Τα βιβλία που θα κάνεις δώρο στις γιορτές

Ευχόμαστε ολόψυχα να βρεις κάτω από το δέντρο σου κάποιο από τα καλύτερα βιβλιαράκια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Τα βιβλία που θα κάνεις δώρο στις γιορτές

Στολίδια, λαμπιόνια, αγιοβασιλιάτικες φιγούρες, χιονάνθρωποι, τάρανδοι και γκι μας περικυκλώνουν βάζοντας μας στο κλίμα για την περίοδο των γιορτών. Όπου γιορτές, βάλε και δώρα σε αγαπημένα μας πρόσωπα, ανταλλαγές με φίλους και Secret Santa στη δουλειά. Βρήκαμε τον τρόπο να γλιτώσεις χρόνο, ψάχνοντας να βρεις τι να αγοράσεις στον καθένα από αυτούς που θες να ευχαριστήσεις τα Χριστούγεννα. Φτιάξαμε μια λίστα με κάποια από τα καλύτερα βιβλιαράκια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και θα ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό αναγνώστη.

Προς τον Παράδεισο της Hana Yanagihara (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Πριν λίγα χρόνια όταν διαβάσαμε τη Λίγη Ζωή της ίδιας συγγραφέως (κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) ήμασταν κατενθουσιασμένοι μιας και επρόκειτο για ένα από τα πιο δυνατά κι έντονα αναγνώσματα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Όπως καταλαβαίνεις οι προσδοκίες μας για το Προς τον Παράδεισο ήταν πολύ ψηλές, αφού το βιβλίο βρισκόταν στην κορυφή της λίστας με τις πολυαναμενόμενες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Το Προς τον Παράδεισο είναι ένα θαύμα λογοτεχνικής τεχνικής, πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα έργο συναισθηματικής ιδιοφυΐας. Η μεγάλη δύναμη αυτού του ξεχωριστού μυθιστορήματος βρίσκεται στην κατανόηση της Yanagihara για τη βαθιά επιθυμία μας να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε –τους συντρόφους μας, τους εραστές μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας, ακόμα και τους συμπολίτες μας– και τον πόνο που νιώθουμε όταν δεν τα καταφέρνουμε.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του ογκώδους βιβλίου της Yanagihara μείναμε με μια γλυκιά γεύση στο στόμα. Όχι τόσο για το πολύ ενδιαφέρον αλλά διφορούμενο τέλος του, όσο γιατί γεμίσαμε με αγάπη, τρυφερότητα και συναισθήματα που είναι δύσκολο να αποδοθούν στο χαρτί. Συνηθίζουμε να μιλάμε συνεχώς για όσα κάνουμε στα οποία άλλοτε πετυχαίνουμε κι άλλοτε αποτυγχάνουμε. Σπάνια στεκόμαστε σε όσα νιώθουμε, όσα πλημμυρίζουν την ψυχή μας και μας κάνουν να σηκώνουμε το δέμας και να αντιστεκόμαστε ακόμη και να αδιαφορούμε απέναντι σε κοινωνικούς στιγματισμούς σχετιζόμενους με το χρώμα του δέρματος μας, ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Η συγγραφέας στέκεται με γενναιότητα απέναντί μας ξεδιπλώνοντας τρεις υπέροχες ιστορίες.

Η περίληψη εδώ

Ιστορία Φαντασμάτων του Πίτερ Στράουμπ (εκδόσεις Κέδρος)

Το Ιστορία φαντασμάτων χάρισε διεθνή αναγνώριση στον Πίτερ Στράουμπ και χαρακτηρίστηκε από τον Στίβεν Κινγκ ως ένα από τα καλύτερα βιβλία τρόμου των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμάς τα Χριστούγεννα φαντάζουν ιδανική περίοδος για να ξεκινήσεις να διαβάσεις ιστορίες τρόμου, προφυλαγμένος στην χουχουλιαστή ασφάλεια της κουβερτούλας σου. Αν ανήκεις μάλιστα στους τυχερούς που έχουν και τζάκι ακόμη καλύτερα θα λέγαμε. Αν είσαι φαν του είδους τότε πιθανόν να γνωρίζεις ήδη το βιβλίο του Στράουμπ. Αν όχι μια ανάγνωση θα αρκεί και με το παραπάνω για να το λατρέψεις.

Αν πάλι σνομπάρεις τις ιστορίες φαντασμάτων, τότε είναι βέβαιο πως όταν τελειώσεις το πόνημα του Στράουμπ, θα αλλαξοπιστήσεις αφού θα καταλήξεις έντρομος και κάθιδρος από όσα μόλις διάβασες. Στοιχειωτικός, έντονος κι ανατρεπτικός ο λόγος του συγγραφέα δανείζεται αναφορές από τον Έντγκαρ Άλαν Πόε δημιουργώντας ένα ανατριχιαστικό αφηγηματικό τέμπο.

