Με αυτά τα βιβλία θα μπει καλά η χρονιά

Ξεκινάμε βιβλιοφιλικά τη χρονιά, διαβάζοντας τους καλύτερους τίτλους που κυκλοφόρησαν από τους εκδοτικούς οίκους πρόσφατα.

Με αυτά τα βιβλία θα μπει καλά η χρονιά

Οι γιορτές πέρασαν, οι αργίες είναι μια παλιά ανάμνηση πια και το επόμενο τριήμερο είναι στις 27 Φεβρουαρίου. Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και με καλή διάθεση γιατί η φράση «τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα» θα ακούγεται δυστυχώς ξανά και ξανά τις επόμενες μέρες. Για αυτόν τον λόγο επιλέγουμε την πιο όμορφη παρέα για να μπει καλά η χρονιά, διαβάζοντας κάποια εξαιρετικά βιβλιαράκια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Ελίζαμπεθ Φιντς του Julian Barnes (εκδ. Μεταίχμιο)

Ο Julian Barnes επιστρέφει με αυτό το όμορφο, λιτό μυθιστόρημα που μιλά για την ανεκπλήρωτη αγάπη γύρω από τον μοναδικό χαρακτήρα της στωικής, απαιτητικής καθηγήτριας Ελίζαμπεθ Φιντς. Και με τον μοναδικό του τρόπο στρέφει ξανά το βλέμμα του στις ανορθόδοξες μορφές που μπορεί να πάρει η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων.

Ο Barnes για άλλη μια φορά βρίσκει τον τρόπο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη του, σκαρώνοντας τον υπέροχο χαρακτήρα της Ελίζαμπεθ Φιντς, έναν από τους πλέον ολοκληρωμένους χαρακτήρες της σπουδαίας βιβλιογραφίας του. Ο συγγραφέας αποδίδει τον δικό του ξεχωριστό φόρο τιμής στη φιλοσοφία, μέσα από ένα απολαυστικό αφήγημα, που δεν θα θες να αφήσεις από τα χέρια σου. Με λεπτό χιούμορ και σαρκαστική τρυφερότητα η Ελίζαμπεθ Φιντς, θα γίνει το αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια των βιβλιόφιλων.

Η περίληψη εδώ

Πανικός του James Elroy (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Με την άγρια διασκεδαστική φωνή του Φρέντι, ο Πανικός κάνει σκόνη το Χόλυγουντ της δεκαετίας του 1950. Είναι μια αποκάλυψη που κατακαίει τα πάντα - μια αποκάλυψη διαφθοράς, διάχυτης παράνοιας κι αμετρίαστης αμαρτίας και εξιλέωσης. Ένας Ellroy στην άγρια πεμπτουσία του γράφει το συνοδευτικό σημείωμα του εκδότη του βιβλίου, περιγράφοντας με ελάχιστες λέξεις, όλα όσα διαδραματίζονται στις σελίδες του.

Αν είσαι λάτρης της νουάρ λογοτεχνίας και των μύθων της δεκαετίας του 50 που αποθέωναν κοινό και κριτική, τότε ο Πανικός πρέπει να μπει στη βιβλιοθήκη σου επειγόντως. Ο Εlroy είναι λυσσαλέος στο συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς δεν βάζει κανένα χαλινάρι στην αφήγηση του και μεταξύ μας πολύ καλά κάνει. Αντίθετα χτίζει ένα βρώμικο, μα τρομερό εθιστικό μυθιστόρημα, που πλέκει εξαιρετικά δολοπλοκίες, προδοσίες, ανατροπές, αίμα, εκβιασμούς και καταραμένους ήρωες που τους κυνηγούν νυχθημερόν οι αμαρτωλές σκιές τους.

Η περίληψη εδώ

Νυχτωδίες του Καζούο Ισιγκούρο (εκδόσεις Ψυχογιός)

Πέντε αριστοτεχνικά γραμμένες ιστορίες, από έναν σπουδαίο συγγραφέα, στις οποίες η μουσική αποτελεί έναν ολοζώντανο χαρακτήρα.

O Ισιγκούρο συγκαταλέγεται δικαίως στις σημαντικότερες πένες της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας κι οι Νυχτωδίες αποδεικνύουν περίτρανα τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Η μουσική υφαίνει τις ιστορίες των πρωταγωνιστών στις Νυχτωδίες, κρατώντας τον καταλυτικό ρόλο του παρατηρητή και του «μαέστρου» που κρατά τη μπαγκέτα κατευθύνοντας τις ζωές τους. Έξυπνο μα διόλου εξυπνακίστικο και βαθιά εμπνευσμένο, οι Νυχτωδίες είναι ένα βιβλίο-διαμαντάκι που φέρει την υπογραφή Ισιγκούρο.

