Σταθερό βάρος και στις γιορτές!

Το τι πρέπει να κάνετε για την φυσική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια των γιορτών το ξέρετε: να μην φάτε τα πάντα, να μην πιείτε μια... κάβα και να μην εξαντλείτε υπερβολικά τον εαυτό σας. Πώς; Το in2life σας παρουσιάζει απλά tips για να κρατηθείτε σε φόρμα, χωρίς να στερηθείτε τους πειρασμούς των ημερών.

του Γιώργου Σαββάκη

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ίσως οι πιο αγαπημένες γιορτές για μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα, γιορτάζουμε παραδοσιακά και... μας αρέσει.

Πολύ φαγητό, ποτό και ξενύχτι σε μεγάλες δόσεις! Υπάρχει τρόπος να μείνουμε fit αυτές τις ”άγιες” μέρες κραιπάλης; Ναι! Διατηρήστε τη φόρμα σας και αυτές τις ημέρες χωρίς να θυσιάσετε τίποτα, προσέχοντας απλά τον... τρόπο δράσης σας! Τα βασικά tips των ημερών είναι άσκηση, έλεγχος στο φαγητό και... καλή διάθεση!

Πάρτε την απόφαση ότι θα μείνετε ”ενεργοί” και υγιείς τις δύσκολες αυτές ημέρες, χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στη διασκέδαση. Όπως τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, είναι ζήτημα θέλησης!

Ο πρώτος κανόνας είναι απλός. Ασκηθείτε με κάθε πιθανό τρόπο. Θα πάτε για ψώνια; Πηγαίνετε με τα πόδια και αποφύγετε το αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε την κίνηση στους δρόμους και ταυτόχρονα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε βιτρίνες και να συνδυάσετε μια βόλτα με τα παιδιά σας ή το έτερον ήμισυ! Χρησιμοποιείστε τις σκάλες και αποφύγετε τα ασανσέρ!

Η πολυκοσμία των ασανσέρ είναι εχθρός της υγιεινής, άλλωστε. Χρησιμοποιήστε κάθε ευκαιρία που θα σας δοθεί για μετακίνηση με σύνεση και με αυτόν τον τρόπο κερδίστε χρόνο αλλά και θερμίδες! Στο πρωινό σας ξύπνημα εισάγετε απλές ασκήσεις stretching και κοιλιακών για 5 λεπτά, ώστε να ξεκινήσει η μέρα σας δυναμικά.

Τέλος, αν επιθυμείτε να απέχετε από το γυμναστήριο αυτές τις ημέρες, γυμνάστε τους μυς σας με πιο φυσικούς τρόπους. Αν θα ανάψετε το τζάκι, κόψτε τα ξύλα με τον πατροπαράδοτο τρόπο και ασκήστε τους μυς. Βοηθήστε στις δουλειές του σπιτιού, κάντε τα ψώνια χωρίς το αυτοκίνητο. Η ευεξία και η τόνωση που θα εισπράξετε θα σας εκπλήξει.

Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο των ημερών είναι το φαγητό.

Πραγματικά, δεν χρειάζεται να συμμετάσχετε σε όλους τους ”διαγωνισμούς φαγητού” που θα είστε καλεσμένοι! Τις ημέρες που διανύουμε, οι ”πειρασμοί” πολλαπλασιάζονται, αφού σοκολάτες σε κάθε πιθανή μορφή, παραδοσιακά γλυκά και άλλα πολλά εδέσματα βρίσκονται στα πιο απίθανα μέρη.

Πείτε όχι στη μαζική κατανάλωση και απολαύστε με μέτρο τις λιχουδιές των ημερών. Σημαντικό στοιχείο της διατροφής αυτής της περιόδου είναι να μην παρακάμπτουμε γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Η προσέγγιση ”δεν θα φάω το μεσημέρι γιατί το βράδυ θα πάω σε ένα δείπνο” αποτελεί τροχοπέδη για τη φόρμα σας.

Μην παραλείπετε γεύματα, προτιμήστε πολλά μικρά παρά ένα λουκούλλειο βραδινό γεύμα! Φάτε προτού να πάτε για ψώνια και μην πηγαίνετε ποτέ στο super market με άδειο στομάχι.

Επιπροσθέτως, η κατανάλωση αλκοόλ προσθέτει αρκετές ”άχρηστες” θερμίδες στο ημερήσιο πρόγραμμα. Ένας εύκολος τρόπος να αποφύγετε τις παρενέργειες του αλκοόλ είναι να πίνετε ένα με δύο ποτήρια νερό για κάθε ποτό που καταναλώνετε. Προσθέστε αρκετά ποσότητες νερού στο ημερήσιο πρόγραμμα, βοηθάει στην πέψη και αποτρέπει την αφυδάτωση του οργανισμού από το αλκοόλ!

Τέλος, κάντε δώρο στον εαυτό σας μια μέρα σε ένα spa center ή ένα health program στα εξειδικευμένα ινστιτούτα. ”Κακομάθετε” τον εαυτό σας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Άλλωστε οι ”θυσίες” που κάνατε όλη τη χρονιά για να διατηρήσετε της φόρμα σας (ακόμα και εάν ήταν πενιχρές), πρέπει με ένα τρόπο να ανταμειφθούν!

Καλές Γιορτές!

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v