Μήπως δικαιούσαι επίδομα ακρίβειας;

Έως τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα ακρίβειας, που αναμένεται να δώσει ανάσες στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μήπως δικαιούσαι επίδομα ακρίβειας;

Ταχύτερα από το αρχικώς αναμενόμενο θα καταβληθούν τόσο οι νέες αυξημένες συντάξεις του 2023, όσο και η επιταγή ακρίβειας στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, την επίσπευση της αύξησης στις συντάξεις και της καταβολής της ειδικής οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή.

Και ορίζουν αφενός ότι η υπουργική απόφαση για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, αναμένεται να εκδοθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού, θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς ευάλωτους συνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού, το νομοσχέδιο ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής της, ενώ από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζεται ότι θα καταβληθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται ότι η δαπάνη για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι της τάξης των 252 εκατ. ευρώ και για τα διπλά επιδόματα άλλα 224 εκατ. ευρώ.

Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας:

* το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ

* το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος

* η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ

* κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας

Με πληροφορίες από Euro2day και Έθνος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v