10 αλήθειες για το σεξ - και όχι μόνο - από τον Θάνο Ασκητή

Ταπεινός, ειδήμων και μετρημένος, ο Θάνος Ασκητής έχει κατά καιρούς μοιράσει γνώση πάνω σε δημοφιλή θέματα που αφορούν το σεξ – και όχι μόνο.

10 αλήθειες για το σεξ - και όχι μόνο - από τον Θάνο Ασκητή

Στο μυαλό των περισσοτέρων ο Θάνος Ασκητής είναι κάτι σαν… γκουρού των σεξουαλικών ζητημάτων στον δημόσιο λόγο. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του τα λέει ωραία και μετρημένα, χωρίς υπερβολές και πάντα με γνώμονα το καλό του ζευγαριού – και εν γένει της κοινωνίας.

O Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διδάκτορας της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και έχει εξειδικευτεί στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά και στην θεραπευτική ζεύγους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.

Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ρητά του για την σεξουαλική μας ζωή – και όχι μόνο, όπως τα αλιεύσαμε από συνεντεύξεις και άρθρα του. 

Για το σεξ και το νέο έτος:

Αν ισχύει το ρητό του λαού που αναφέρει πως «αυτό που θα σε βρει ο νέος χρόνος να κάνεις θα σε ακολουθεί για όλο το υπόλοιπο έτος», τι καλύτερο από το να βρει ο νέος χρόνος το ζευγάρι αγκαλιασμένο να μοιράζεται την ηδονή και την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής; Το σεξ είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος στον ερωτικό του σύντροφο ενισχύοντας τα θεμέλια της σχέσης και αποδεικνύοντάς του έμπρακτα ότι «μόνος μου δεν υπάρχω, αλλά μαζί σου ζω».

Για το κάπνισμα και το σεξ:

Σίγουρα μετά από ένα καλό σεξ, μια ρουφηξιά τσιγάρου είναι απολαυστική, είναι όμως βέβαιο ότι ένα φιλί μετά το σεξ είναι πιο όμορφο, πιο υγιεινό και δίνει υπόσχεση για μια όμορφη επόμενη σεξουαλική συνάντηση. Τσιγάρο ή σεξ, διαλέξτε. Και τα δυο δεν χωρούν στο κρεβάτι μας!

Για το σεξ στην τρίτη ηλικία:

Ας ξέρει ο άντρας της τρίτης ηλικίας ότι, ναι, είναι τέλειος εραστής, γιατί είναι ώριμος, ολοκληρωμένος και μπορεί να απολαμβάνει, μαζί με τη σύντροφό του, όχι το σεξ ενός εικοσάχρονου, αλλά το σεξ που η ψυχή και το σώμα τού δίνει μέσα στην απλή ανθρώπινη εικόνα «κάνω έρωτα σ' αυτήν την ηλικία, την οποία δέχομαι και αγαπώ».

Για το σεξ μετά τον τοκετό:

Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού πρέπει (εκτός ειδικών ανωμαλιών) να συνεχίζεται κατά την περίοδο της κύησης, γιατί τους βοηθάει να νιώθουν καλύτερα ψυχολογικά και να είναι πιο κοντά στις φάσεις αυτές που περνάνε και οι δυο τους.

Για το σεξ στην υγεία μιας σχέσης:

Το σεξ είναι βασικό κεφάλαιο της σχέσης, το οποίο συχνά με το πέρας του χρόνου το παραμελούμε. Το σεξ θέλει δημιουργικότητα, επινοητικότητα, φαντασία και έμπνευση. Απλά πράγματα, όπως το να ξεφύγουμε από ένα τυποποιημένο πρόγραμμα, να κλείσουμε ραντεβού με το σύντροφο μας, να φλερτάρουμε μαζί του, να αλλάξουμε  κάποιες συνήθειες, όπως ο χώρος και ο χρόνος της σεξουαλικής συνεύρεσης, μπορούν να τονώσουν σημαντικά το ερωτικό πάθος.

Για τα σεξουαλικά προβλήματα στη σχέση:

Όταν ένα σεξουαλικό πρόβλημα μας χτυπά την πόρτα, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε αρχικά είναι να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό. Η γυναίκα μπορεί να είναι εκείνη που θα δείξει στον άνδρα ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο αφορά και τους δύο. Θα πρέπει να τον ηρεμήσει λέγοντας του πως δεν φταίει αυτός για ότι συμβαίνει και να τον ρωτήσει πως αισθάνεται γι’ αυτό. Έπειτα σημαντική είναι η διατήρηση του ερωτικού παιχνιδιού στο ζευγάρι. Η σεξουαλική πράξη αφορά την ηδονή και τον έρωτα και δεν θα πρέπει να είναι βεβιασμένη, ούτε βιαστική.

Για τα προκαταρκτικά:

Αναμφίβολα το «σεξ στα γρήγορα» είναι προκλητικό και συχνά συναρπαστικό. Είναι η ουσιαστική εξωτερίκευση της ενστικτώδους επιθυμίας και του πάθους που κυριαρχεί σε ένα ζευγάρι. Ωστόσο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τείνουν να συμφωνούν ότι οι ποιοτικότερες σεξουαλικές επαφές συνοδεύονται από προκαταρκτικά παιχνίδια που προσφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και στις δύο πλευρές.

Για την παιδεραστία:

Η παιδεραστία είναι σεξουαλική διαστροφή και ανήκει στην κατηγορία της παραφιλίας. Η παραφιλία είναι μία σεξουαλική συμπεριφορά που το άτομο δεν έχει ενσυναίσθηση. Η ικανοποίηση είναι παρορμητική, ψυχαναγκαστική και εμμονική (…) Ο παιδεραστής είναι εκείνος που έχει εμπλακεί σε σεξουαλική επαφή. Δεν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα,  πιστεύει ότι είναι άρρωστος, δεν θεραπεύεται (…) Ο παιδεραστής είναι δολοφόνος της ψυχής (…) Η Ελλάδα πάντα κλαίει στο πρόβλημα, δεν γελάει ποτέ στην πρόληψη.

Για το sexting και το revenge porn:

Παλιά το σεξ είχε διεκδίκηση και όχι εκδίκηση. Η σεξουαλική αγωγή λείπει που είναι το συναίσθημα, η ενσυναίσθηση, η επικοινωνία. Οι νεαρές γυναίκες μετά την εφηβεία έχουν ένα ναρκισσισμό, ζουν μια φυσιολογική έξαρση της εικόνας τους. Δεν πρέπει να αφήνουν τον εαυτό τους και το σώμα τους να το διαχειρίζονται άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα το χρησιμοποιήσουν. Προστατεύω το σώμα μου και τον εαυτό μου.

Για την απιστία:

Μια σχέση χρειάζεται την επικοινωνία για να μπορέσει να διατηρηθεί η ψυχική επαφή και μια ενεργή και ποιοτική σεξουαλική ζωή, από την οποία και οι δύο σύντροφοι θα αντλούν ικανοποίηση. Για αυτό είναι χρήσιμο να μοιράζονται τα συναισθήματα τους, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους και να αναζητούν από κοινού τη λύση στις δυσκολίες, κλείνοντας την πόρτα σε τρίτα πρόσωπα, ώστε να ξαναβρούν αυτό που ο χρόνος, η μονοτονία και η καθημερινότητα τους πήρε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v