Τα ωραιότερα μυστικά χωριά του Πηλίου

Έχεις όρεξη για εξερεύνηση; Έχουμε 5 πηλιορείτικα χωριά κομπλέ με τα μυστικά ταβερνάκια τους και τους πέτρινους ξενώνες τους.

Τα ωραιότερα μυστικά χωριά του Πηλίου

Καταπληκτική η Ζαγορά, υπέροχα ρομαντική και η Τσαγκαράδα, αν όμως έχεις κάνει τις πρώτες (και δεύτερες και τρίτες) αναγνωριστικές σου βόλτες στο Πήλιο, τα εν πολλοίς ανεξερεύνητα χωριά που ακολουθούν υπόσχονται την συγκίνηση εκείνη που μόνο η ανακάλυψη του καινούριου, του ολόδικού σου μπορεί να προσφέρει. Και γι’ αυτό αξίζουν οπωσδήποτε μια θέση στο πρόγραμμά σου.

Ο Κισσός

Τόσο κοντά στην Τσαγκαράδα, που αν ήταν πόλη μπορεί και να τον έλεγες προάστιό της, ο Κισσός είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις χωριών που πρώτα έγιναν διάσημα τα ταβερνάκια τους και μετά τα ίδια τα χωριά. Αξίζει να τον επιλέξεις για βάση σου, όχι μόνο γιατί είναι λιγότερο κοσμοπλημμυρισμένος και σαφώς οικονομικότερος από τη Ζαγορά, αλλά και γιατί εδώ θα ανακαλύψεις ένα πραγματικά αφτιασίδωτο πηλιορείτικο χωριό, με πετρόχτιστα δρομάκια, αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακά σπιτάκια, όλο δικό σου.

Όσο για τα διάσημα ταβερνάκια του; Πιάσε τραπέζι για σπιτική κολοκυθόπιτα και κρασάτο χοιρινό στα Πέντε Φι, που σερβίρουν νοστιμιές από το 1935, και στη Συνάντηση, για απίθανες γευστικές δημιουργίες όπως τα ρεβίθια με πορτοκάλι και η φέτα με σως τριαντάφυλλο, και θα μας θυμηθείς.

Για να μείνεις εδώ, εξαιρετική πρόταση αποτελούν τα ομώνυμα δωμάτια Κισσός, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 71€ το δίκλινο, ή 91€ αν θέλεις και τζάκι στο δωμάτιο.

Ο Άγιος Βλάσης

Το πρώτο χωριό που συναντάς στη διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια προς τις Μηλιές θα το έχει πάρει ίσως το μάτι σου αν έχεις κάνει καμιά φορά την διαδρομή με τον Μουτζούρη, το θρυλικό τραινάκι του Πηλίου. Δεν το έχεις, όμως, εξερευνήσει σε βάθος, και κακώς, θα σου πούμε, γιατί αυτό εδώ είναι ένα γλυκύτατο χωριό, φωλιασμένο σε μια από τις καταπράσινες πλαγιές του βουνού, με πανοραμική θέα που φτάνει ως τον Παγασητικό Κόλπο. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται το παλιό δημοτικό σχολείο και το πετρόχτιστο γεφύρι, που χρονολογούνται αμφότερα από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για φαγητό εδώ σημείωσε στα οπωσδήποτε το Μουτάκι, που σερβίρει παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου, ενώ για τη διαμονή σου ωραιότατη επιλογή είναι τα παραδοσιακά δωμάτια στον Μικρό Παράδεισο (από 64€ το δίκλινο).

Το Προμύρι

Ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά του Νότιου Πηλίου, το οποίο είναι με την σειρά του η πιο ανεξερεύνητη πλευρά του βουνού, το Προμύρι είναι ένας έρωτας με την πρώτη ματιά: Αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά που αγναντεύει το Αιγαίο, με τα λιθόχτιστα καλντερίμια του να μεταμορφώνονται σε σκαλοπάτια κάθε φορά που συναντούν ανηφοριά και τα κεραμιδοσκέπαστα αρχοντικά του να απλώνονται γύρω από την κεντρική πλατεία με τον υπερ-αιωνόβιο πλάτανο του 1877. Από αυτόν τον τελευταίο πήρε το όνομά του και το ταβερνάκι του χωριού, ο Γέρο Πλάτανος, που σερβίρει πεντανόστιμα μεζεδάκια και αριστοτεχνικά ψημένα κρέατα στα τραπεζάκια που απλώνει στη σκιά του πλατάνου τα ηλιόλουστα μεσημέρια και στον εσωτερικό του χώρο πλάι στην ξυλόσομπα τον υπόλοιπο χειμώνα.


