Τα μπινελίκια στη δουλειά κάνουν καλό

Είναι καλό να βρίζεις μια στο τόσο στη δουλειά σου; Κάνει καλό το μπινελίκωμα στις σχέσεις σου εντός και εκτός γραφείου; Ναι, ρε γαμώτο.

Τα μπινελίκια στη δουλειά κάνουν καλό

Μπορεί το βρισίδι στη δουλειά να κάνει καλό στην υγεία και την καριέρα σου; Αν και εξακολουθεί να είναι θέμα ταμπού, η επιστήμη αποφαίνεται πως μερικά μπινελίκια μια στο τόσο δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2016, πολύς κόσμος βρίζει στη δουλειά, κατά μέσο όρο 80 φορές την ημέρα. Παρόλα αυτά, το 81% των εργοδοτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι βρισιές σε ένα εργασιακό περιβάλλον «θέτουν υπό αμφισβήτηση τον επαγγελματισμό των εργαζομένων».

Στον αντίποδα, πολλές μελέτες αποκαλύπτουν ότι ένα μπινελίκι στην ιδιωτική και επαγγελματική μας ζωή φαίνεται να έχει μερικά ενδιαφέροντα οφέλη. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να βρίζουν δημόσια έχουν υψηλότερα επίπεδα ακεραιότητας, συναισθηματικής νοημοσύνης, διαθέτουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο και, κατά μέσο όρο, τείνουν να έχουν υψηλότερο IQ (είτε το πιστεύεις είτε όχι).  

Τα βρισίδι, σου λέει, βοηθά στη μετάδοση συναισθημάτων και απόψεων πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες λέξεις και αποτελεί μια πιο αποτελεσματική μέθοδο μεταφοράς πληροφοριών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάτι τέτοιο βοηθά όχι μόνο στην ακριβέστερη μετάδοση των συναισθημάτων κάποιου, αλλά και στη δημιουργία ισχυρότερων συνδέσεων και εμπιστοσύνης με τον κόσμο γύρω σου. Με άλλα λόγια, δείχνει ότι νιώθεις πιο άνετα με αυτό το άτομο ή με μια ομάδα ανθρώπων.

Όπως εξηγεί ο Michael Adams στο βιβλίο του In Praise of Profanity, το να βρίζεις έχει πολλές χρήσιμες κοινωνικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του να σε «φέρνει πιο κοντά» με τους άλλους.

«Υπάρχει μια οικειότητα στο να βρίζεις, ακριβώς επειδή ξέρεις ότι δεν πρέπει να το κάνεις. Ο γιος μου καταλαβαίνει ότι με το να βρίζει μπροστά του, η μητέρα του επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της σε αυτόν. Αυτό είναι κάτι που οι δυο τους μπορούν να μοιραστούν, αρκεί φυσικά να μην κάνει το ίδιο στο σχολείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επιλογή του κατάλληλου είδους λέξης (ήπιας ή «δυνατής») δείχνει ότι κατανοείς τη νοοτροπία του ατόμου με το οποίο μιλάς με τρόπο τέτοιο, ώστε αυτός που έχεις απέναντί σου να είναι πιο έτοιμος να πάρει σοβαρά αυτό που λες.

Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι βρισιές έχουν και κάποια οφέλη στην ανθρώπινη φυσιολογία. Έχει αποδειχθεί ότι οι βρισιές μειώνουν την ενόχληση και αυξάνουν την ανοχή στον πόνο.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι αυτή εδώ η μελέτη στο Πανεπιστήμιο Keele στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτήν, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό. 

Οι συμμετέχοντες που ενθαρρύνθηκαν να βρίσουν κατά τη διάρκεια της εμπειρίας παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση στην ικανότητά τους να κρατούν τα χέρια τους βυθισμένα στο νερό, περίπου 50% περισσότερο. Άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βρίζουν συχνά έχουν επίσης αυξημένη κυκλοφορία, αυξημένες ενδορφίνες και μια συνολική αίσθηση ηρεμίας, ελέγχου και ευεξίας.

Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, το να βρίζεις έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την καριέρα σου. Αυτή η σχετική έρευνα αποκάλυψε πως το μπινελίκι συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της πειστικότητας ενός επιχειρήματος. 

Βοηθά επίσης στη δημιουργία συντροφικότητας μεταξύ των συμπαικτών, ενώ οι βρισιές φαίνεται να αυξάνουν επίσης τις πωλήσεις κατά περίπου 18%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας τηλεφωνικών πωλήσεων Gong Labs

Είναι λοιπόν καλό να βρίζεις στη δουλειά; Υπό προϋποθέσεις, είναι. Απλώς βεβαιώσου ότι δεν προσβάλεις ή υποτιμάς τους συναδέλφους σου με αυτό. Κοινή λογική.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v