5 "νέα" συγκροτήματα με μουσική... παράδοση

Πέντε συγκροτήματα που τολμούν να ξεφύγουν από κλασικά μονοπάτια και στυλ. Πέντε συγκροτήματα που αυτοσχεδιάζουν, που καταπιάνονται με την παράδοση για να την εξελίξουν, να την εμπλουτίσουν, να τη διεθνοποιήσουν. Πέντε συγκροτήματα που αξίζει να ακούσετε.
5 νέα συγκροτήματα με μουσική... παράδοση
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Τα πάντα ξεκινούν από τον ήχο. Όταν διεγείρεται η ακοή, μπορεί να διεγείρει και όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις και να οδηγήσει σε μια έκρηξη αισθημάτων και να νιώσεις γεμάτος και πλήρης. Οι μουσικοί διαθέτουν αυτό το χάρισμα να σε ταξιδεύουν, να σε ξυπνούν, να σε ενεργοποιούν, να σε κάνουν να χαλαρώσεις, να ερωτευτείς, να λυπηθείς και γιατί όχι και να ονειρευτείς το κάτι που δεν έχεις.

Όταν καλοί μουσικοί και ερμηνευτές μαζεύονται και πειραματίζονται, αυτοσχεδιάζουν, τολμούν, δημιουργούν αρμονία τότε οδηγούνται στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι και η μουσική συνεύρεση κοινού με ερμηνευτή. Όπως έχουν πει και οι Mode Plagal σε παλαιότερη συνέντευξή τους «αν δε συγκινηθεί το πάλκο, δε συγκινείται ο κόσμος κάτω». Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, διότι για να επέλθει η επικοινωνία κοινού-πάλκου, πρέπει οι επάνω στη σκηνή να δίνονται σε αυτό που κάνουν, να μη δείχνουν ότι διεκπεραιώνουν απλά. Αυτό επιτυγχάνεται όταν τα συγκροτήματα διαμορφώνουν ένα διαφορετικό μουσικό ιδίωμα, όταν ψάχνονται για το καινούριο και δεν εμμένουν σε γνωστά μονοπάτια.

Στην Ελλάδα υπάρχει η ευκολία και στη μουσική. Νέα συγκροτήματα εμμένουν σε κλασσικά μονοπάτια και στυλ και φοβούνται να πειραματιστούν, διότι ο πειραματισμός ενέχει και ρίσκο άρα και κίνδυνο. Κάθε τομέας όμως χρειάζεται πρωτοπόρους, χρειάζεται το διαφορετικό για να ανανεωθεί και να εξελιχθεί.

Διαλέξαμε συγκροτήματα που διαφοροποιήθηκαν, παίζοντας με τον αυτοσχεδιασμό, την παράδοση της ελληνικής μουσικής και έμπλεξαν σε ένα πετυχημένο χαρμάνι διαφορετικά στυλ. Η παράδοση σε όλες της μορφές της από 5 συγκροτήματα που έχουν άποψη και το ρισκάρουν. Εντέλει η μουσική είναι διεθνής, αλλά η παράδοση του εκάστοτε τόπου είτε είναι κλασσική, είτε τζαζ, είτε funky, είτε μπρεχτική, είτε ροκ, είτε θεατρική, είτε ιταλική, είναι απλά καθολική και διεθνοποιείται, ακούγεται και λατρεύεται. Πέντε συγκροτήματα, το καθένα με διαφορετική παράδοση και τρόπο, αλλά τελικά τόσο κοντά το ένα στο άλλο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v