Στραβά αρμενίζουμε

Εκτός της εξέδρας ο πρόεδρος των παραολυμπιονικών και μπροστά μας η απόδειξη ότι έχουμε ακόμη δρόμο.
Στραβά αρμενίζουμε
Μόνο θετικό είναι να ξεκινούν την λειτουργία τους νέες αθλητικές εγκαταστάσεις- ακόμη και αν δεν ανήκουν πλήρως στο δημόσιο, ακόμη και αν η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι παρούσα και απαιτεί το αντίτιμό της από τους επισκέπτες.  

Τα εγκαίνια τέτοιων εγκαταστάσεων, όπως όλα τα εγκαίνια, είναι ουσιαστικά παντελώς περιττά. Εξυπηρετούν βασικά όσους θέλουν να προβληθούν: Πολιτικούς, πολιτικάντηδες, μητροπολίτες, τοπικούς άρχοντες που μπορεί να ψωμίζονται με ένα κομματάκι εξουσίας που μηρυκάζουν.

Α, έχουν και μια μικρή χρηστική αξία: λειτουργούν σε επίπεδο συμβολισμού. Με την λαμπρότητα και την επισημότητά τους δείχνουν δηλαδή πόσο οι αρχές και όλοι μας γενικά δίνουμε σημασία στην ουσία του αγαθού το οποίο εξυπηρετούν οι εγκανιαζόμενες εγκαταστάσεις,

Τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου Karteros Beach Sports Center στην Κρήτη εξέπεμψαν συμβολισμούς αλλά όχι θετικούς, Παρομοίως και η παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη που χοροστάτησε με την λάμψη του αξιώματός του.

Στην κιτς εξέδρα που είχε στηθεί βρέθηκαν όλοι οι επιφανείς, πλην ενός, του Γιώργου Καπελλάκη, προέδρου της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Όχι, ο λόγος δεν ήταν ότι απέρριψε την πρόσκληση. Κάπου εκεί ήταν και αυτός, απλώς όχι πάνω στην εξέδρα, αλλά δίπλα.   

Βλέπετε, δεν είχε σκεφτεί κανείς εν έτει 2022 να προσαρμόσει την εξέδρα έτσι ώστε να έχει πρόσβαση και ο κ. Καπελλάκης με το αμαξίδιό του. Φανταζόμαστε όλοι πόσος «εύκολα» θα έγινε όλο αυτό: το πιθανότερο είναι ότι αυτός που πήρε την εντολή να κατασκευάσει ή απλώς να «στήσει» την εξέδρα δεν είχε ιδέα ποιος θα έρθει και ποιος δεν θα έρθει από τους επίσημους, ούτε τι ανάγκες θα έχει.

Αυτό όμως το έλλειμμα συνεργασίας, αυτό ακριβώς το να μην πάρει κάποιος από το πρωτόκολλο του Δήμου ή του υπουργείου τη λίστα των καλεσμένων και να δει αν υπάρχει κάποιος ανάπηρος στη λίστα ή να μην ρωτήσει ο κατασκευαστής της εξέδρας αν θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση και κάποιος με μειωμένη ικανότητα, αντανακλά την ευαισθησία που μας λείπει ως κοινωνία. Δεν έζουμε τον άλλον στον νου μας.

Το περιστατικό στην Κρήτη, σκεφτόμουν, εξέπεμψε συμβολισμούς. Πολύ πιο σημαντικούς από εκείνους που είχε πρόθεση να εκπέμψει, τους πανηγυρικούς και πανηγυριώτικους. Ας τους αφουγκραστούμε για να δούμε πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να καλύψουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v