Φτιάξε το παστίτσιο των ονείρων σου

Επειδή σαν το παστίτσιο δεν έχει, βρήκαμε όλα όσα χρειάζεσαι για να φτιάξεις ονειρικές συνταγές στις οποίες θα υποκλιθεί και το Twitter άμα λάχει.

Φτιάξε το παστίτσιο των ονείρων σου

Αν σταματήσεις 1000 ανθρώπους που ζουν και τρώνε στην Ελλάδα και τους ρωτήσεις ποιο είναι το αγαπημένο τους φαγητό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το παστίτσιο θα επιτύχει υψηλό σκορ. Βλέπεις, πρόκειται για ένα από τα πλέον αγαπημένα φαγητά στη χώρα μας, το οποίο  έχουμε συνδέσει με οικογενειακές αναμνήσεις και με μια μαμαδίσια ή γιαγιαδίσια essence γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι. Άλλωστε, όσο κι αν λαχταράμε να φάμε μια μπουκιά γεμάτη μπεσαμέλ, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια μπελαλίδικη συνταγή που θέλει μαστοριά και γνώση για να μας συναρπάσει με το τελικό της αποτέλεσμα. Εμείς, όντας μεγάλες καρδιές θα σου σπικάρουμε όλα εκείνα τα μυστικά που θα χρειαστείς ώστε να φτιάξεις το τέλειο παστίτσιο.

Παραδοσιακά tips γιατί έτσι μας αρέσει

Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.

Αν θέλουμε να απογειώσουμε την γεύση στα μακαρόνια, αφού τα βράσουμε τα βάζουμε σε ένα μπολ με τυρί (πεκορίνο ή κεφαλοτύρι θα κάνουν εξαιρετική δουλίτσα) και βούτυρο

Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.

Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.

Στο ζεστό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό. 

Μην το παρακάνουμε με το ανακάτεμα της μπεσαμέλ γιατί θέλουμε να είναι αφράτη, πλούσια και να λιώνει στο στόμα όχι να μας βγει σφιχτή. Αφού βγάλουμε από την φωτιά την μπεσαμέλ τότε θα προσθέσουμε το αβγό, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Αν μας σβολιάσει η μπεσαμέλ, την περνάμε μέσα από λεπτό σουρωτήρι ή από το μπλέντερ. Για να μην κάνει πέτσα, καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη (φροντίζοντας να ακουμπάει στην επιφάνεια εννοείται…) μέχρι να την χρειαστούμε.

Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο προσπαθούμε να συγκρατηθούμε και να μην το κόψουμε άμεσα. Το αφήνουμε γύρω στα 15 με 20 λεπτά γιατί αλλιώς θα διαλυθεί.

Πάρε και μια υπέροχη συνταγή να έχεις να πορεύεσαι

Υλικά: 500 γρ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο, 1/2 φλ. κεφαλοτύρι

Για τη σάλτσα κιμά: 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως), 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 καρότο τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, 1/3 φλ. κονιάκ, 1 κ.γ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, 1 δαφνόφυλλο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ: 100 γρ. βούτυρο, 100 γρ. αλεύρι, 1 λίτρο γάλα, 1/2 κρεμμύδι, 2 γαρίφαλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι, λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τον κιμά: Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα. Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε. Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Για την μπεσαμέλ:

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια. Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγο κεφαλοτύρι και αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια.

Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για 45 με 50 λεπτά.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v