Φοβεροί τύποι των γηπέδων που εύκολα θα έκανες παρέα

Τυπάρες εντός και εκτός γηπέδων, μπον βιβέρ, «θεοί» ανάμεσα σε ανθρώπους, κοινωνικά ευαίσθητοι, αυτοί οι ποδοσφαιριστές ήταν και είναι για… φίλημα.

Φοβεροί τύποι των γηπέδων που εύκολα θα έκανες παρέα

Έλληνες και ξένοι, «μικροί» και μεγάλοι, ζωντανοί θρύλοι αλλά και αποδημήσαντες αστέρες, οι παρακάτω ποδοσφαιριστές των εγχώριων και ξένων γηπέδων θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν πολύ φίλοι μας.

Ο καθένας για τους δικούς του, ξεχωριστούς λόγους.

Βασίλης Xατζηπαναγής

Γεννημένος από Έλληνες γονείς στο Ουζμπεκιστάν, ο «Νουρέγιεφ» των ελληνικών γηπέδων, αγαπήθηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές από την κερκίδα. Το ταλέντο του εντός γηπέδου ήταν αδιαμφισβήτητο μιας και κατάφερνε να… χορέψει ολόκληρες άμυνες, το ίδιο και ο καλός του χαρακτήρας που τον έκανε αγαπητό σε φιλάθλους ανεξαρτήτως χρώματος και φανέλας. Σεμνός, ήρεμος και πάντα χαμηλών τόνων, ο «Βάσια» άφησε την προσωπική του σφραγίδα στα ελληνικά γήπεδα.

Τάσος Μπακασέτας

Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος και παίκτης της Τράνζοσπορ είναι από εκείνες τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μας αρέσουν, αφ’ ενός γιατί είναι ταλαντούχος αφ’ ετέρου γιατί δεν καβαλάει καλάμι και φροντίζει πάντα να μιλάει σωστά και μετρημένα. Μάλιστα τον συμπαθήσαμε λίγο παραπάνω όταν μίλησε ανοικτά για το «τέρας» της κατάθλιψης λέγοντας πως: «Η κατάθλιψη δεν (θα έπρεπε να) είναι ταμπού. Είναι μια πραγματικότητα. Κανείς δεν είναι τέλειος ή έχει τον απόλυτο έλεγχο. Προφανώς ούτε εμείς που απλώς παίζουμε ποδόσφαιρο».

Σάββας Κωφίδης

Μακρύ μαλλί, δερμάτινο μπουφάν, παλαιστινιακή μαντήλα στο λαιμό. Ο Σάββας Κωφίδης είναι ένα ζωντανό είδωλο των ελληνικών γηπέδων, μια τυπάρα από εκείνες που θες να κάτσεις να πιείς μπίρες με τις ώρες. Ο Σάββας διαβάζει Μπακούκιν και Μαρξ, ακούει heavy metal και όχι λαϊκά, στηρίζει πάντα τους αδύναμους και είχε δηλώσει πως ο Τσε «τον βρήκε» και πως «η σκέψη του, η ιδέα του, με συνάντησαν και με αντιπροσωπεύουν». Ε, είναι να μην τον αγαπήσεις;

Μαραντόνα

Πολλοί έχουν γράψει πολλά κατά καιρούς για τον θρυλικό Μαραντόνα, γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο με βάση το στίγμα που άφησε ο Αργεντίνος σε όλο τον πλανήτη. Κανείς ωστόσο δεν μπόρεσε να βάλει τις λέξεις σε σειρά καλύτερα από τον Εδουάρδο Γκαλεάνο: «Ο πιο ανθρώπινος των Θεών». Ο Μαραντόνα πέρα από μεγαλύτερος μπαλαδόρος του πλανήτη είναι από εκείνες τις προσωπικότητες που μίλησαν έξω από τα δόντια, και παρά τις όποιες καταχρήσεις τα είπαν όπως θα έπρεπε να λέγονται: σταράτα και ωραία.

Ερίκ Καντονά

Ένα όνομα, ένα σύμβολο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μια σειρά από δράσεων εντός και εκτός γηπέδων που τον καθιστούν μια από τις πλέον ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές φυσιογνωμίες. Ο Καντονά ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του, ποτέ δεν μαζεύτηκε στο να πει (και να κάνει) αυτό που νιώθει, έπαιξε σε αρκετές ταινίες, ασχολήθηκε με το θέατρο και σε δηλώσεις του εκτός γηπέδων τα έλεγε πάντα ωραία στηρίζοντας τους αδύναμους. Σταθερός στα «πιστεύω» του μέχρι σήμερα, σχολίασε χωρίς να φοβηθεί το Μουντιάλ του Κατάρ, χαρακτηρίζοντας τη διοργάνωση, μεταξύ άλλων, ως μια «ανθρώπινη φρίκη».

Μάρκους Ράσφορντ

O επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδεικνύεται μεγάλος πρωταθλητής, εντός κι εκτός γηπέδου μιας και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πρόσφατο παράδειγμα το 2020, όταν πέτυχε τη μεγαλύτερη (κοινωνική) νίκη της καριέρας του, πρωτοστάτησε στο αίτημα για συνέχιση των σχολικών γευμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να διακόψει τη σίτιση, με πρόσχημα το ότι δε θα γίνονταν μαθήματα. Ο θόρυβος που προκλήθηκε στα social media ανάγκασε τότε την κυβέρνηση Τζόνσον παρά την αρχική της άρνηση να δεχτεί το αίτημά του.

Τζορτζ Μπεστ

Ίσως ο πρώτος πραγματικός σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου, ο Μπεστ παρά τα γεγονός ότι νικήθηκε από τις καταχρήσεις του κατάφερε να «κερδίσει» τις καρδιές τον οπαδών που είδαν στη μορφή του το απόλυτο άστρο της μπάλας – και της καλοζωίας. Εντός και εκτός γηπέδων, ο Μπεστ έκανε πράγματα και θάματα, χαρίζοντας στο κοινό μερικές από τις πιο γλεντζέδικες ατάκες. Χαρακτηριστικότερη όλων η εξής: «Ξόδεψα σχεδόν το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v