Περίληψη εδώ

Metallica του David Masciotra (εκδόσεις Οξύ)

Οι εκδόσεις Οξύ, σε συνεργασία με το μουσικό site Avopolis.gr, παρουσίασαν στο ελληνικό κοινό τη διεθνώς αγαπημένη μουσική σειρά βιβλίων ‘’33 ⅓’’, που επικεντρώνεται σε δίσκους– ορόσημα της ροκ –και όχι μόνο– μουσικής κι έχουμε χαρά μεγάλη.

Από τους Beatles, τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin, τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Μπομπ Ντίλαν και τον Μάιλς Ντέιβις μέχρι τους Joy Division, τους Public Enemy, τους Metallica, τον Τομ Γουέιτς, τον Μπράιαν Ίνο και πολλούς ακόμη δίσκοι που σφράγισαν την μουσική ιστορία, «ξεκοκαλίζονται» από τους γνώστες του είδους.

Η περίπτωση των Metallica είναι ειδική για τον γράφοντα μιας και αποτελούν ίσως το πιο αγαπημένο του συγκρότημα όλων των εποχών. Ο ομώνυμος δίσκος τους που έμεινε στην ιστορία σαν Black Album έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα κι η αξία του είναι τεράστια για όλους τους φανς του σκληρού ήχου κι όχι μόνο. Χάρη στο Black Album η heavy metal μουσική ταρακούνησε πολλά σπίτια κι οι κύριοι James Hetflield, Lars Urlich, Jason Newsted, Kirk Hammet έγιναν αφίσες σε αμέτρητα δωμάτια σε όλον τον κόσμο. Ο Masciotra ξεψαχνίζει κάθε τραγούδι του δίσκου, αποκαλύπτοντας και πολλά τρίβια για τη διαδικασία σύνθεσής τους.

Το Nothing Else Matters, το Unforgiven, το Enter Sandman, το Sad but True, το Wherever I May Roam κι όλα τα άλλα τραγούδια του Black Album στέκουν ακόμη φρέσκα, ισοπεδωτικά, αλλά και βαθιά εμπνευσμένα 30 και βάλε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους κάνοντας πολλά κεφάλια να ξεβιδώνονται στο headbanging. Το συγκεκριμένο βιβλίο σου εξηγεί τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Η περίληψη εδώ

Τα εκατό χρόνια της Λέννι και της Μάργκο της Μαριάν Κρόνιν (εκδόσεις Πατάκη)

Μια ανάσα είναι η ζωή. Αυτή είναι η εναρκτήρια πρόταση της περίληψης του βιβλίου της Κρόνιν που μιλά για το συναπάντημα των ζωών της 17χρονης Λέννι ( η οποία νοσηλεύεται σε πτέρυγα ανιάτων νοσημάτων) και της 83χρονης Μάργκο. Οι δυο τους συναντιούνται σε ένα μάθημα εικαστικών κι αθροίζουν τα χρόνια τους σχηματίζοντας έναν ολόκληρο αιώνα ζωής.

Τα εκατό χρόνια της Λέννι και της Μάργκο μοιάζουν με τρυφερό χάδι στο πρόσωπο και την ψυχή του κάθε αναγνώστη. Κι αν οι βασικές του ηρωίδες έχουν την οσμή του θανάτου στα ρουθούνια τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που υψώνονται μπροστά τους αναδύει ευωδιαστά και ζωογόνα αρώματα.

Βαθιά συγκινητικό κι υπέρμετρα αισιόδοξο το βιβλίο της Κρόνιν, θα αποτελέσει μια γλυκιά αναγνωστική συντροφιά που θα φορέσει ένα υπέροχο χαμόγελο στο πρόσωπό σου. Αφέσου λοιπόν και πάρε μια βαθιά ανάσα να γεμίσει το μέσα σου ζωή.

Η περίληψη εδώ

George Michael: H ζωή του, του James Gavin

Last Christmas και Χριστούγεννα πάνε μαζί, όλοι το ξέρουν αυτό. Το τραγούδι των Wham έχει σημαδέψει όσο ελάχιστα την περίοδο των γιορτών με την θεσπέσια φωνή του George Michael να χαϊδεύει τα αυτιά μας κατ΄ επάναληψη αυτές τις μέρες.

O διακεκριμένος βιογράφος James Gavin παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του ντροπαλού και ιδιόρρυθμου Αγγλοκύπριου Γιώργου Παναγιώτου σε είδωλο της ποπ, ως μέλους των Wham! τη δεκαετία του ’80, και στη συνέχεια περιγράφει με λεπτομέρειες την εντυπωσιακή σόλο καριέρα του, καθώς και τη συνακόλουθη πτώση του.

Το βιβλίο μοιάζει με καλοσκηνοθετημένο ντοκιμαντέρ που ξετυλίγει το άλλοτε παραμυθένιο κι άλλοτε στοιχειωτικό κουβάρι της ζωής του George Michael ο οποίος σκαρφάλωσε με άνεση στην κορυφή των pop stars του πλανήτη, σφραγίζοντας με τη φωνή του τις στιγμές και τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης γενιάς.

