Όταν ο Σπύρος Μπιμπίλας ήταν ο ήρωας της ημέρας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μας έχει αναγκάσει πολλές φορές με τη συμπεριφορά του να του βγάλουμε το καπέλο.

Όταν ο Σπύρος Μπιμπίλας ήταν ο ήρωας της ημέρας

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού κοινού. Υπέροχος καρατερίστας, κρατώντας εμβληματικούς δεύτερους ρόλους στην ελληνική τηλεόραση και με μακρά και σπουδαία καριέρα στην ελληνική μεταγλώττιση (η φωνή του Μπαγκς Μπάνι, του Ζάζου από τον Βασιλιά των Λιονταριών, του Ιάγκο από τον Αλαντίν, του Γκρινιάρη και του Σκουντούφλη στα Στρουμφάκια αλλά και του Κέρμιτ του Βάτραχου στα Μάπετς μεταξύ άλλων) ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε πάντοτε τη συμπάθεια του κοινού.

Πριν λίγα χρόνια ανέλαβε την προεδρία στο Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, στο οποίο συνδικαλιζόταν από πολύ μικρός σε ηλικία. Η θητεία του συνέπεσε με το κύμα των #metoo αποκαλύψεων στο ελληνικό θέατρο κι ο Σπύρος βρέθηκε στην πρώτη τηλεοπτική γραμμή, βγάζοντας τους συναδέλφους του ασπροπρόσωπους για την επιλογή τους. Εμείς θυμόμαστε κάποιες από τις φορές που ο Σπύρος Μπιμπίλας έγινε ο ήρωας της ημέρας και του ξαναβγάζουμε το καπέλο.

Όταν κάνει λάθος ζητά συγγνώμη

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ είχε ανακοινώσει στον λογαριασμό του στο Facebook τον θάνατο του γνωστού κλαριντζή Γιώργου Μάγκα κάτι που φυσικά δεν είχε συμβεί. «Τον άνθρωπο τον εκτιμώ βαθύτατα και τον πήρα να του ζητήσω συγγνώμη διότι δεν προερχόταν από εμένα το λάθος αλλά από άλλον ο οποίος δεν βγήκε δημοσίως να πει “παιδιά εγώ το έχω κάνει”, και φάνηκε ότι κάποιοι δημοσιογράφοι δεν είναι τόσο καθαροί» είχε δηλώσει ο Σπύρος Μπιμπίλας, που από ότι έδειξε το μέλλον τα βρήκε μια χαρά με τον Γιώργο Μάγκα, αφού συμπρωταγωνίστησαν σε επική διαφήμιση για τη Black Friday.

Age και body shamers μην τα βάζετε με τον Μπιμπίλα

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι ενεργός στα social media και συχνά πυκνά αναρτά φωτογραφίες από τις εξόδους και τις δραστηριότητές του. Τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε ανέβασε μια φωτογραφία του με μαγιό η οποία χωρίς λόγο δέχτηκε επικριτικά σχόλια. Ο Σπύρος ωστόσο έδωσε τη δική του αποστομωτική απάντηση. «Εγώ είμαι 67 ετών, έχω διατηρηθεί μια χαρά και θα φοράω το μαγιό που μου αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει, ας κάνει τα σχόλιά του».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι πάντα η φωνή των ηθοποιών

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των βασικών δικαιωμάτων των ηθοποιών. Κάθε φορά που οι Έλληνες ηθοποιοί αδικούνταν ο Σπύρος Μπιμπίλας γινόταν η φωνή τους, όπως στην ακόλουθη περίπτωση

