7 ξένοι ποδοσφαιριστές που μάτωσαν την ερυθρόλευκη φανέλα

Ο Τζιοβάνι, ο Ριβάλντο, ο Γκαλέτι και τα άλλα ερυθρόλευκα παιδιά που μάγεψαν κοινό και ρεζίλεψαν αντιπάλους φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού.

7 ξένοι ποδοσφαιριστές που μάτωσαν την ερυθρόλευκη φανέλα

Από το 1996 έως και σήμερα έχουν διεξαχθεί 26 πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα (αφήνουμε προφανώς εκτός αναφοράς το φετινό που έχει αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά του). Τα 22 εξ αυτών έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός δημιουργώντας μια ποδοσφαιρική δυναστεία που δύσκολα θα βρεθεί ελληνική ομάδα να ξεπεράσει. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι συνηθισμένοι στις χαρές και τα πανηγύρια τίτλων, ενώ είχαν την τύχη να δουν πολλούς παιχταράδες να φορούν τη φανέλα της ομάδας και να κλωτσούν το τόπι εντός των γραμμών του Καραϊσκάκη και των υπόλοιπων ελληνικών γηπέδων. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν κάποιοι ξένοι μπαλαδόροι που ήρθαν συνήθως από μακρινές ποδοσφαιρικές πολιτείες για να μαγέψουν το ερυθρόλευκο κοινό και να ρεζιλέψουν τους αντιπάλους τους.

Ριβάλντο

Ο μεγαλύτερος ίσως ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει ένα παλμαρέ από τίτλους που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Το 2002 σκόραρε πέντε τέρματα στο Μουντιάλ της Νοτίου Κορέας και σήκωσε με τους υπόλοιπους Βραζιλιάνους σταρ την κούπα του παγκόσμιου πρωταθλητή. Από το 2004 μέχρι το 2007 ο Ριβάλντο μας έκανε την τιμή να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μας μάθει πως παίζεται το τόπι. Σε 70 συμμετοχές πρόλαβε να την βάλει (την μπάλα ντε) 36 στο μπακλαβωτό (στο τέρμα ντε που θα έλεγε κι ο Γιώργος Γεωργίου) και να πάρει τρία πρωταθλήματα. Το γκολ του με τον Παναθηναϊκό αλλά και το απευθείας φάουλ του με την Λίβερπουλ σπάνια λείπουν από αφιερώματα με τα καλύτερα γκολ που σημείωσε ο Ολυμπιακός τα χρόνια της αδιαφιλονίκητης του κυριαρχίας.

Τζιοβάνι

Το σύνθημα: «βάλε μέσα τον Τζιοβάνι να κα@@@@@ει το λιμάνι δονούσε κάθε εμφάνιση του Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα με τα ερυθρόλευκα. Ο Βραζιλιάνος μάγος που μας έπαθε μπαλίτσα έπαιξε στο Μουντιάλ του 1998 παρέα με τον Ριβάλντο, ταλαιπωρώντας τις αντίπαλες άμυνες και φτάνοντας μέχρι τον τελικό όπου η ομάδα του ηττήθηκε 3-0 από τη Γαλλία. Την επόμενη χρονιά ο Τζιοβάνι ήρθε επιτέλους στο Λιμάνι και για έξι συνολικά σεζόν (από το 1999 μέχρι το 2005) μέτρησε 130 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι οποίες ήταν αρκετές για να σημειώσει 76 γκολ. Κάποια από αυτά ήταν σπάνιας ομορφιάς (όπως η μαγική λόμπα με τη Γαλατασαράι) με αποτέλεσμα ο σπουδαίος Τζιοβάνι να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στη βίβλο των ελληνικών γηπέδων σηκώνοντας και πέντε πρωταθλήματα.

