Οι πράξεις της πολιτείας φτιάχνουν νοοτροπίες

Η απόφαση της Κυβέρνησης να διανείμει έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε ένστολους έγινε σε μια περίσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ταυτόχρονα «σωστή» και «λάθος».

Οι πράξεις της πολιτείας φτιάχνουν νοοτροπίες

Η απόφαση της Κυβέρνησης να διανείμει έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε ένστολους έγινε σε μια περίσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ταυτόχρονα «σωστή» και «λάθος».

Σωστή ήταν για τον κυβερνητικό εκλογικό σχεδιασμό. Οι ένστολοι αποτελούν μια μεγάλη εργασιακή ομάδα, που γενικώς διαθέτει παραδοσιακούς δεσμούς με τη δεξιά παράταξη. Μια χαρά θα τους κάτσει το επίδομα και, αν δεν είναι αχάριστοι, σε λίγους μήνες θα θυμηθούν ποιος τους το έδωσε.

Λάθος ήταν για την κοινωνία και τα μηνύματα που λαμβάνει αυτή. Για να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα, την ημέρα που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε το επίδομα, ο αστυνομικός πυροβολούσε τον 16χρονο στο κεφάλι επειδή έφυγε από το βενζινάδικο αφήνοντας απλήρωτη βενζίνη 20 ευρώ.

Ο θάνατος τελικά του παιδιού κάνει τον συμβολισμό αναδρομικά τραγικό. Έχουμε μια πολιτεία που αντί να δαπανήσει χρήματα για την καλύτερη εκπαίδευση και παρακολούθηση των ανθρώπων στους οποίους εμπιστεύεται όπλα και το μονοπώλιο της άσκησης νόμιμης βίας- τα ξοδεύει για να τους ανταμείψει για το έργο που πλημμελώς επιτελούν.

Στην μεγαλύτερη εικόνα υπάρχει και άλλο πρόβλημα. Βγαίνεις- ή ας πούμε ότι βγαίνεις- από μια υγειονομική κρίση στην οποία έχεις αναγκαστεί να αναγνωρίσεις την σημασία του Εθνικού Συστήματος  Υγείας και τις θυσίες που έκαναν οι άνθρωποί του, Οι υποαμειβόμενοι άνθρωποί του. Και επιλέγεις να μην επιβραβεύσεις αυτούς, αλλά τα σώματα ασφαλείας.

Όπως ισχύει με κάθε επίδομα, έτσι και το συγκεκριμένο αποτελεί πολιτική απόφαση και ως τέτοια πρέπει να κρίνεται.  Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια επαγγελματική ομάδα που «θα δικαιούται» έναν έκτακτο επίδομα έναντι κάποιων άλλων- πάντα θα είναι.

Αν για κάποιο λόγο πρέπει να το κάνεις, είτε θα διαλέξεις τους πιο αδικημένους μιας εποχής, είτε εκείνους που θέλεις να επιβραβεύσεις για την συμπεριφορά τους, είτε εκείνους στους οποίους θέλεις να δείξεις ότι έχει περισσότερο ανάγκη η κοινωνία σου.

Ή μπορεί να θέλεις να εξυπηρετήσεις μια εκλογική σκοπιμότητα- θα πει κάποιος και μάλλον αυτός είναι ο συνηθέστερος λόγος ύπαρξης των επιδομάτων. Ακόμη και αν είναι έτσι όμως, μπορείς να έχεις τον νου σου στους συμβολισμούς. Γιατί οι πράξεις τις πολιτείας φτιάχνουν νοοτροπίες.           

            

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v