.χ. ενδορφίνες) στον εγκέφαλο που μειώνουν το άγχος και ωφελούν τη διάθεση.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την εγκεφαλική δραστηριότητα πριν και μετά από μια βολτίτσα 20 λεπτών. Εντυπωσιακό.

Καλύτερος ύπνος

Εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και βασίζονται σε κάθε λογής βοηθήματα, όπως φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα. Στην πραγματικότητα, ένας από τους καλύτερους τρόπους να κοιμόμαστε καλά είναι να περπατάμε συχνά. Το περπάτημα είναι σωματική δραστηριότητα, αλλά «εξασκεί» και το μυαλό. Έτσι, μετά από μια μεγάλη βόλτα, πιθανότατα θα κάνεις και έναν καλόν ύπνο.

Καλύτερη διάθεση

Χωρίς αμφιβολία, αν περπατάς τακτικά θα παρατηρήσεις τη διάθεσή σου να βελτιώνεται. Ένας περίπατος έξω, καιρού επιτρέποντος, είναι σίγουρο πως θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου. Επιπλέον, το τακτικό περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κάνει να νιώθεις ήρεμος και μειώνει τα επίπεδα επιθετικότητας, εχθρότητας και θυμού.

Μοναξιά τέλος

Αν περνάς πολύ χρόνο μόνος, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το περπάτημα με έναν φίλο ή μια ομάδα θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Το περπάτημα σού δίνει την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βελτίωση της διάθεσής σου. Και το καλύτερο; Αν έχεις παρέα ξεχνιέσαι και μπορεί να φτάσεις πολλά χιλιόμετρα μακριά, χωρίς καν να το πάρεις χαμπάρι.

Εύρηκα!

Το περπάτημα αυξάνει τη ροή των λεγόμενων «δημιουργικών χυμών». Κάθεσαι με τις ώρες στο σπίτι προσπαθώντας να βρεις λύση σε ένα πρόβλημα; Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να «καθαρίσεις» το μυαλό σου και να κατεβάσεις νέες ιδέες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα που κινούνται τακτικά, τείνουν να είναι πιο δημιουργικά από εκείνα τα άτομα που δεν κινούνται τόσο πολύ.

Αυξημένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση

Όσο πιο τακτικά περπατάς, τόσα περισσότερα βήματα κάνεις την εβδομάδα. Τι σημαίνει αυτό; Πώς αν προσέχεις και τι τρως, είναι πολύ πιθανό να δεις το βάρος σου να μειώνεται και την εμφάνισή σου να αλλάζει. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην τόνωση της αυτοπεποίθησής σου και να σε κάνει να νιώσεις ακόμα καλύτερα με το σώμα σου.

Πώς ξεκινάς;

Αρχικά, πάρε ένα smart band για να μετράς πόσα βήματα κάνεις κάθε μέρα και προσπάθησε μέρα με τη μέρα να τα αυξάνεις. Οι ειδικοί αναφέρουν πως το κατώτερο όριο είναι τα 10 χιλιάδες. Αν σου φαίνονται πολλά, ξεκίνα με 7 και ανέβα σταδιακά. Προσπάθησε να περπατάς συνολικά ένα μισάωρο την ημέρα. Δεν προλαβαίνεις; Σπάσε τον χρόνο σε δύο ή τρία δεκάλεπτα, δεν έχει σημασία. Οτιδήποτε κάνεις είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v