5 ωραία βιβλία για τα νέα ξεκινήματα

Ο Σεπτέμβρης μας βρήκε να διαβάζουμε πέντε απολαυστικά μυθιστορήματα με ήρωες που κάνουν restart στις ζωές τους.
5 ωραία βιβλία για τα νέα ξεκινήματα
Τα παβλοφικά αντανακλαστικά που μας κληροδότησε το σχολείο δεν θα τα αποβάλλουμε μάλλον ποτέ. Ο Σεπτέμβρης θα είναι πάντα η αρχή της χρονιάς, ο μήνας των αποφάσεων και των νέων ξεκινημάτων. Αν είσαι κι εσύ σε αυτό το μουντ όπως όλοι μας, σου βρήκαμε πέντε απολαυστικά μυθιστορήματα να διαβάσεις για να ταυτιστείς με τους ήρωες και να μπεις ακόμα περισσότερο στο κλίμα «ξεκινάμε!».

Η Έλενορ Όλιφαντ είναι απολύτως καλά της Gail Honeyman
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η 29χρονη ηρωίδα της πρωτοεμφανιζόμενης τότε, και πολυβραβευμένης τώρα, Gail Honeyman ζει χωρίς φίλους και χωρίς κοινωνικές δεξιότητες στη Γλασκώβη. Μορφωμένη αλλά απομονωμένη, μια σκέτη καταστροφή σε κάθε κοινωνική επαφή, και με βαρύ παρελθόν το οποίο αποκαλύπτεται σταδιακά όσο η ιστορία προχωράει, η Έλενορ Όλιφαντ θα ερωτευτεί τον τραγουδιστή μιας τοπικής μπάντας. Και τα πράγματα θα πάρουν απροσδόκητη τροπή. Μην το ακούς έτσι ανάλαφρο, ετούτο εδώ είναι ένα πολύ σοβαρό βιβλίο για τις διαταραχές, τα τραύματα, την κακοποίηση, τη μοναξιά και όλα τα δύσκολα που καλούμαστε να ξεπεράσουμε σαν μικροί ήρωες στην καθημερινότητά μας.

Η άλλη Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ
Εκδόσεις Πατάκη

Αν συμφωνείς μαζί μας πως το Βιβλίο της Κατερίνας είναι το καλύτερο από τα πολλά καλά βιβλία του Κορτώ, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις και την Άλλη Κατερίνα. Δεν είναι ακριβώς νέο ξεκίνημα, είναι ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο η Κατερίνα ζει και βασιλεύει, έχει δύο παιδιά, τον Πέτρο και τη Ζωή, και καμία αυτοκτονική σκέψη. Μέχρι που ανακαλύπτει σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο το Βιβλίο της Κατερίνας, με την φωτογραφία της στο εξώφυλλο, και αυτή, η άλλη, η Κατερίνα με την διπολική διαταραχή εισβάλλει στη ζωή της. «Μόνο μία απ' τις δυο μπορεί να επιβιώσει - στη ζωή ή στο χαρτί. Όμως ποια; Ποια είναι η αληθινή Κατερίνα;» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Σεπτέμβρης της Ρόζαμουντ Πίλτσερ
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ταιριαστό με την εποχή και όχι μόνο για τον τίτλο του, αυτό εδώ είναι ένα μυθιστόρημα επικών διαστάσεων, αλλά γλυκό σαν μελωδία. Ποτισμένο με το άρωμα της σκωτσέζικης εξοχής και τα τοπία των Χάιλαντς, αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών και δέκα χαρακτήρων που μπλέκονται μεταξύ τους σε ένα δισεπίλυτο κουβάρι σχέσεων. Η αφήγηση, ωστόσο, αποπνέει ζεστασιά αντίστοιχη με εκείνη του τσαγιού που πίνουν όλη την ώρα οι αξιαγάπητοι, σχεδόν στο σύνολό τους, ήρωες. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Παντόρα, μια γυναίκα που είκοσι χρόνια πριν το έσκασε από το σπίτι της με έναν άντρα κατά πολύ μεγαλύτερό της, και τώρα επιστρέφει για τη γιορτή που θα τους ξαναφέρει όλους μαζί, και θα βγάλει στη φόρα μυστικά και ψέματα.

Η Μπριτ Μαρί ήταν εδώ του Fredrik Backman
Εκδόσεις Κέδρος 

Ψυχαναγκαστική στα όρια της ψύχωσης, αυστηρή και κοινωνικά απομονωμένη, η 63χρονη ηρωίδα του δημοφιλέστατου και στην χώρα μας Φρέντρικ Μπάκμαν παρατάει μετά από 40 χρόνια γάμου τον άντρα της και φεύγει για ένα κατεστραμμένο από την οικονομική κρίση και σχεδόν ερειπωμένο χωριό. Μη βρίσκοντας δουλειά, και παρόλο που σιχαίνεται το ποδόσφαιρο, γίνεται προπονήτρια μιας ομάδας εφήβων που δεν έχει καμία ελπίδα. «Μια αστεία και εμψυχωτική ιστορία για την αγάπη, για τις δεύτερες ευκαιρίες και για τις σχέσεις που δημιουργούνται εκεί που δεν το περιμένεις, αποκαλύπτοντας ποιος πραγματικά είσαι και πόσα μπορείς να πετύχεις» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Ζωή μετά τη ζωή της Kate Atkinson
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η πολυβραβευμένη αγγλίδα συγγραφέας πηγαίνει σε αυτό το μυθιστόρημα το «τι θα γινόταν αν…» σε άλλα επίπεδα, γράφοντας και ξαναγράφοντας τη ζωή της ηρωίδας της και επιχειρώντας να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Τι θα γινόταν αν είχες τη δυνατότητα να ζεις τη ζωή σου ξανά και ξανά μέχρι να μην έχεις κανένα λόγο να μετανιώνεις; Μέχρι να καταφέρεις να τα κάνεις όλα σωστά; Τι θα γινόταν αν υπήρχε η δυνατότητα για μια δεύτερη και μια τρίτη και μια τέταρτη ζωή; Θα κατάφερνες να σώσεις την ανθρωπότητα από το αναπόφευκτο πεπρωμένο της; Ή δεν θα έμπαινες καν στον κόπο;». Γλυκόπικρο, πρωτότυπο και πολυεπίπεδο, ένα μυθιστόρημα – φόρος τιμής στην ανθρώπινη φύση.
(*) Το βιβλίο είναι προς ώρας εξαντλημένο, το βρίσκεις όμως στο Metabook.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v