«Λόγω της θέσης μου ως Προέδρος του ΣΕΗ, μου έρχονται πληροφορίες ότι συμβαίνουν απίθανα περιστατικά σε περιοδείες.. Σε περιοδεία στην Εύβοια δήμαρχος δεν άφησε θίασο να παίξει γιατί έκανε παράνομα μικρή αφισοκόλληση, στην Καβάλα άλλος θίασος υφίσταται χυδαίες απειλές από ηθοποιό εργοδότη γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης, αλλού δίνουν μόνο τα εκτός έδρας χωρίς μισθό, αλλού χωρίς πλήρη ένσημα, αλλού παίζουν χωρίς ρεπό 16 μέρες και μάλιστα τραγωδία, αλλού έκαναν τζάμπα πρόβες για να παίξουν δήθεν 10 η 15 παραστάσεις και παίζουν μόνο 3 ή 4. Κάντε καταγγελίες στο ΣΕΗ όλοι τώρα. Μόνο έτσι θα αλλάξει το τοπίο και θα σεβαστούν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Αξίζουμε καλύτερη ζωή, δεν χαρίζουμε την αξιοπρέπειά μας. Όλοι μαζί για ΣΕΗ δυνατό».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας έδωσε τη δική του αποστομωτική απάντηση στους ομοφοβικούς

Περίπου δύο χρόνια πριν ο γνωστός ηθοποιός είχε βρεθεί στο εξώφυλλο του περιοδικού Antivirus δίνοντας μια υπέροχη συνέντευξη στην οποία παραδέχθηκε ότι ήταν περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Είμαστε όλοι υπερήφανοι για αυτό που είμαστε..Η φύση δημιούργησε την ποικιλομορφία κι όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό είναι οι "παρά φύσιν". Άντρες ,γυναίκες ,gay λεσβίες, άνθρωποι κάθε σεξουαλικής ταυτότητας, άσπροι, μαύροι, κίτρινοι ερυθρόδερμοι, άνθρωποι κάθε θρησκευτικού και πολιτικού συστήματος, άνθρωποι κάθε πατρίδας είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου σύμπαντος» είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Facebook συνοδεύοντας το εξώφυλλο του περιοδικού.

Ο «μέτριος» ηθοποιός δεν είπε τίποτα, τα είπαν όλα οι συνάδελφοί του

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας είχε χαρακτηρίσει εκ μέρους του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μέτριο ηθοποιό. Τότε σχεδόν όλοι οι Έλληνες ηθοποιοί στάθηκαν στο πλευρό του προέδρου του ΣΕΗ, στηρίζοντας τον. Ο Σπύρος Μπιμπίλας σε συνέντευξη του στον Θέμη Γεωργαντά λίγο διάστημα μετά φύλαγε την καλύτερη απάντηση σε Λιγνάδη και Κούγια.

«Δεν ένιωσα απολύτως τίποτα. Κάπως μειδίασα και λέω κι άλλη μπούρδα θα ακούσω. Μετά δέχτηκα μηνύματα, μέσα από αυτό ξεκίνησε μια φιλία με τον Σωτήρη Τσαφούλια. Έκανα νέες φιλίες με πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Αφού απάντησε όλη η Ελλάδα, δεν απάντησα. Δεν ένιωσα ούτε κακία και σκέφτηκα ότι μάλλον είναι λάθος της υπερασπιστικής γραμμής. Σημασία έχει τι πιστεύουμε εμείς για εμάς. Έχω πάει στην Επίδαυρο δέκα φορές με σπουδαίους ανθρώπους, αν δεν πήγα με εκείνον τι;».

Η φιλανθρωπική του δράση είναι πολύ μεγάλη

Ο βασικότερος λόγος που ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι τόσο αγαπητός στην κοινότητα των ηθοποιών είναι η έντονη φιλανθρωπική δράση του. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ στεκόταν πάντα ηθικά και υλικά στο πλάι όσων το είχαν ανάγκη. «Φροντίζουμε πάρα πολλές οικογένειες ηθοποιών. Κάποιους μεγάλους σε ηλικία ηθοποιούς που είναι μόνοι τους, κάποιους τους έχουμε μεταφέρει στα νοσοκομεία ευτυχώς πριν τον κορωνοϊό. Έχω ζήσει πολύ συγκινητικές στιγμές. Με το Σπίτι του Ηθοποιού συνεργαζόμαστε, η Άννα Φόνσου είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Αν όλος ο κόσμος έκανε αυτό που κάνει η Άννα και εμείς, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v