Οι καλύτεροι ξένοι που φόρεσαν την πράσινη φανέλα

Σπουδαίες μεταγραφές που ήταν αεροδρομίου αλλά και… γηπέδου και έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην ιστορία του συλλόγου

Οι καλύτεροι ξένοι που φόρεσαν την πράσινη φανέλα

Λατρεύτηκαν από την κερκίδα όσο λίγοι, συνέδεσαν το όνομά τους με μεγάλες επιτυχίες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και χάρισαν όμορφες εικόνες στους φίλους του Τριφυλλιού.

Μια λίστα με τους πιο εμβληματικούς ξένους παίκτες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.

Χουάν Ραμόν Ρότσα

Ένα όνομα (ή μάλλον τρία), μια ιστορία γραμμένη με χρυσά γράμματα για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ο Ρότσα έπαιξε στην ομάδα μία δεκαετία (1979-1989) και ξεχώρισε με την άριστη τεχνική του κατάρτιση. Αγάπησε τόσο την χώρα που απέκτησε ελληνικό διαβατήριο, αγωνίστηκε σε 226 ματς, σκόραρε 12 γκολ και πανηγύρισε δυο πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Ελλάδος, ενώ έγινε και προπονητής του «τριφυλλιού».

Κριστόφ Βαζέχα

Η μεγαλύτερη μεταγραφή ξένου στην ιστορία του Παναθηναϊκού έμεινε για πάντα στης καρδιές των φιλάθλων σαν… έλληνας, συμπληρώνοντας 553 συμμετοχές και σκοράροντας 319 γκολ. Ήρθε στην ομάδα το 1989 και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και άλλα τόσα κύπελλα Ελλάδος, όπως επίσης και δύο Super Cup.

Ρενέ Χένρικσεν

Ο Δανός αμυντικός υπήρξε προσωπική επιλογή του Γιώργου Βαρδινογιάννη και παρά το αρχικό μειδίασμα του λαού του ΠΑΟ και τα επικριτικά σχόλια απέδειξε πόσο σκληρό καρύδι ήταν. Παρέδωσε αμυντικά σεμινάρια αποτελεσματικότητας, αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1999 μέχρι το 2005 και κατέκτησε το νταμπλ με την ομάδα του το 2004.

Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος έχοντας κερδίσει τα… πάντα (Παγκόσμιο Κύπελλο, Κόπα Αμέρικα, Πρέμιερ, Κύπελλο Αγγλίας, Κόπα Λιμπερταδόρες) αγωνίστηκε 119 φορές με το «τριφύλλι» από το 2008 μέχρι το 2011 και έδωσε ψυχή στο γήπεδο. Κατέγραψε 83 συμμετοχές και 5 γκολ κατακτώντας το νταμπλ του 2010.

Τζιμπρίλ Σισέ

Μόλις δύο έτη αγωνίστηκε στους Πράσινους ο Τσιμπρίλ Σισέ, όμως δεν χρειάστηκε παραπάνω για να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος στην καρδιά των φιλάθλων. Με 61 συμμετοχές και 46 γκολ πήρε από τον χέρι τον Παναθηναϊκό για το νταμπλ το 2010, ενώ αγαπήθηκε ιδιαίτερα και για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις.

΄

Χουάν Χοσέ Μπορέλι

Αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 1991, αλλά έλαμψε υπό την τεχνική ηγεσία του Ρότσα το 1994. Την σεζόν 1995/1996, ο αγαπημένος των φιλάθλων «Χότα Χότα» σημείωσε 4 τέρματα στο Champions League, ενώ συνολικά σκόραρε 25 γκολ, με αριθμό συμμετοχών 93. Highlight η γκολάρα του στο 3-0 με τη Λέγκια Βαρσοβίας στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Σεμπάστιαν Λέτο

Από τη Λίβερπουλ στον Ολυμπιακό και από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, ο Λέτο έγινε από μισητός αντίπαλος, ο αγαπημένος της πράσινης κερκίδας, με συνολικά 98 συμμετοχές και 35 γκολ, αρκετά εκ των οποίων ήταν εντυπωσιακά. Με ένα από αυτά χάρισε το κύπελλο στους πράσινους, την χρονιά του νταμπλ κόντρα στον Άρη.

Γιόζεφ Βάντσικ

Το «Βουνό» της ομάδας μεσουράνησε κάτω από τα δοκάρια την περίοδο 1990-1999 με 249 συμμετοχές. Ο Πολωνός κέρδισε με τους πράσινους τρία πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, και δύο Super Cup, ενώ βοήθησε την ομάδα στην σπουδαία πορεία του Champions League το 1996 που παραλίγο να καταλήξει στον τελικό της Ρώμης.

Έκι Γκονζάλεζ

Ο Αργεντινός ήρθε στο τριφύλλι τον Ιανουάριο του 2004 και υπήρξε καταλύτης για την κατάκτηση ενός τίτλου (ντάμπλ 2003/2004) που έκοψε την κυριαρχία των ερυθρόλευκων από το 1996. Σε 72 συμμετοχές πέτυχε 14 γκολ, έμεινε στην ομάδα τέσσερα χρόνια όμως ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς και η καριέρα του έληξε άδοξα. Οι φίλαθλοι πάντως τον αγάπησαν όσο λίγους, για όλα όσα πρόσφερε στον σύλλογο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v