Πόσο γρήγορα ανακάμπτει το σώμα από ανθυγιεινές συνήθειες;

Το σώμα μας είναι επιρρεπές στις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κι η ανθυγιεινή διατροφή και θέλει το χρόνο του για να επανέλθει πλήρως.

Πόσο γρήγορα ανακάμπτει το σώμα από ανθυγιεινές συνήθειες;

Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε όλοι σε τούτη τη ζωή λέει το λαϊκό άσμα και η ζωή αλλά κι εμείς επιβεβαιώνουμε. Βλέπεις όλοι μας είμαστε επιρρεπείς στις ατασθαλίες οι οποίες αν αφεθούν μπορούν να γίνουν κάλλιστα -ή μάλλον για να ακριβολογούμε- κάκιστα κακές συνήθειες. Το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά κι η ανθυγιεινή διατροφή μεταξύ άλλων είναι κάποιες από αυτές που επηρεάζουν τη ζωή μας, αφήνοντας μακροχρόνια σημάδια στο κορμάκι μας. Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις το σώμα μας προσαρμόζεται στις συνήθειες αυτές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επανέλθει στην πρότερη φυσική του κατάσταση ακόμη κι όταν τις κόψουμε –τις συνήθειες ντε- μαχαίρι.

Tι θα συμβεί μετά το τελευταίο σου τσιγάρο;

Χρειάζονται περίπου 48 ώρες, προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση κι μυρωδιά ενός πρώην καπνιστή και 72 ώρες για να αναπαυθούν κάπως οι βρόγχοι του. Μετά από τρεις μήνες θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων αλλά αντίστοιχα και στην αντοχή του πρώην καπνιστή.

Στους εννιά μήνες θα μειωθεί τόσο ο βήχας, όσο και η ρινική συμφόρηση ενώ θα χρειαστεί σχεδόν ένας χρόνος για να μειωθεί κατά 50% ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων, συγκριτικά με τους καπνιστές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι θα χρειαστεί να περάσουν πέντε χρόνια ώστε οι πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι ίδιες με ενός μη καπνιστή. Αντίστοιχα μετά από πέντε χρόνια ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης μειώνονται στο μισό.

Παρόλα αυτά μόνο δέκα χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος για καρκίνο στον πνεύμονα θα μειωθεί στο μισό σε σχέση με κάποιον που καπνίζει. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι δεκαπέντε χρόνια μετά το τελευταίο του τσιγάρο ένας πρώην καπνιστής διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με των μη καπνιστών. Αντίστοιχα δεκαπέντε χρόνια χρειάζονται ώστε το ποσοστό θνησιμότητας να είναι σε ίδιο επίπεδο με των μη καπνιστών.

Τι θα γίνει αφού πιείς το τελευταίο ποτηράκι;

Στο διάστημα μίας έως και δύο εβδομάδων από την τελευταία ποτοποσία θα υπάρξει εμφανής βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου εκείνου/ης που έκοψε το αλκοόλ. Αντίστοιχα έναν μήνα μετά το τελευταίο ποτηράκι το δέρμα καθαρίζει κι αρτηριακή πίεση επανέρχεται σε φυσιολογικές μετρήσεις.

Aξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από τρεις μήνες νηφαλιότητας ο οργανισμός αρχίζει να δείχνει εμφανή βελτίωση στα επίπεδα ενέργειας. Παράλληλα βελτιώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ήπαρ μετά από τη χρόνια χρήση αλκοόλ. Αφού περάσει ένας χρόνος «απεξάρτησης» από το αλκοόλ ο οργανισμός μας μπορεί να αποχαιρετήσει ενδεχόμενα προβλήματα όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και η σεξουαλική δυσλειτουργία που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Τι θα συμβεί αν σταματήσεις  να τρως «αηδίες»;

Το Junk food και γενικότερα η ανθυγιεινή διατροφή κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για το σώμα μας, οι οποίοι εύκολα μπορούν να γίνουν ορατοί τόσο στην εικόνα μας, όσο και στα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Εφόσον ξεκινήσεις μια ισορροπημένη διατροφή/ δίαιτα που συμπεριλαμβάνει 10-12 ποτήρια νερό δεν θα αργήσεις να δεις διαφορές στο κορμί σου, το οποίο ναι μεν θα πάρει τον χρόνο του για να επανέλθει σε καλύτερη κατάσταση, αλλά θα σου δώσει σύντομα δε τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια.

Μετά από 24 ώρες θα είσαι μισό με ένα κιλό πιο ελαφρύς, επειδή το σώμα σου έχει αρχίσει να αποβάλει το περιττό νερό και τις τοξίνες από τον οργανισμό σου. Έπειτα από δύο βδομάδες ο οργανισμός σου θα έχει μια υγιή πτώση της πίεσης, αν έχει διαγνωστεί με υπέρταση. Είναι αναμενόμενο επίσης να έχεις χάσει μέχρι και 3 κιλά. 30 μέρες μετά το στοπ στο junk food τα επίπεδα χοληστερόλης LDL θα έχουν μειωθεί έως και 30%, ενώ στις 12 εβδομάδες οι τιμές της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, της πίεσης, της γλυκόζης και της ινσουλίνης θα βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Τέλος 6 μήνες μετά θα έχει επέλθει εμφανή και ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο καθώς τα επίπεδα της ενέργειάς σου θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, μιας και το κορμί σου έχει περάσει μια διαδικασία αποτοξίνωσης.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v