Φωτό: Pelion Culture

Αν αποφασίσεις να μείνεις εδώ, φανταστικές επιλογές είναι αυτό εδώ το σπιτάκι (στα 65€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα) και το εντελώς παραμυθένιο Thalia Traditional Guesthouse (στα 100€ η junior σουίτα με τζάκι και καταπληκτικό, παραδοσιακό πρωινό).

Το Νεοχώρι

Μία φορά να δεις το ηλιοβασίλεμα από την πλατεία του Νεοχωρίου που κρέμεται σαν μπαλκόνι στην πηλιορείτικη πλαγιά και απολαμβάνει θέα που φτάνει ως την θάλασσα, και θα το θυμάσαι για πάντα. Μην ξεγελαστείς από το όνομα, το Νεοχώρι είναι «νέο» σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, χρονολογείται όμως από τον 17ο αιώνα, όπως μαρτυρούν τα λιθόχτιστα καλντερίμια του, οι πέτρινες βρύσες και τα ατμοσφαιρικά ξωκλήσια του. Στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολικό και Νότιο Πήλιο, αυτό εδώ είναι ένα από τα πιο ήσυχα, και παραδόξως προς ώρας πιο άγνωστα, χωριά της περιοχής του.

Για φαγητό, θα πιάσεις οπωσδήποτε τραπεζάκι στον Γιάννη τον Γερμανό για να δοκιμάσεις το βουβαλίσιο μπιφτέκι του, που έχει γίνει θρύλος σε ολόκληρο το Πήλιο, στον Παράδεισο για τοπική κουζίνα και χειροποίητα πιάτα ημέρας, και στο Μήλο Νεοχώρι για σπιτικά μαγειρευτά αλλά και εξαιρετικά κρέατα στη σχάρα.

Σούπερ προτάσεις διαμονής είναι το Αρχοντικό Πρεπάλα (από 65€ η πέτρινη μαιζονέτα με τζάκι και φανταστικό πρωινό για δύο άτομα) και το Αρχοντικό Μυτιληναίου (120€ το δίκλινο με καταπληκτικό, παραδοσιακό πρωινό).

Οι Αφέτες

Η πλακόστρωτη πλατεία του λέγεται Πλατεία Αγάπης, τις τρεις ρεματιές του στολίζουν ισάριθμα τοξωτά γεφύρια, και το παλιό, σλάβικο όνομα του χωριού είναι Νιάου, όχι από τα αξιολάτρευτα ψιψίνια που σουλατσάρουν στα καλντερίμια του, αλλά από τη σλάβικη λέξη για το χειμαδιό, το μέρος που ξεχειμωνιάζουν τα κοπάδια τους οι βοσκοί. Με κάτι τέτοιες πληροφορίες, αυτό το χωριό το ερωτεύεσαι πριν καν το αντικρίσεις –πού και να περπατήσεις τα λιθόχτιστα καλντερίμια του, που ελίσσονται ανάμεσα σε πανέμορφα πέτρινα σπίτια, βγάζοντας πότε σε ένα πλάτωμα με φανταστική θέα στον Παγασητικό, πότε σε μια λιθόχτιστη βρύση και πότε σε μια εκκλησία του 1743 με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο της.

Αφέτες, Πήλιο / Afetes, Pelion, Greece

Για φαγητό θα πας γραμμή στα 5 Πλατάνια, στην πλατεία του χωριού, για να δοκιμάσεις φανταστικά κρέατα στη σχάρα και τη σούβλα, ενώ για διαμονή ωραιότατες επιλογές είναι το Panorama Studios Afetes (από 69€ το δίκλινο) και το Ferienhaus Balkoni (110€ για μέχρι και τέσσερα άτομα).

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v