Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και πήγαινε τώρα Μπριζ και Γάνδη

Δύο απολύτως παραμυθένιες πόλεις στο Βέλγιο, και τα φτηνά αεροπορικά για να φτάσουμε εκεί, μας βάζουν σε πειρασμό για το πρώτο ταξίδι της χρονιάς.

Κάνε την χάρη στον εαυτό σου και πήγαινε τώρα Μπριζ και Γάνδη

Έχεις ακουστά το Σύνδρομο της Φλωρεντίας; Το λένε και Σύνδρομο του Σταντάλ, και είναι η μάλλον σπάνια αλλά απολύτως υπαρκτή παρενέργεια των τουριστών που εμφανίζουν ιλίγγους, ταχυκαρδίες, δύσπνοια, ενίοτε και κρίσεις πανικού μπροστά στην υπερβολικά υψηλή συγκέντρωση ομορφιάς στην τέχνη και την αρχιτεκτονική τόπων όπως η Φλωρεντία. Ναι, δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο, είναι όμως μια από τις καταλληλότερες αντιστοιχίες για να περιγράψουμε την εξωπραγματική ομορφιά της Γάνδης και της Μπριζ, των δύο βελγικών πόλεων για τις οποίες ο χαρακτηρισμός «παραμυθένιες» μας φαίνεται εξαιρετικά φτωχός.

Να σας συστήσουμε τη Γάνδη

Κάτι λιγότερο από μία ώρα, ή 55 χιλιόμετρα, έξω από τις Βρυξέλλες, η Γάνδη ήταν κάποτε μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Σήμερα είναι παραδόξως ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών κύκλων, πράγμα που σημαίνει πως την κοσμοσυρροή της Μπριζ εδώ δεν θα την έχεις να σου χαλάει το ρομάντζο. Θα έχεις όμως ένα εξίσου καρτποσταλικό ιστορικό κέντρο, 12 σούπερ ενδιαφέροντα μουσεία, ένα μεσαιωνικό κάστρο που χρονολογείται από το 1180 μ.Χ. και στέγαζε τους δούκες της Φλάνδρας μέχρι τον 14ο αιώνα, και πολλά πανέμορφα κανάλια για ρομαντικές βόλτες στις όχθες τους τύφλα-να-‘χει-το-Άμστερνταμ.

Άμστερνταμ είπαμε, και θυμηθήκαμε πως πρέπει να σου πούμε ότι η Γάνδη είναι επίσης μια από τις πιο ζωντανές πόλεις του Βελγίου, χάρη στην μεγάλη φοιτητική της κοινότητα που δεν την αφήνει να κοιμηθεί με το που πέσει ο ήλιος. Μπαράκια, café και εστιατόρια ξενυχτάνε (εντάξει, για τα δεδομένα της δυτικής Ευρώπης, δεν είσαι και στην Αθήνα) καθότι η Γάνδη είναι εκτός όλων των άλλων και λιμάνι, και ως γνωστόν λιμάνι χωρίς νύχτα δεν υφίσταται.

Με τη Γάνδη έχεις επίσης έναν κοινό γνωστό, τον Leonidas με τα σοκολατάκια, που ξεκίνησε από εδώ για να κατακτήσει τον κόσμο. Γενικώς, οι φανατικοί γλυκατζήδες βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους, καθώς εκτός από τις φημισμένες σοκολάτες της η πόλη έχει μακρά παράδοση σε μικρά κολασμένα αριστουργήματα σαν τα neuzekes ή Cuberdon με το σιρόπι raspberry που σκάει στο στόμα μόλις δαγκώσεις το σκληρό τους περίβλημα, και δεν πωλούνται πουθενά έξω από το Βέλγιο.

Στη Γάνδη θα φτάσεις με τραίνο απευθείας από τις Βρυξέλλες, σε 40 περίπου λεπτά και με το εισιτήριο στα 9€ one way.

Η Μπριζ είναι όλα αυτά που έχεις ακούσει (και μερικά ακόμα)

Ενταγμένη ολόκληρη στη λίστα πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας ως ένας από τους καλύτερα διατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς του κόσμου, η λιλιπούτεια Μπριζ με τα λιθόστρωτα δρομάκια της, τα κανάλια, τους μπαρόκ ναούς και την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική της είναι σίγουρα ένα από τα ωραιότερα μέρη που θα δεις ποτέ σου. Ναι, είναι επίσης σούπερ τουριστική και αρκετά ακριβή σε σχέση με τη Γάνδη ή τις Βρυξέλλες, της ρίχνεις όμως μια ματιά και της τα συγχωρείς όλα.

Εδώ θα βολτάρεις στις όχθες καναλιών και στα λιθόστρωτα σοκάκια του κέντρου, ανάμεσα σε γοτθικές αψίδες και πλήθη τουριστών (σκέψου ότι η Μπριζ έχει πληθυσμό 20.000 κατοίκων, και δέχεται κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια επισκέπτες), θα σκαρφαλώσεις τα 366 σκαλοπάτια του καμπαναριού του Belfort για να θαυμάσεις το μεσαιωνικό πανόραμα της πόλης από ψηλά, θα δεις Picasso και Jan Van Eyck και Hans Memling στο Hospital Museum, θα ταΐσεις τους κύκνους στο Minnewater και θα κάνεις οπωσδήποτε τη βόλτα με τα βαρκάκια στα κανάλια της πόλης που ξεκινά από το Groenerei.

Στην Μπριζ θα πας με τραίνο από τις Βρυξέλλες, σε κάτι λιγότερο από μία ώρα, και εισιτήριο στα 15€ one way.

Περισσότερες λεπτομέρειες, και προτάσεις για διαμονή και φαγητό, έχουμε εδώ - Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ταξίδεψε στην Μπριζ

Τα αεροπορικά αυτές τις μέρες είναι εξαιρετικά φτηνά

…κι αυτό ήταν που μας ενέπνευσε τις γραμμές που διαβάζεις τώρα: Η Ryanair μας πετάει από Αθήνα στις Βρυξέλλες και πίσω, με μόλις 55€ (την τιμή εντοπίσαμε, μεταξύ άλλων, για αναχώρηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και επιστροφή την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου).

Αν σε βγάλει το πρόγραμμα για μια στάση στις Βρυξέλλες, εδώ έχουμε τα βασικά που πρέπει να δεις ως πρωτάρης, κι εδώ όλες τις διευθύνσεις για να φας και να πιείς στα καλύτερα. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v