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Όταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ήρθε στον Ολυμπιακό το 1996 μετά από τρεις σεζόν στον Πανηλειακό ήταν από τους πιο φιλόδοξους ξένους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος. Όταν έφυγε από τον Ολυμπιακό μετά από 13 χρόνια, 344 συμμετοχές, 58 γκολ,  12 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα ο «Τζόλε» αποχαιρέτησε τους Έλληνες φιλάθλους για να πάρει τη θέση στο πάνθεον των θεών της μπάλας της χώρας μας. Οι επελάσεις του, οι ευφυείς ντρίπλες, οι σέντρες ακριβείας κι οι εμπνευσμένες μεταβιβάσεις όπως και η χαρακτηριστική του ψυχραιμία όταν εκτελούσε τα πέναλτι συνέθεσαν το ποδοσφαιρικό προφίλ του Τζόρτζεβιτς.

Λουτσιάνο Γκαλέτι

Από το 2007 μέχρι το 2010 είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον Λουτσιάνο Γκαλέτι να χαζεύει τους αντιπάλους του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στα 2 νταμπλ που κατέκτησε ο Ολυμπιακός εκείνη την περίοδο. Το κοντέρ έγραψε 59 συμμετοχές και 24 γκολ, μαζί με ασύλληπτες ποδοσφαιρικές παραστάσεις που οι φίλοι της ομάδας ακόμη μνημονεύουν, συγκαταλέγοντας τον Γκαλέτι στην βραχεία λίστα των σπουδαιότερων ξένων ποδοσφαιριστών που μάτωσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ματιέ Βαλμπουενά

Ο Βαλμπουενά είναι ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ποδοσφαιριστές των τελευταίων χρόνων με σπουδαία καριέρα σε Μαρσέιγ, Λιόν, Ντιναμό Μόσχας και Φενερμπαχτσέ πριν πιάσει λιμάνι στον Πειραιά και χαρίσει μεγάλες ποδοσφαιρικές βραδιές στους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Ο Βαλμπουενά ήταν ήδη 52 φορές διεθνής με την Εθνική Γαλλίας και προφανώς δεν είχε πρόβλημα να κάνει χαμό στα ελληνικά γήπεδα σηκώνοντας τρία πρωταθλήματα σερί. Συνολικά έχει 88 συμμετοχές και 13 γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα, φιλοδοξώντας να κάνει φέτος το καρέ, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην τέταρτη συνεχή κατάκτηση πρωταθλήματος.

Κριστιάν Καρεμπέ

Ο Καρεμπέ ήρθε στην Ελλάδα έχοντας σηκώσει δύο Τσάμπιονς Λιγκ κι η έλευση του από τη Μίντλεσμπρο (πριν αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης) σηματοδότησε μια ακόμη χρυσή περίοδο για τον Ολυμπιακό των 2000s. Ο διεθνής ρασταφάρι Γάλλος έμεινε 3 σεζόν στην Ελλάδα από το 2001 μέχρι το 2004 κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και συνέθεσε ένα αδιαπέραστο δίδυμο κεντρικών χαφ μαζί τον σπαζοκόκαλο Ζε Ελίας. Ο κόσμος του Ολυμπιακού λλάτρεψε τον Καρεμπέ για το αρχοντικό του παίξιμο, για τα γκάζια που έδινε την υπόλοιπη ομάδα, αλλά και γιατί ίδρωνε τη φανέλα και σημείωνε ρεκόρ νικών. Πρόλαβε να κάνει 68 συμμετοχές και να πετύχει 3 γκολ. Πλέον ο Καρεμπέ έχει τον ρόλο του σύμβουλου στρατηγικής στην ομάδα.

Ντάρκο Κοβάσεβιτς

Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν περάσει σπουδαίοι στράικερ από την επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού, ωστόσο ελάχιστοι αγαπήθηκαν όσο ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς που έμεινε στο λιμάνι για τρία χρόνια. Ο Σέρβος σκόραρε 31 φορές σε 60 συμμετοχές και πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα, ενώ κατάφερε να μπει στην καρδιά των ερυθρόλευκων φιλάθλων αφού το πάθος του ξεχείλιζε σε κάθε του εμφάνιση, ιδρώνοντας τη φανέλα. Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο Ντάρκο πήρε τη θέση του σκάουτερ στον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας τη σχέση λατρείας με την ομάδα του Πειραιά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v