Ήσυχα και πανέμορφα χωριουδάκια για τις εκδρομές σου

Από τα Ζαγοροχώρια μέχρι τον Παρνασσό, βάζουμε πλώρη σε τέσσερα ήρεμα και πανέμορφα χωριουδάκια που θα σε χαλαρώσουν ψυχή τε και σώματι.

Ήσυχα και πανέμορφα χωριουδάκια για τις εκδρομές σου

Θες κάτι ήσυχο για την περίοδο των εορτών ή και μετά; Μακριά από την πολύ βαβούρα, αλλά πανέμορφο και πνιγμένο στο πράσινο;

Θες να κάνεις μια εκδρομή και να χαλαρώσει η ψυχή και το σώμα σου; Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι «ναι», τότε συνέχισε να διαβάζεις. Έχουμε μερικά ωραιότατα ορεινά χωριουδάκια που θα σε καλύψουν πλήρως.

Καπέσοβο, Ζαγοροχώρια

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Valantis M (@minogiannisvalantis)

Μακριά από τη βαβούρα των σελέμπριτι Ζαγοροχωρίων, το Καπέσοβο βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και σε καλεί να το ανακαλύψεις και να το ερωτευτείς. Επιβλητικά αρχοντικά και λιθόκτιστα καλντερίμια με έντονη ανηφόρα κρύβουν κάθε λίγα μέτρα και κάτι ωραίο: Πότε μια εντυπωσιακή, πέτρινη εννοείται, εκκλησία, πότε μια πανέμορφη πλατεία για άραγμα, πότε ένα ακόμη «σημείο με θέα», για ξεστράτισμα, από τα δεκάδες σηματοδοτημένα με μικρές ξύλινες ταμπέλες, που αγναντεύουν από ψηλά το φαράγγι του Βίκου.

Από εδώ ξεκινά και η δημοφιλής Σκάλα του Βραδέτου, ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του Ζαγορίου, ενώ κοντά θα βρεις και τη θέση Μπελόη, ένα από τα δύο εντυπωσιακότερα παρατηρητήρια του μεγαλείου του φαραγγιού του Βίκου.

Πού θα μείνεις και πού θα φας: Στον Ξενώνα Θουκυδίδη, ένα από τα ωραιότερα αρχοντόσπιτα του 1875 στην καρδιά του Καπεσόβου, με 80€ με πρωινό για ένα απλό δίκλινο και 120€ για ένα superior δίκλινο. Ο ξενώνας διαθέτει εξαιρετικό εστιατόριο για ντόπιες νοστιμιές, ενώ στον Εξώστη του Στέφανου θα αράξεις με τις ώρες για καφέ, τσιπουράκι και νόστιμους μεζέδες.

Αγόριανη, Παρνασσός

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by On Parnassos (@onparnassos)

Στην άλλη πλευρά του βουνού, σε σχέση με την «σελέμπριτι» Αράχωβα, η αμφιθεατρικά χτισμένη Αγόριανη (ή Επτάλοφος, όπως είναι η επίσημη ονομασία της) είναι ο ορισμός της «ήρεμης δύναμης» στην περιοχή. Ατόφια ορεινή γοητεία, πετρόχτιστα σπιτάκια με κεραμοσκεπές, μια κλασική πλακόστρωτη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και γλυκύτατα καφενεία, και τα απαραίτητα μονοπάτια που οδηγούν σε φυσικές ομορφιές είναι τα ατού του χωριού.

Αν είσαι της πεζοπορίας, σημείωσε το πετρόχτιστο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία και θα σε οδηγήσει ακολουθώντας το ποτάμι, σε έναν υπέροχο καταρράκτη, ενώ το μονοπάτι Ε4 θα σε φέρει μέσα από σπήλαια και δάση του Παρνασσού ως τους Δελφούς.

Πού θα μείνεις και πού θα φας: Στα όμορφα δωμάτια του Μπαλκονιού της Αγόριανης, όνομα και πράγμα με υπέροχη θέα στο βουνό (από 90€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στον Ξενώνα Μαυροδήμο (από 80€ για ένα δίκλινο, με πρωινό). Και τα δύο προσφέρουν επίσης νοστιμότατα πιάτα παραδοσιακής κουζίνας. Εναλλακτικά, στην ταβέρνα του Σταμάτη για λαχταριστά ψητά. http://www.balcony.gr/

Ελατού, Ορεινή Ναυπακτία

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Hotel Elatou (@hotelelatou)

Οι μάστορες της πέτρας δεν κουράστηκαν να χρησιμοποιήσουν όλη τη μαεστρία τους στο πανέμορφο αυτό χωριουδάκι. Τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι ξερολιθιές και η πλατεία, όλα αναδεικνύουν τον γοητευτικό συνδυασμό πέτρας και φύσης, το πάντρεμα του γραφικού οικισμού με τα έλατα. Στην Ελατού δεν θα δεις πολλά, πέρα από τα ίδια τα δρομάκια του χωριού, που ενδείκνυνται για χαλαρωτικές, αυθεντικά ρουμελιώτικες χωριάτικες βόλτες, αλλά αυτό  δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου μπροστά στη γαλήνη που θα σου προσφέρει.

Και αν έχεις όρεξη, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ως βάση για εξερευνήσεις στην υπέροχη φύση των γύρω χωριών της Ορεινής Ναυπακτίας, όπως η αρκετά δημοφιλής Άνω Χώρα, με τα δάση ελάτων, καστανιών και οξιών, τα γραφικά σπιτάκια με τις κόκκινες σκεπές, τις περιποιημένες τους αυλές, την μικρή αγορά και τα ρυάκια που κελαρύζουν όλο τον χρόνο.

Πού θα μείνεις και πού θα φας: Στα δωμάτια του ξενώνα Ελατού με τα λιτά δωμάτια και το δικό του café/εστιατόριο με πεντανόστιμα φαγητά (και μαγειρευτά και της ώρας) με φρέσκα υλικά, αλλά και υπέροχα φρεσκότατα σπιτικά γλυκά – από 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό. 

Άνω Δολιανά, Αρκαδία

Ορεινή Αρκαδία δεν είναι μόνο το Μαίναλο. Αυτό το ήρεμο χωριουδάκι, ένα μισάωρο έξω από την Τρίπολη, είναι σκαρφαλωμένο σε μια από τις πλαγιές του Πάρνωνα, που κοιτά από ψηλά τον κάμπο της Τρίπολης, το Μαίναλο και τον Χελμό. Ξακουστό για το λευκό του μάρμαρο, από το οποίο έχουν χτιστεί πολλοί από τους αρχαίους ναούς της Πελοποννήσου, είναι επίσης ένα χωριό όλο πέτρινα σπιτάκια και λιθόστρωτα καλντερίμια.

Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά καφενεία ολόκληρης της Πελοποννήσου, το χρωματιστό Ονειρολόγιο βρίσκεται επίσης εδώ, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται το φαντασμαγορικό Δάσος της Σκιρίτιδας, που διασχίζεται από ένα κυκλικό μονοπάτι 14 χιλιομέτρων, ό,τι πρέπει για φθινοπωρινές πεζοπορίες.

Πού θα μείνεις και πού θα φας: Στα προσεγμένα δωμάτια του Θόλου με 50€ για ένα δίκλινο και στα δωμάτια με τζάκι του Εράσμιον με 80€ για ένα δίκλινο με τζάκι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v