Πίσω από τον ρατσισμό, τι;

Ο θάνατος του νεαρού αφροαμειρκανού στο Μέμφις προήλθε από τα θανατηφόρα χτυπήματα πέντε αστυνομικών. Έχει σημασία που αυτοί ήταν μαύροι; 

Πίσω από τον ρατσισμό, τι;

Ο μέχρι θανάτου ξυλοδαρμός του 29χρονου μαύρου Tyre Nichols στο Μέμφις των νότιων ΗΠΑ από πέντε (5) αστυνομικούς ξυπνά εφιαλτικές μνήμες. Το θύμα που εργαζόταν ως υπάλληλος εταιρίας μεταφορών εξέπνευσε στο νοσοκομείο λίγη ώρα μετά το περιστατικό, κατά το οποίο του χρεώνεται ότι προσπάθησε να αντισταθεί στην σύλληψη.

Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό στο οποίο αφροαμερικανός πέφτει θύμα υπερβολικής αστυνομικής βίας και εκπνέει. Οι μνήμες από το βίντεο με την τραγικό δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ είναι άλλωστε νωπές, ενώ η εικόνα και τα συναισθήματα πολύ έντονα για να ξεχαστούν.

Εκείνο που διαφοροποιεί το πρόσφατο συμβάν σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι το γεγονός ότι και οι πέντε κατηγορούμενοι αστυνομικοί είναι επίσης μαύροι. Η συνυπηρέτηση των πέντε αστυνομικών δεν φαίνεται να είναι κάτι τυχαίο, καθώς φαίνεται ότι οι αρμόδιοι έχουν αυξήσει το ποσοστό των μαύρων αστυνομικών σε περιοχές με αυξημένο αριθμό αφροαμερικανών. Αυτό συνέβη προκειμένου να… γλιτώσουν κανένα μπάχαλο την επόμενη φορά που αστυνομικοί θα σαπακιάσουν μέχρι θανάτου κάποιον φτωχοδιάβολο, αφού προφανώς είναι διαφορετικό να κατηγορείται λευκός και διαφορετικό μαύρος για τον θάνατο αφροαμερικανούς.

Διαφορετικό για ποιον; θα ρωτήσει κάποιος. Μα ασφαλώς για την εικόνα του αμερικανικού κράτους και της αστυνομίας. Όχι πάντως για το θύμα, που υπέστη την αυθαιρεσία της αστυνομικής καταστολής και λόγω της φυλής, αλλά και λόγω της τάξης του.

Οι αντιδράσεις για τον θάνατο Nichols δεν είναι τόσο έντονες όσο αν οι αστυνομικοί ήταν λευκοί- ήταν σωστή η μαντεψιά των αρμοδίων. Αν όμως ορισμένα μέλη της μαύρης κοινής γνώμης στις ΗΠΑ εμφανίζονται λίγο αμήχανα λόγω του χρώματος των δολοφόνων του 29χρονου, αυτό θα πρέπει να γίνει παράδειγμα ότι πίσω από τις φυλετικές διεκδικήσεις υπάρχουν ριζωμένα κοινωνικά και ταξικά στερεότυπα, στα οποία ενδεχομένως να μην αναγνωρίζεται η σημασία που έχουν σε τέτοια γεγονότα.

Ναι, άνθρωποι όπως ο T. Nichols και ο G. Floyd σκοτώθηκαν πιο εύκολα επειδή ήταν μαύροι. Όπως και ο Ζακ Κωστόπουλος σκοτώθηκε πιο εύκολα επειδή δεν αντιστοιχούσε σε ό,τι θα λέγαμε "ευπρεπεής". Σκοτώθηκαν όμως βασικά επειδή δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και εξ αυτού η ζωή τους δεν ήταν σημαντική. Οι προκαταλήψεις για το χρώμα, το στυλ, τις ερωτικές επιλογές επιτρέπουν την αλόγιστη βία, αλλά δεν την δημιουργούν από μόνες τους.              

     

        

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v