Φύγαμε για φαγητό σε Χαλάνδρι, Χολαργό και Νέο Ψυχικό

Τα βορειοανατολικά προάστια ξέρουν να τρώνε… και το αποδεικνύουν, σε δέκα νόστιμες διευθύνσεις που τιμάμε σταθερά.

Φύγαμε για φαγητό σε Χαλάνδρι, Χολαργό και Νέο Ψυχικό

Αν ρωτήσεις τους παλιούς Αθηναίους, θα σου πουν πως το Χαλάνδρι κρατά τα σκήπτρα της απόλυτης φαγητοπιάτσας της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, και η ευρύτερη γειτονιά του δεν πηγαίνει πίσω, καθώς ο Χολαργός και το Νέο Ψυχικό γνωρίζουν νέες νόστιμες δόξες, με παλιά αγαπημένα στέκια αλλά και νέες αφίξεις να τιμούν την γαστρονομική παράδοση του αθηναϊκού βορρά. Για του λόγου μας το αληθές, ιδού μερικές από τις πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις για φαγητό στις τρεις γειτονιές.

Στο Χαλάνδρι…

Η Μπακαλοταβέρνα (Θουκυδίδου 6) είναι, όπως σου έχουμε ξαναπεί πολλάκις, ένα από τα αγαπημένα μας ταβερνάκια όχι μόνο στο Χαλάνδρι, αλλά εν γένει στην Αθήνα. Εδώ, σε ένα μενού που αλλάζει τακτικά ανάλογα με το τι βρίσκουν φρέσκο στην αγορά, δοκιμάζουμε μεζεδάκια όπως η μελιτζάνα γιαουρτλού στο πήλινο, η Σφέλλα Μεσσηνίας στο τηγάνι, το μοσχαράκι με χαρουπόμελο, τα σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο, ο καγιανάς με παστό χοιρινό και τα ρεβύθια με μελιτζάνα. Συνοδεύουμε με κρασάκι ή τσίπουρο, και πληρώνουμε γύρω στα 15€ το άτομο.

Ο Μυστικός Κήπος (Καραολή Δημητρίου 21, τηλ.: 21 3037 0929) ακροβατεί ανάμεσα στην παράδοση και την δημιουργικότητα, απογειώνοντας τις ολόφρεσκες πρώτες ύλες του με ευφάνταστες συνταγές που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Δοκίμασε, ας πούμε, γαύρο μαρινάτο πάνω σε τραγανό ψωμάκι με μους ταραμά, γίγαντες με σκορδαλιά ντομάτας, κοκάκια από πατζάρι γεμιστά με ελληνικό κατσικίσιο ροκφόρ, ρολό κοτόπουλο τυλιγμένο σε μανιτάρια με κρέμα καλαμποκιού και τσιπς παρμεζάνας και θα μας θυμηθείς. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο.

Το Περί Ουσίας (Θησέως 25, τηλ.: 21 0683 0220) είναι ένα γλυκύτατο, παραδοσιακό μεζεδοπωλείο με κουκλίστικη αυλή, αλλά και έναν ζεστό και φιλόξενο εσωτερικό χώρο. Η σπεσιαλιτέ του είναι το χουνκιάρ μπεγιεντί, που μοσχοβολάει Πόλη, αλλά μια δοκιμή αξίζουν οπωσδήποτε και το χιώτικο κοτόπουλο με μαστίχα Χίου, μανιτάρια και λευκό κρασί, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τα μπριζολάκια που ψήνονται στα κάρβουνα και η πικάντικη κρασοτηγανιά με φέτα. Μαζί με κρασάκι ή τσίπουρο, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 17€ το άτομο.

Στον Χολαργό…

Το Θάμα Μεζέ (Μεσογείων 242, τηλ.: 21 1013 9951) απλώνει τα τραπεζάκια του σε μια πανέμορφη, σκεπαστή αυλίτσα παντός καιρού και πάσης εποχής, και τα φορτώνει με μεζεδάκια εμπνευσμένα από τις τοπικές κουζίνες όλης της Ελλάδας. Σκέψου γίγαντες Πρεσπών με σπανάκι, ντομάτα και σουτζούκι, λουκάνικο με πράσο, τζιγεροσαρμάδες θρακιώτικους με μπόλια αρνιού, κεφτεδάκια μοσχαρίσια με σάλτσα φέτας και ροζ πιπέρι, και φάβα Σχοινούσας με πίκλα κρεμμύδι και κάππαρη. Το best seller της, όμως, είναι η παραδοσιακή γουρουνοπούλα με τραγανή πέτσα, που σιγοψήνεται στον φούρνο για εννιά ώρες. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ περίπου το άτομο.

