Βιβλία που διαβάσαμε και αγαπήσαμε το καλοκαίρι

Με αυτά τα βιβλία την βγάλαμε φέτος το καλοκαίρι, διαβάζοντας εξαιρετικούς τίτλους που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα.
Βιβλία που διαβάσαμε και αγαπήσαμε το καλοκαίρι

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Κάθε καλοκαίρι οι βιβλιόφιλοι μετράνε εκτός από μπάνια και παγωτά, και τα βιβλιαράκια που τους κράτησαν συντροφιά σε ξαπλώστρες, παραλίες και ακτές. Ο φετινός θερινός απολογισμός ήταν εξαιρετικός αφού περιλάμβανε πολλούς τίτλους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα δίνοντας στο καλοκαίρι μας μας, τις βιβλίο-ανάσες που χρειαζόταν.

Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού του Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο (εκδόσεις Καστανιώτη)



Στο νέο του βιβλίο ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο αφηγείται μια σπαρακτική επιστροφή στις ρίζες και συγχρόνως μια κάθοδο στην κόλαση. Ο νεαρός πρωταγωνιστής, διερευνώντας ακριβώς ένα οικογενειακό μυστικό, καλείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα του θρησκευτικού φανατισμού, της κατάχρησης εξουσίας, της παιδεραστίας και εντέλει τον πολύπλευρο συντηρητισμό μιας λατινοαμερικανικής κοινωνίας η οποία είναι ικανή να συγκαλύψει οποιοδήποτε έγκλημα μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η κατεστημένη τάξη των πραγμάτων. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τυφλή υπακοή; Από ποιο σημείο και έπειτα η σιωπή μάς κάνει συνενόχους και ενόχους;

Το «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού» είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια στον Ρονκαλιόλο. Ο βασικός λόγος είναι ότι παίρνει απόσταση από τα θύματα, και βουτά στο σκοτάδι που συνοδεύει τον τρόπο ζωής και σκέψης των θυτών και πρωταγωνιστών της συγκλονιστικής ιστορίας. Ο συγγραφέας στέκεται αμείλικτος απέναντι στους ήρωές του και με αφοπλιστική σχεδόν ειλικρίνεια και αμεσότητα ξεσκεπάζει το δόλιο κι απάνθρωπο πρόσωπό τους.

Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος κατά Βάθος της Μάριας Μητσόρα (εκδόσεις Πατάκης)



Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος κατά Βάθος είναι ένα σπουδαίο λογοτεχνικό επίτευγμα. Η Μαρία Μητσόρα φτιάχνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που βυθίζει τον αναγνώστη σε έναν φαντασιακό κόσμο, που άλλοτε μοιάζει στοχαστικός, άλλοτε κινηματογραφικός κι άλλοτε ψυχαναλυτικός. Η συγγραφέας δεν επιθυμεί να κολυμπήσει στα ασφαλή αφηγηματικά ποτάμια των διηγημάτων ή του μυθιστορήματος, στήνοντας ένα πρωτότυπο και βαθιά ριζοσπαστικό τρόπο αφήγησης της ιστορίας της Κυρίας Τασίας και του Γουλιέλμου Κατά Βάθος.

«Μια µετακόµιση στη δυτική πλαγιά του Λυκαβηττού. Ένα ξαφνικό πέρασµα από το καλοκαίρι στον χειµώνα. Περιπέτειες της ψυχής. Στο σκιερό πίσω κηπάκι, πετάει χαµηλά κι ένα καινούριο είδος πουλιού που εµφανίστηκε µετά τις πυρκαγιές. Μερικοί φοβούνται πως διαβάζει τις σκέψεις. Άλλοι ότι τρέφεται µε ψηφιακά ψίχουλα ψυχών. Τα απόβραδα ένας ευτραφής κύριος φωνάζει: «Βοήθεια, νυχτώνει!». Ο Ερµής σίγουρα αφαιρέθηκε, ξέχασε αφύλαχτη µια τρύπα στην άσφαλτο – ένα πέρασµα που ενώνει τον πάνω κόσµο µε τον κάτω. Από εκεί µπαινοβγαίνουν η κυρία Τασία –µια µοδίστρα πεθαµένη εδώ και χρόνια– κι ο άσπρος γάτος της ο Γουλιέλ­µος ΚαταΒάθος. Αυτοί οι δύο, που ισχυρίζονται ότι έχουν ανοίξει Γραφείο Ευρέσεως Φαντασµάτων, στην αρχή µοιάζουν µε κλασικό ντουέτο κατεργαραίων. Τελικά όµως πρόκειται για µεγάλους καταφερτζήδες που θα στήσουν, για χάρη της ηρωίδας µας, το δείπνο της Εκάτης στο πίσω κηπάκι µε τα φλύαρα φυτά». Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, μπορείς να διαβάσεις τα παραπάνω εν είδη περίληψης πριν γνωρίσεις τον στοιχειωτικό κόσμο των «φαντασμάτων» του βιβλίου, που θα αποκαλύψει πολλά περισσότερα από όσα ήδη γνώριζαν οι βασικοί του χαρακτήρες για τους εαυτούς τους.

