Πώς να περάσεις καλά στις Βρυξέλλες

Ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα μπαρ, café, brunch και φαγάδικα για να μην ξαναπεί κανείς ποτέ πως στην πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πας και θα βαρεθείς.
Πώς να περάσεις καλά στις Βρυξέλλες

της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει κόσμος που θα σου πει ότι οι Βρυξέλλες είναι βαρετές. Αυτός ο κόσμος δεν θα έχει δίκιο. Να πούμε βέβαια, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως όντως ανθρώπους να χορεύουν πάνω σε τραπέζια στις 6.00 το πρωί εδώ δεν θα βρεις, και αν αυτή η έλλειψη κάνει στο μυαλό σου μια πόλη βαρετή πάμε πάσο.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχεις τίποτα να κάνεις εδώ, πέρα από μια βόλτα στο (πανέμορφο, πεζοδρομημένο) κέντρο γύρω από την Grande Place και μερικά απορημένα βλέμματα μπροστά στο «σύμβολο της πόλης» που λέγεται Manneken Pis και είναι αυτό που λέει το όνομά του, ένα αγοράκι που κατουράει.

Από κουλ μπαράκια και χαριτωμένα café μέχρι φαγάδικα που αξίζει να δοκιμάσεις, σου φτιάξαμε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα για να περάσεις καλά στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οποία είναι μεν τσιμπημένη για τα αθηναϊκά μας δεδομένα, αλλά όχι και εξωφρενικά ακριβή σαν τη Σκανδιναβία ας πούμε.

Αν ενδιαφέρεσαι περισσότερο για αξιοθέατα και μουσεία, κλικ εδώ - Όσα αξίζει να δεις στις Βρυξέλλες

Τα café τα σωστά, τα βρυξελλιώτικα

Το Chicago είναι ένα πανέμορφο, χειροποίητο, ετερόκλητο café με γυάλινη οροφή που δίνει την εντύπωση αυλής με την παραμικρή ηλιαχτίδα. Σερβίρει και σούπερ brunch κάθε μέρα, ως τις 17.00. Μενού εδώ.



Πανέμορφο είναι και το Comptoir Rodin, με το γυμνό τουβλάκι στους τοίχους του, τα ετερόκλητα έπιπλα και το τσιμεντένιο πάτωμα. Σερβίρει καφεδάκι, πρωινά και σούπερ γλυκά, και σούπερ brunch τα Σαββατοκύριακα με fixed τιμή στα 29€ για απεριόριστο τσιμπολόγημα από τον μπουφέ του.

Αν παρ’ ελπίδα πετύχεις λιακάδα, μην χάσεις σε καμία περίπτωση την υπέροχη αυλή του La Fabrique, στο parc d’Egmont. Κι εδώ έχει brunch σε μπουφέ στα 29€ το άτομο Σαββατοκύριακα 10.30-15.30, όπως και ωραία πρωινά τις καθημερινές 9.00-11.00, καφεδάκια και σούπερ γλυκά κάθε μέρα, όλη μέρα.

Για ποτό, η φάση είναι στο Parvis de Saint-Giles

Λίγες στάσεις του μετρό (το οποίο λειτουργεί ως τα Μεσάνυχτα) μακριά από το κέντρο το Parvis de Saint-Giles είναι η γειτονιά με τα πιο κουλ μπαράκια της πόλης, στο όνομα της οποίας ορκίζονται οι ντόπιοι. Ακριβώς δίπλα στον σταθμό του μετρό, σούπερ ατμόσφαιρα, ψαγμένες μουσικές συχνά από προσκεκλημένους DJs και καλές τιμές (και τσιμπολογήματα αν πεινάσεις) έχει το Maison du Peuple. Σούπερ κοκτέιλ φτιάχνει το Cipiace (δες τη λίστα του εδώ) που είναι και μπαρ και ιταλικό εστιατόριο, δύο σε ένα.



Ατμοσφαιρικότατο, και με ιδιαίτερη αγάπη στο κρασί –αν λαχταρήσεις μια αλλαγή από τις μπύρες που πίνεις ασταμάτητα και παντού− είναι το Café le Dillnes που επίσης σερβίρει και brunch τα Σαββατοκύριακα. Μιλώντας για ατμόσφαιρα, το σχεδόν εξολοκλήρου ξύλινο La Belladone (φωτό επάνω) με τα μεγάλα αριστοκρατικά του παράθυρα και τη «βαριά» διακόσμηση είναι πιθανότατα ό,τι πιο κλασικά βρυξελλιώτικο μπορείς να βρεις σε μπαρ.

Δεν θέλω να παίρνω μετρό, κάτι σε κέντρο δεν έχει;

Βεβαίως και έχει. Πρώτο και καλύτερο, το Booze ‘n’ Blues, που στεγάζεται σε ένα τέλειο πέτρινο κτίριο και σερβίρει μια τεράστια λίστα με βέλγικες μπύρες αλλά και ωραία κοκτέιλ. Πολύ κοντά του το Rock Classic για τους ροκάδες της καρδιάς μας, που αν δεν ήταν στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να είναι το κλασικό ροκάδικο της γειτονιάς σου. Πάντα κεφάτο, και ιδιαιτέρως ξενύχτικο για τα δεδομένα των Βρυξελλών (Παρασκευή και Σάββατο θα το βρεις ανοιχτό μέχρι τις 3.00) το Monk φιλοξενεί συχνά πυκνά και live. Και τέλος, το απολύτως σουρεαλιστικό Goupil le Fol (φωτό, κάτω) που δεν είναι μόνο μπαρ, είναι και αξιοθέατο από μόνο του.



Πείνασα, πού θα φάμε κάτι;

Στο γλυκύτατο, πολύχρωμο Le Clan des Belges θα γνωρίσεις τα μυστικά της βέλγικης κουζίνας, όπως και στο Ploegmans στο Parvis de Saint-Giles που λέγαμε προηγουμένως. Σούπερ μπέργκερ και ωραία κοκτέιλ για συνοδευτικό θα βρεις στο Amour Fou και το Green Mango. Και για το τέλος, ένα γευστικό ταξίδι στην Αιθιοπία: Στο κεντρικότατο και πολύ ατμοσφαιρικό Kokob θα μυηθείς στα μυστικά της αφρικανικής κουζίνας –που μπορεί να γίνει όσο (μη) καυτερή θέλεις, μην σκιάζεσαι. Προσοχή μόνο στις ώρες λειτουργίας, τα περισσότερα εστιατόρια δεν είναι ανοιχτά όλη μέρα, ανοίγουν ένα δίωρο για μεσημεριανό και μετά ξανά από τις 18.00-19.00 για βράδυ. Κάνε κλικ πάνω στα ονόματα, για να δεις ωράρια λειτουργίας και αναλυτικά μενού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v