Πού θα φας πλάι στο τζάκι στην Αθήνα

Το τζάκι προσφέρει την απαραίτητη ζεστασιά και η κουζίνα τις λουκούλειες γεύσεις σε αυτά τα χουχουλιαστά ταβερνάκια της πόλης.

Πού θα φας πλάι στο τζάκι στην Αθήνα

Έβαλε κρύο – επιτέλους – και το χουχούλιασμα επιβάλλεται, πέρα από το σπίτι, και έξω. Ειδικά δε όταν συνοδεύεται με εκλεκτές γεύσεις, τις οποίες θα απολαύσεις δίπλα στο τζάκι σε σκηνικό που προσδίδει την απαιτούμενη γραφικότητα (με την καλή έννοια).

Ιδού μερικές ταβέρνες και εστιατόρια στην πόλη που άναψαν τζάκι και σε περιμένουν για χειμωνιάτικα τσιμπούσια.

Το Ρεμούτσικο

Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 120, Αγ. Δημήτριος, Τηλ:  21 0970 4515

Για περισσότερα από 35 χρόνια αυτό το παραδοσιακό ταβερνείο παραμένει στέκι καλοφαγάδων που λαχταρούν ζουμερά και καλοψημένα κρέατα. Το καλοκαίρι η αυλή του είναι ωραιότατη για κοψίδια, όμως τον χειμώνα χουχουλιάζουμε στο όμορφο εσωτερικό του, δίπλα στο τζάκι και τσακίζουμε λαχταριστά παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, αλλά και εξαιρετικό χοιρινό κοντοσούβλι, το οποίο γίνεται πάντα ανάρπαστο, από πανσέτα και λαιμό εναλλάξ, μαριναρισμένο με μουστάρδα, σκόρδο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Για ένα πλήρες γεύμα υπολόγισε 15-20€ το άτομο με κρασί.

Ματρακάς

Αχιλλέως 47, Ίλιον, τηλ: 21 3030 9080

Πέτρινοι τοίχοι, οικεία ατμόσφαιρα, λαϊκή μουσική στα ηχεία, μεγάλες και νόστιμες μερίδες και καλές τιμές. Ο Ματρακάς στην πλατεία Ρίμινι στο Ίλιον έχει όλα τα συστατικά της επιτυχίας συν την ύπαρξη τζακιού που δίνει έξτρα πόντους τον χειμώνα. Στον κατάλογο θα βρεις και θα φας ωραία τυροπιτάκια, τυροκροκέτες, πιπεριές με φέτα και μυρωδιά, χορταστικές ποικιλίες κρεατικών για δύο άτομα, συκώτι μοσχαρίσιο, μπριζόλα χοιρινή ή μοσχαρίσια και ωραίο λουκάνικο χωριάτικο με πατατούλες. Λογαριασμός με κρασί χύμα στα 15€ κατ’ άτομο.

Κρυστάλλης

Πλατεία Αγίας Τριάδος 1, Πεντέλη, τηλ.: 210 6136838

Ένα από τα πρώτα ψητοπωλεία στην θρυλική πλατεία της Πεντέλης, ανάβει και φέτος το τζάκι στην εσωτερική του σάλα και μας περιμένει να απολαύσουμε τις εκλεκτές του γεύσεις. Στα δυνατά σημεία του συγκαταλέγονται το κοντοσούβλι, τα λουκάνικα, το κοκορέτσι, το γουρουνόπουλο και το αρνάκι στη σούβλα. Τα ορεκτικά περιλαμβάνουν προτάσεις όπως μελιτζάνες γεμιστές με τυριά και ωραιότατη φάβα. Για τους λιγότερο παραδοσιακούς τύπους, υπάρχουν και λίγες πιο μοντέρνες προτάσεις, όπως σνίτσελ με ροκφόρ και σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα με ντοματίνια. Λογαριασμός στα 20€ κατ’ άτομο, με δικό τους κρασί.

Κρητικοπούλα

Αριστοτέλους 118, Αχαρναί, τηλ:  210 2446899

Σε έναν ζεστό χώρο, με μια τεράστια σάλα, με κεντρικό τζάκι και πινελιές διακόσμησης από πίνακες ως αγροτικά αντικείμενα από τη λεβεντογέννα, η κρητική ταβέρνα του Μενιδίου σερβίρει αυθεντική κρητική κουζίνα σε άψογη εκτέλεση. Εδώ σε καλωσορίζουν με ρακή και παξιμαδάκια, ενώ σειρά θα πάρουν στο στομάχι σου εξαιρετικό γαμοπίλαφο, σκιουφιχτά, σύγκλινο με αυγά, βραστό σταμναγκάθι, απάκι, ασκουρδουλάκι (βολβοί τουρσί δηλαδή), κολοκυθοκεφτέδες, χοχλιοί μπουμπουριστοί και καλοψημένα παϊδάκια. Πολύ δυνατές και οι σούβλες του – αν τις προλάβεις. Λογαριασμός στα 15-18€ κατ’ άτομο, με κερασμένο γλυκάκι.

Μπακαλοταβέρνα

Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι, τηλ.: 213 0258011

Σταθερή αξία η Μπακαλοταβέρνα στους πεζόδρομους του Χαλανδρίου, στέκει αγέρωχη, οπλισμένη με μεζέδες και σε υποδέχεται στον υπέροχο εσωτερικό χώρο με το τζάκι να στέκεται στη μέση και να σε κοιτά στα μάτια. Κοίτα το κι εσύ όσο πιάνεις τραπεζάκι – αν βρεις – μαζί με νεαρόκοσμο για να παραγγείλεις μεζεδάκια όπως από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως κρητική στάκα, φέτα Καλαβρύτων, γουρουνόπουλο με σφέλλα Μεσσηνίας, παραδοσιακή μελιτζάνα γιαουρτλού σε πήλινο και άλλα ωραία, που συνοδεύονται ιδανικά με τσιπουράκι ή κρασί. Λογαριασμός στα 15-18€ κατ’ άτομο, με αλκοόλια. Σημείωσε ότι δεν κάνει κρατήσεις. Πρέπει να πας από εκεί.

Στης Έλλης

Αγίας Τριάδος 57, Αγ. Παρασκευή, τηλ: 21 0608 2005

Ξεκίνησε το 1964  και μέχρι σήμερα συνεχίζει να σερβίρει δημιουργικές ελληνικές γεύσεις για απαιτητικούς ουρανίσκους. Ο εσωτερικός χώρος είναι μοντέρνος αλλά ατμοσφαιρικός, με το τζάκι να σιγοκαίει παρέχοντας την απαραίτητη ζεστασιά που χρειάζεσαι. Στον κατάλογο θα βρεις επιλογές όπως καπνιστή επτανησιακή μελιτζανοσαλάτα, αυθεντικό χούμους (ταχίνι Λιβάνου, κουκουνάρι, τραγανά πιτάκια), γαύρο μαρινάτο, μαύρους γίγαντες Καστοριάς, ταλαγάνι σχάρας, ριζότο με μανιτάρια, κριθαρότο γαρίδες, τηγανιτό μουσακά με κρέμα παρμεζάνας και μαρμελάδα ντομάτας, και κοκοράκι σχάρας με τζατζίκι αβοκάντο και χωριάτικες πατάτες. Λογαριασμός στα 20-25€ κατ’ άτομο, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v