Περί Μουσικής και μόνο των Χαρούκι Μουρακάμι και Σέϊτζι Οζάουα (εκδόσεις Ψυχογιός)



Ο Μουρακάμι στο συγκεκριμένο βιβλίο πραγματοποιεί ένα προσωπικό του όνειρο: να κάνει μια συζήτηση εκ βαθέων με τον φίλο του και παγκοσμίου φήμης διευθυντή ορχήστρας Σέιτζι Οζάουα για την κοινή τους αγάπη, που δεν είναι άλλη από τη μουσική.

Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες μιλούν αποκλειστικά περί μουσικής: από τον Μπραμς ως τον Μπετόβεν, από τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν ως τον Γκλεν Γκουλντ, από τη συλλογή δίσκων ως την όπερα, και για πολλά άλλα, προσφέροντάς μας τη μοναδική ευκαιρία να αντιληφθούμε τον τρόπο που σκέφτονται δύο μετρ.

Η ροή του βιβλίου είναι κινηματογραφική, ντοκιμαντερίστικη σχεδόν. Όσο το διαβάζεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι φαντάζεσαι τους δύο συνομιλητές να αλληλεπιδρούν με φόντο δίσκους, παλαιοπωλεία γεμάτα πικάπ, βιβλιοπωλεία με χιλιάδες τίτλους περί μουσικής, συναυλιακούς χώρους, ανοιχτά θέατρα, νοσταλγικές μουσικές σκηνές με οργιαστικά αυτοσχεδιαστικά τζαζ αφιερώματα. Το αγαπήσαμε ιδιαίτερα αυτό το βιβλίο, κυρίως γιατί καταφέρνει να παρουσιάσει με λέξεις το μοναδικό αποτύπωμα που αφήνει η μουσική στη ζωή των ακροατών της. Βαθύ, ξεσηκωτικό, συγκινητικό μα και μεγαλειώδες αυτό το αποτύπωμα μας συνοδεύει μέχρι τέλους. Μουσικόφιλοι σπεύσατε.

Τα πτώματα δεν πληρώνουν του Δημήτρη Μαμαλούκα (εκδόσεις Κέδρος)



Ο ιντριγκαδόρικος τίτλος του Δημήτρη Μαμαλούκα, σε κάνει να επιλέξεις το βιβλίο από την μεγάλη στοίβα των νέων αστυνομικών κυκλοφοριών. Αν είσαι λάτρης του είδους τότε η περίληψη του οπισθόφυλλου θα σε τραβήξει ακόμη περισσότερο

«Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Νετούνο είναι ένας άνθρωπος διαφορετικός από τους άλλους. Από τη μνήμη του έχουν σβήσει περίοδοι ολόκληρες, βλέπει εικόνες από το μέλλον και κατέχει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χάρισμα. Ζει στην Αθήνα, σ’ ένα υπόγειο μπούνκερ κυκλωμένος από τη μοναξιά, παρέα με τα βιβλία, τα κόμικς και τους δίσκους του.

Όταν η Σάντι, ένας παλιός του έρωτας, τον καλεί να βρει το μικρό παιδί της που απήγαγαν κάποιοι, ο Νετούνο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μπιλ και τον Χίκοκ, ένα δίδυμο αδίστακτων πληρωμένων δολοφόνων. Για δύο μέρες θα ζήσει ένα ξέφρενο κυνηγητό γεμάτο αίμα και θάνατο».

Ο Μαμαλούκας γνωρίζει πολύ καλά το είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας για αυτό δίνει υπηρετεί σωστά όλες τις βασικές αρχές της. Φτιάχνει λοιπόν έναν γοητευτικό αντί-ήρωα, σκιαγραφεί υπέροχα την Αθήνα σαν τόπο δράσης του, επενδύει στο σασπένς, προσπερνώντας τις εύκολες και κλισέ ανατροπές και τέλος κερδίζει τον αναγνώστη με την αβίαστη αφήγηση, την λατρεμένη νουάρ ατμόσφαιρα και τις απολαυστικές ατάκες του.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v