Χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα: Επιτέλους άνοιξαν

Με τα πρώτα χιόνια να έχουν πλέον κάνει έντονη την εμφάνισή τους, τα δεκαπέντε πιο καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα όλης της χώρας άνοιξαν τις πόρτες τους και μας περιμένουν για... ξέφρενα σλάλομ. Μάθετε πώς θα πάτε, πού θα μείνετε και πόσα θα πληρώσετε.
Χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα: Επιτέλους άνοιξαν
των Έλενας Μπούλια, Νικόλα Γεωργιακώδη 

Επιτέλους χιόνισε! Στην βόρεια Ελλάδα και στις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο τουλάχιστον που περίμεναν το χιόνι όπως το χώμα την βροχή, προκειμένου να θέσουν και φέτος σε λειτουργία τα χιονοδρομικά τους κέντρα και να υποδεχτούν τους επίδοξους σκιέρ στις κατάλευκες πίστες τους. Προμηθευόμαστε, λοιπόν, και εμείς -αν δεν έχουμε ήδη- τον απαραίτητο εξοπλισμό, κερώνουμε τα πέδιλα του σκι για να γλιστρούν καλύτερα στις πλαγιές, τοποθετούμε αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο και… φύγαμε για τα πιο οργανωμένα χιονοδρομικά της Ελλάδας που θα δείτε στα Άρθρα του Αφιερώματος (δεξιά).

Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από είκοσι χιονοδρομικά κέντρα. Από αυτά επιλέξαμε τα δεκαπέντε μεγαλύτερα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την χώρα, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται στην Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο κοντινά στην Αθήνα είναι τα χιονοδρομικά κέντρα στο Μαίναλο, στα Καλάβρυτα, στον Παρνασσό και στο Καρπενήσι. Για να φτάσει κανείς σε αυτά θα χρειαστεί περί τις δυόμισι με τρεις ώρες διαδρομή, άρα προσφέρονται ιδανικά για απόδραση σαββατοκύριακου με διαμονή σε κάποιο από τα καταλύματα της γύρω περιοχής –στα άρθρα δεξιά θα δείτε κάποιες από τις καλύτερες επιλογές.

Βορειότερα της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα Πηλίου και Μετσόβου. Η πρότασή μας είναι, καθώς τόσο η περιοχή του Πηλίου όσο και του Μετσόβου βρίθουν από αξιοθέατα και ομορφιές, να ξοδέψετε κάποιες παραπάνω ημέρες αν αποφασίσετε να βρεθείτε εκεί για να προλάβετε να δείτε και την γύρω περιοχή.

Όσο για τα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας, αυτά είναι αναμφισβήτητα τα πιο μεγάλα σε μέγεθος και πιο εντυπωσιακά από άποψη εγκαταστάσεων, όμως η μακρινή τους απόσταση από την πρωτεύουσα απαιτεί άδεια τουλάχιστον μίας εβδομάδας αν θέλει κανείς πραγματικά να απολαύσει την εκδρομή του εκεί.

Θα σας συμβουλεύαμε, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε για μία διαδρομή πέντε ή έξι ωρών ελπίζοντας ότι θα απολαύσετε το σκι σε πλαγιές όμοιες με αυτές των ελβετικών Άλπεων, να ενημερωθείτε για το κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν στο χιονοδρομικό κέντρο να λειτουργήσει. Για την ασφαλέστερη ενημέρωσή σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Snowreport.gr που ανανεώνεται περισσότερες από μία φορές μέσα στην ημέρα και ειδοποιεί εγκαίρως για το κατά πόσο ένα χιονοδρομικό κέντρο είναι σε θέση να λειτουργεί λόγω της έντονης χιονόπτωσης ή των πολύ ισχυρών ανέμων.

Άρτια ενημερωμένη και η ιστοσελίδα Skigr.org στην οποία θα βρείτε πληροφορίες τόσο για όλα τα χιονοδρομικά της χώρας -κατά πόσο αυτά λειτουργούν και σε τι κατάσταση είναι το χιόνι τους- όσο και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το ski, όπως εξοπλισμός, αποφυγή ατυχημάτων και όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος.

Είστε, λοιπόν, έτοιμοι να… οργώσετε τις πίστες; Μάθετε τα πάντα για τα δεκαπέντε καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας στα Άρθρα του Αφιερώματος, ετοιμάστε βαλίτσες και βγείτε να συναντήσετε το ολόφρεσκο χιόνι!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v