5 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις τώρα

Φθινοπώριασε κι ο καιρός έγινε ιδανικός για διάβασμα παρέα με κάποιους από τους καλύτερους τίτλους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
5 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις τώρα

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Η θερμοκρασία άρχισε επιτέλους να πέφτει, τα πρωτοβρόχια ξεκίνησαν και κάποιοι από τους βαρεμένους φίλους μας έχουν ήδη ξεκινήσει να μετρούν αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Μπορούμε επίσημα λοιπόν να πούμε ότι φθινοπώριασε και να το ρίξουμε στο διάβασμα, ξεδιαλέγοντας κάποιους από τους καλύτερους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής. Σου φτιάξαμε και λίστα να έχεις να πορεύεσαι.

Θηρίο της Lisa Taddeo (εκδόσεις Κλειδάριθμος)



Η ιστορία του Θηρίου είναι λίγο πολύ η ακόλουθη: «Η Τζόαν έχει περάσει όλη της τη ζωή υπομένοντας τις κακότροπες και χειριστικές συμπεριφορές των αντρών. Όταν όμως ένας από αυτούς διαπράττει μπροστά της μια ανήκουστη πράξη βίας, η Τζόαν θα αποφασίσει να φύγει από τη Νέα Υόρκη, σε αναζήτηση της ετεροθαλούς αδελφής της Άλις με την ελπίδα ότι μπορεί να της δώσει απαντήσεις για το παρελθόν της. Στις αποπνικτικές συνοικίες του Λος Άντζελες, η Τζόαν προσπαθεί να ανασυνθέσει τη ζωή της ξεκινώντας από το μηδέν».

Το Θηρίο είναι μια αναπαράσταση της γυναικείας οργής, ως αποτέλεσμα κακοποιητικών σχέσεων, στην πιο ωμή της έκφανση και μια αποτρόπαια εξερεύνηση στην άβυσσο της ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα η φωνή της Τζόαν έχει μια στεντόρεια χροιά. Αυτό συμβαίνει γιατί πέρα από το ταλέντο της συγγραφέως, φέρει μαζί της κι όλες τις κακοποιητικές συμπεριφορές που πληθαίνουν τον καιρό των 2020s γύρω μας. Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με αυτές καθημερινά κι ο ψυχικός αναβρασμός μέσα τους, μοιάζει πια αχαλιναγώγητος. Στο Θηρίο αυτή η προσδοκώμενη έκρηξη αποτυπώνεται εξαιρετικά, χάρη στην κλιμακούμενη ένταση και την οργή που σιγοκαίει την ηρωίδα μας.

Όμορφε κόσμε, πού είσαι της Sally Rooney (εκδόσεις Πατάκη)



Η Sally Rooney πέρα από εκδοτικό φαινόμενο για τους millennials αναγνώστες είναι κι ένα από τα πλέον συζητημένα λογοτεχνικά πρόσωπα των τελευταίων ετών. Με την αύρα του Normal People να συνοδεύει κάθε αναφορά στο όνομα της, η Rooney γράφει ακόμη ένα βιβλία που δεν δυσκολεύτηκε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας με τα ευπώλητα σε όλο τον κόσμο.

Στο όμορφε κόσμε πού είσαι η Άλις, νεαρή συγγραφέας, γνωρίζει τον Φίλιξ, που εργάζεται σε αποθήκη στην ιρλανδική επαρχία, και του προτείνει να τη συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στη Ρώμη. Στο Δουβλίνο, η καλύτερή της φίλη, η Αϊλίν, προσπαθεί να ξεπεράσει τον χωρισμό της φλερτάροντας με τον Σάιμον, που τον ξέρει από παιδί.

Η Άλις, ο Φίλιξ, η Αϊλίν και ο Σάιμον είναι ακόμα νέοι – όμως η ζωή τούς προσπερνάει σιγά σιγά. Ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, εξαπατούν ο ένας τον άλλο, σμίγουν, χωρίζουν. Τους προβληματίζουν το σεξ, η φιλία, ο κόσμος στον οποίο ζουν. Βρίσκονται άραγε μέσα στο τελευταίο «φωτεινό δωμάτιο» πριν πέσει για πάντα το σκοτάδι; Γίνονται μήπως αυτόπτες μάρτυρες κάποιας μεγάλης αλλαγής; Θα βρουν τον τρόπο να πιστέψουν ότι όντως υπάρχει ένας όμορφος κόσμος;

H 31χρονη συγγραφέας κατάφερε να φέρει μια επανάσταση στον λογοτεχνικό κόσμο, χωρίς να υιοθετήσει κάποιο εξεζητημένο ύφος γραφής ή κάποια πρωτότυπη αφήγηση. Μπόρεσε να αποδώσει με σχεδόν προφορικό λόγο τις ανησυχίες, τα θέλω και τα φοβάμαι μιας ολόκληρης γενιάς που δυσκολεύεται να ισορροπήσει τις παρελθοντικές και γονικές διδαχές με την κρίση και την αποξένωση του σήμερα. Το ευτύχημα στην περίπτωση της Rooney είναι πως οι ήρωές της μιλούν όπως πάλλεται η καρδιά τους, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν της ξεκάθαρα.

Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει της Alice Munro (εκδόσεις Μεταίχμιο)



Αν πέσει στα χέρια σου το οπισθόφυλλο του βιβλίου της Munro θα διαβάσεις: «Εννιά ανθρώπινες ιστορίες ξετυλίγονται από την πένα της κορυφαίας διηγηματογράφου Alice Munro. Η μοίρα μιας ανύπαντρης οικονόμου αλλάζει απροσδόκητα από μια φάρσα. Μια φοιτήτρια ανακαλύπτει κατά την επίσκεψή της σε μια θεία της ένα μυστικό του παρελθόντος. Μια γυναίκα αναπολεί τη σύντομη ερωτική της συνάντηση με έναν άγνωστο και πώς αυτή η ανάμνηση την έχει στηρίξει σε όλη της τη ζωή. Η συγγραφέας μάς μεταφέρει σ’ έναν κόσμο όπου ένα απροσδόκητο γεγονός ή μια ξανακερδισμένη ανάμνηση μπορεί να φωτίσει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής».

Το ταλέντο της Munro είναι αδιαμφισβήτητο όπως μαρτυρούν το Νόμπελ Λογοτεχνίας και το βραβείο Booker που έχει κερδίσει, χάρη στα οποία η παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα υποκλίθηκε στο ταλέντο της. Στο Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει γράφει στην αγαπημένη της φόρμα του διηγήματος και μεγαλουργεί μιας και καταφέρνει να ενσωματώσει στο κείμενό της όλες τις συγγραφικές αρετές της. Με λογοτεχνική λεπτοβελονιά σχεδόν αποδομεί τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και χωρά μέσα σε κάθε διήγημα πολλά περισσότερα από εκείνα που χωρούν συγγραφείς σε σειρά μυθιστορημάτων. Συνοπτική και καίρια η Munro αποτυπώνει βαθιές κι ανομολόγητες αλήθειες, όσο φυλλομετράς τις σελίδες του βιβλίου της.

Μισή Καρδιά του Δημήτρη Σωτάκη (εκδόσεις Κέδρος)



Ένας άντρας ανακαλύπτει τυχαία, σε μια φωτογραφία, κάποιον με τον οποίο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έναν πραγματικό σωσία του. Ξεκινάει την αναζήτησή του, ψάχνοντας για μια λογική εξήγηση σ’ αυτό το μυστήριο. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ποια μυστικά κρύβονται πίσω από αυτή την παράξενη ιστορία;

Το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Σωτάκη είναι ένα από τα πλέον ευκολοδιάβαστα της φετινής εγχώριας βιβλιοπαραγωγής. Ο συγγραφέας σε κερδίζει από την πρώτη σελίδα, ξετυλίγοντας ένα βιβλίο για όλες εκείνες τις ανομολόγητες επιθυμίες που μας ακολουθούν σιωπηλές σχεδόν όλη μας τη ζωή. Όσο αυτές μας ακολουθούν ξοπίσω μας σαν σκιές, η ζωή περνά, τα χρόνια σβήνουν σαν κεριά κι εμείς καλούμαστε να ζήσουμε με το πλέον βασανιστικό ερώτημα του τι θα γινόταν αν; Με ισόποση δόση χιούμορ και ζεστασιάς ο Σωτάκης κερδίζει το στοίχημα με τη Μισή Καρδιά χαρίζοντάς μας ένα εξαιρετικό μα και γλυκόπικρο βιβλίο.

Οι Κόρες της Lucy Fricke (εκδόσεις Κείμενα)



Η Μάρθα και η Μπέτυ, φίλες από το Βερολίνο, ξεκινούν για ένα ταξίδι στην Ελβετία. Μαζί τους στο πίσω κάθισμα ένας ανατρεπτικός πατέρας που φαινομενικά έχει βαρεθεί τη ζωή. Αλλά η ζωή δεν αποτινάζεται έτσι απλά. Κάποιες φορές πρέπει να συνεχίσεις το ταξίδι στην Ιταλία, στην Ελλάδα, όλο και πιο βαθιά στις αβύσσους της ιστορίας σου.

Με κοφτερό χιούμορ και τέλεια ισορροπία μεταξύ ελαφρότητας και βαθύνοιας η Lucy Fricke μιλάει στο τέταρτο μυθιστόρημά της για τον αποχωρισμό, την αγάπη, την αίσθηση να μεγαλώνεις χωρίς πατέρα, την ασθένεια, την τρυφερότητα. Η Fricke φτιάχνει ένα νοσταλγικό road movie, Που θα σε συναρπάσει από την πρώτη του κιόλας σελίδα. Η συγγραφέας ποντάρει στο χιούμορ αλλά και στις συνεχείς εναλλαγές της πλοκής και της αφήγησης δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό σχεδόν βιβλίο που ψάχνει εναγωνίως τη θέση του στο ράφι της βιβλιοθήκης σου.



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v