Αναλύοντας τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τα άλμπουμ του Michael, τις περιοδείες και τα πολύκροτα βιντεοκλίπ του, και παίρνοντας συνεντεύξεις από φίλους και συναδέλφους του, ο Gavin συνθέτει το απόλυτο πορτρέτο μιας θρυλικής φυσιογνωμίας δίχως να ωραιοποιεί ούτε να κατακρίνει τις καταστάσεις που έζησε.

Παίρνοντας απόσταση από το είδωλο εκατομμυρίων ανθρώπων ο Gavin μας προσφέρει ένα βιβλίο που ρέει εξαιρετικά και καλύπτει όλα τα σημαντικά κεφάλαια της ζωής του Michael. Ξεχωρίζει εκκωφαντικά ανάμεσα στις βιογραφίες σπουδαίων καλλιτεχνών που κυκλοφορούν, κι επιβάλλεται να του δώσεις μια ευκαιρία.

Η περίληψη εδώ

Όχι πια άνθρωπος του Osamu Dazai (εκδόσεις Διόπτρα)

Ο νεαρός πρωταγωνιστής του “Όχι Πια Άνθρωπος”, Yozo, πιασμένος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, διαπιστώνει ότι αποξενώνεται ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία και κάθε είδους μέλλον. Από την παιδική του ηλικία ακόμη, η αγωνιώδης αδυναμία του να συνδεθεί με τους ανθρώπους γύρω του,  τον αναγκάζει να φοράει συνεχώς τη μάσκα του «κλόουν», πιστεύοντας πως τα γέλια και οι κωμικές ρουτίνες είναι αυτά που κατευνάζουν την εχθρότητα και το μίσος των ανθρώπων. 

Ζώντας λοιπόν με τον τρόπο αυτό, σταματά από νωρίς να νιώθει άνθρωπος.

Το αίσθημα της απόγνωσης που κυριαρχεί στο βιβλίο αυτό του Osamu Dazai, της ανησυχίας και της απουσίας εμπιστοσύνης, είναι συναισθήματα που όλοι οι αναγνώστες θα αναγνωρίσουν ως γνώριμα. Το αυτοβιογραφικό αυτό έργο του Dazai αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση πως όσοι χαμογελούν, δεν είναι πάντα χαρούμενοι και ότι η κατάθλιψη και οι ψυχικές ασθένειες εν γένει, μπορεί να “απειλούν” ακόμη και τους πιο ευχάριστους -φαινομενικά- ανθρώπους. 

Παραμένει όμως, ταυτόχρονα, και μια κριτική στον μεταμοντέρνο κόσμο, μια κριτική σε μια κοινωνία που εκτιμά το κέρδος περισσότερο από την αξία του κάθε ατόμου και δημιουργεί παγίδες, ώστε να πέσεις.

Η αξιοπρεπής υπαρξιακή του κρίση είναι ο λόγος που αυτό το βιβλίο συγκρίνεται τόσο συχνά με τον Ξένο του Αλμπέρ Καμύ. Ζοφερό και παράξενα όμορφο, το “Όχι Πια Άνθρωπος” αποτελεί αναμφίβολα ένα μέγιστης σημασίας συγγραφικό έργο (ένα από τα σημαντικότερα της μεταπολεμικής ιαπωνικής λογοτεχνίας) και ένα υπέροχο βιβλίο για ανάγνωση ως εισαγωγή στο σύγχρονο ιαπωνικό μυθιστόρημα.

Περίληψη εδώ

Το σώμα δεν ξεχνά του Bessel van der Kolk (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Μέσα από αυτό το βιβλίο οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν το μεγαλείο της  ανθρώπινης ανθεκτικότητας. Ο Bessel van der Kolk καταδεικνύει την τρομακτική δύναμη των διαπροσωπικών σχέσεων να προκαλέσουν τόσο βλάβη όσο και ίαση – και προσφέρει σε όλους την ελπίδα για επιστροφή στη ζωή. Ο συγγραφέας είδε το πόνημά του να σκαρφαλώνει στις λίστες των ευπώλητων των New York Times και να συγκεντρώνει πλήθος κολακευτικών σχολίων για το ταλέντο του. Με τριάντα χρόνια εμπειρία στις πλάτες του ο van der Kolk επικεντρώνεται στις σωματικές συνέπειες του ψυχικού τραύματος αντλώντας υλικό από την τεράστια εμπειρία του επί του θέματος.

Με λόγο απλό και κατανοητό παρουσιάζει το ιδιαίτερο θεραπευτικό του πρότυπο και δίνει απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αποφεύγει τους μελοδραματισμούς και προτείνει καινοτόμες διεξόδους σε όσους υποφέρουν με άκρατο σεβασμό και πανέξυπνη μεθοδολογία.

Η περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v