Περίληψη εδώ

Η Σοφία του Πλήθους του Joe Abercrombie (εκδόσεις Anubis)

O βραβευμένος με Locus Joe Abercrombie, δημιουργός της σειράς O Πρώτος Νόμος –πάνω από 5.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως και 7.000 στην Ελλάδα– επιστρέφει με το συναρπαστικό φινάλε της νέας του τριλογίας η Εποχή της Παραφροσύνης. Ο συγγραφέας θεωρείται δικαίως ένας από τους σημαντικότερους σύχρονους γραφιάδες του φανταστικού, δημιουργώντας ένα ιστορικό σύμπαν που μοιάζει θαυμαστό σε πρώτη ανάγνωση. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται όσο οι σελίδες περνούν και οι ανατροπές δικαιώνουν τον Abercrombie ο οποίος κλείνει το μάτι στον αναγνώστη με τις εμπνευσμένες περιγραφές του, τις εντυπωσιακές του μάχες και τις ανατροπές επί ανατροπών.

Περίληψη εδώ

Η θάλασσα της ηρεμίας της Emily St. John Mandel (εκδόσεις Ίκαρος)

Με φόντο μια καινούρια πανδημία, η Emily St. John Mandel δημιουργεί μια επιβλητική δυστοπία σε παράλληλα σύμπαντα, που ισορροπεί ανάμεσα στο βαθιά ανθρώπινο και το σκοτεινό. Ένα μυθιστόρημα που διερευνά την αγωνία της ανθρωπότητας μπροστά στο άγνωστο μέλλον που ξεπροβάλλει. Αν μας έλεγες να διαλέξουμε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, που μας συγκλόνισε το 2022, αυτό θα ήταν η Θάλασσα της Ηρεμίας.

Η Emily St. John Mandel εξελίσσει με το βιβλίο της ολόκληρο το είδος, καθώς δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τους μύχιους φόβους της ανθρωπότητας. Το δυστοπικό σύμπαν που χτίζει ποτίζεται με ανθρωπιά, τρυφερότητα και συγκίνηση για τους φθαρτούς μα συνάμα οικείους χαρακτήρες του βιβλίου που αντίστοιχα αναμετρούνται με το αέναο κουστούμι που φορά ο χρόνος.

Περίληψη εδώ

Οι Θριαμβεύτριες της Λετίσια Κολομπανί (εκδόσεις Πατάκη)

Η Λετισιά Κολομπανί προσεγγίζει με ευαισθησία τις σκληρές ζωές των περιθωριοποιημένων γυναικών της εστίας φιλοξενίας τους στο Παρίσι, που πολεμούν με τις αντιξοότητες προσπαθώντας να υπερνικήσουν τις δυσκολίες και να βγουν θριαμβεύτριες από τον δύσκολο και άνισο αυτό αγώνα. Η Κολομπανί αφηγείται σχεδόν ντοκιμαντερίστικα τις ιστορίες των γυναικών που θριαμβεύουν μπροστά στα αδιαπέραστα εμπόδια που η ζωή έφερε δυστυχώς στον δρόμο τους.

Σε παράλληλη αφήγηση παρουσιάζεται η αληθινή ιστορία της Μπλανς Περόν, η οποία υπήρξε επικεφαλής του Στρατού της Σωτηρίας, δίνοντας τη δική της μάχη προκειμένου να λειτουργήσει το Μέγαρο των Γυναικών. Η συγγραφέας φτιάχνει με τη σειρά της μια λογοτεχνική ιστορία αφύπνισης, που σφίγγει κόμπο το στομάχι κάθε αναγνώστη, δίνοντας συγχρόνως δύναμη σε όλους/ες εκείνους/ες που βρέθηκαν στο περιθώριο, μα δεν σταμάτησαν ποτέ να προσπαθούν για να σβήσουν με φως τα σκοτάδια τους. Λυρικές, ανθρώπινες, γοητευτικές, θαρραλέες κι αλύγιστες οι Θριαμβεύτριες αξίζουν την προσοχή σου.

Περίληψη εδώ

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Κάρολου Ντίκενς (εκδόσεις Κέδρος)

Ο σκληρόδετος τόμος του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ένα αριστουργηματικό έργο που θα κοσμήσει κάθε βιβλιοθήκη στην οποία θα βρεθεί. Μέσα από μια εξαιρετική μετάφραση 1128 σελίδων έχουμε την τύχη να διαβάσουμε για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή στα ελληνικά το magnum opus του Κάρολου Ντίκενς.

Με κεντρικό θέμα τη μνήμη και την ταυτότητα, το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα ενηλικίωσης και συγγραφικής ωριμότητας είναι μία εντυπωσιακή τοιχογραφία της ζωής στην Αγγλία τη βικτοριανή εποχή. Οι λέξεις μοιάζουν φτωχές για να εξυμνήσουν το μοναδικό συγγραφικό ταλέντο του Ντίκενς ο οποίος με τον Κόπερφιλντ παρουσιάζει το πλέον αυτοβιογραφικό του δημιούργημα, μαγνητίζοντας κυριολεκτικά τον αναγνώστη από την αρχή μέχρι και το τέλος του βιβλίου του. Οξυδερκές, στοχαστικό, ιδιοφυές και δικαίως πολυπαινεμένο το βιβλίο του Ντίκενς είναι ένας λογοτεχνικός θησαυρός που δεν πρέπει να λείψει από τη μικρή η μεγαλύτερη λίστα των βιβλίων που διάβασες και σε σημάδεψαν στη ζωή σου.

Περίληψη εδώ

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v