Η Φυσαρμόνικα (Μεσογείων 180, τηλ.: 21 0656 4388) είναι ίσως το πιο φημισμένο μεζεδοπωλείο του Χολαργού, και όχι άδικα: Στα τραπεζάκια της που απλώνονται σε έναν άκρως ενδιαφέροντα, παρεΐστικο χώρο καταφτάνουν μεζεδάκια ευφάνταστα και πεντανόστιμα, όπως η τηγανιά κοτόπουλο mojito, σβησμένη με ρούμι, μοσχολέμονο, καστανή ζάχαρη και δυόσμο, τα μίνι μπέργκερ προβατίνας με καραμελωμένο κρεμμύδι και κρέμα τρούφας, τα πουγκιά κολοκυθιού με φρέσκο δυόσμο και σάλτσα φέτας, και η φωλιά πατάτας με αυγά τηγανιτά, γραβιέρα Ηπείρου και ψιλοκομμένο απάκι. Συνοδεύουμε με κρασάκι ή ρακές, και πληρώνουμε περί τα 17€ το άτομο.

Το Juicy Grill (Περικλέους 37, τηλ.: 21 5520 3201) κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται συστάσεις. Η φήμη του ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της γειτονιάς του, και οι ουρές που σχηματίζονται σταθερά στην είσοδό του εδώ και χρόνια μαρτυρούν πως εδώ φτιάχνονται ίσως τα καλύτερα μπέργκερ της Αθήνας. Δοκίμασε και θα μας θυμηθείς το Sweet Gordita με τυρί raclette, bacon, αβοκάντο, αυγό τηγανητό, chips γλυκοπατάτας και sweet chilli mayo (14€) ή το πικάντικο Miss Lilly με μπέικον, cheddar, μοτσαρέλα, ντομάτα και sriracha sauce (10€). Συνοδεύονται όλα από ένα βουνό πατάτες –κυριολεκτούμε, είναι τόσες που δεν έχουμε πετύχει ακόμα άνθρωπο να καταφέρνει να τις τελειώσει.

Η Παλιά Ιστορία (Αμφίσσης 34, τηλ.: 21 0651 9080) είναι… αυτό που λέει το όνομά της, ένα από τα παλαιότερα ταβερνάκια του Χολαργού, που συνεχίζει ακάθεκτο εδώ και χρόνια να σερβίρει σπιτικές νοστιμιές σαν τον κρασάτο κόκορα με χυλοπίτες, το πολίτικο κεμπάπ γιαουρτλού, το χοιρινό με λιαστή ντομάτα και μέλι, και το μοσχαράκι με τυριά στη γάστρα. Δυνατά παίζει και η σχάρα του, στα σουξέ της οποίας περιλαμβάνονται το ζουμερό μπιφτέκι και τα πανσετάκια στη θράκα, που συνοδεύονται αμφότερα από φρεσκοκομμένες πατάτες. Μαζί με κρασί ή μπύρες, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο.

Στο Νέο Ψυχικό…

Το Dirty Sanchez (Ολυμπιονικών 310, τηλ.: 21 0675 5345) που σου συστήσαμε πρόσφατα είναι το ολοκαίνουριο, κεφάτο μεξικάνικο του σεφ Σπύρου Μαυροειδή. Εδώ δοκιμάζουμε Patatas bravas con chili con carne, τραγανές πατάτες τηγανητές με κιμά μοσχαρίσιο, κόκκινα φασόλια και sour cream, Carne asada, δηλαδή ταλιάτα μοσχαρίσια με πιπεριές padron και σάλτσα pico de gallo, Ceviche Μυλοκόπι με γλυκοπατάτα, καλαμπόκι, κουμκουάτ, τραγανή κινόα και leche de tigre, και φανταστικά tacos σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, με γαρίδες, με κοτόπουλο ή με χοιρινό. Λογαριασμός με τις απαραίτητες μαργαρίτες, στα 30€ περίπου το άτομο.

Το Τάλε Κουάλε (Αδριανίου 20, τηλ.: 21 0671 1888) μας συστήνεται ως «ελληνική τρατορία» και φέρνει στα τραπέζια του ένα πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα της ελληνικής με την ιταλική κουζίνα. Ξεχωρίζουμε τον ιταλικό μουσακά με μελιτζάνα, κολοκυθάκι, καπνιστό τυρί Μετσόβου, λουκάνικο Salsiccia, σάλτσα ντομάτας, τις ταλιατέλες με σάλτσα ντομάτας san marzano, κεφτεδάκια, τυρί βολάκι Τήνου και γλυκό μπούκοβο, τις Πένες με κρέμα καπνιστού τυριού μετσοβόνε, φιλέτο κοτόπουλο, μανιτάρια πλευρώτους, λάδι λευκής τρούφας και θυμάρι, και το Pesto Burrata με λινγκουίνι, πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα burrata, κουκουνάρι, ντοματίνια και λάδι μυρωδικών. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 20-25€ το άτομο. Δες και το αναλυτικό μενού εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v