Τι να φάω για να αδυνατίσω;

Θέλετε να χάσετε βάρος; Δείτε δέκα τρόφιμα που το καθένα για… τους λόγους του θα σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα.
Τι να φάω για να αδυνατίσω;

Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Και αυτή η ρήση μπορεί να ενισχύει τις… ανισότητες, όμως είναι γεγονός πώς η κάθε τροφή μεταβολίζεται διαφορετικά στο σώμα μας και έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην πείνα, στις ορμόνες και στις θερμίδες που «καίμε».

Οι παρακάτω δέκα τροφές αποτελούν την… αφρόκρεμα του αδυνατίσματος.

Αυγά                                                                                    

Παλαιότερα τα φοβόμασταν, πλέον όχι – και καλά κάνουμε. Τα αυγά είναι από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε αν θέλετε να χάσετε βάρος: έχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, καλά λιπαρά και σας κρατούν χορτασμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα με λίγες θερμίδες. Είναι επίσης άκρως… πυκνά σε θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα σε μια διατροφή με περιορισμένες θερμίδες – αρκεί να τρώτε και τον κρόκο.

Διαβάστε περισσότερα - Σούπερ εύκολες ιδέες και συνταγές με αυγά 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, μαρούλι και γαλλική «σαλάτα» σκοράρουν ψηλά στις προτιμήσεις όσων κάνουν διατροφή για να χάσουν βάρος. Ο λόγος; Είναι εξαιρετικά χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά γεμάτα ίνες. Η κατανάλωσή τους είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε τον «όγκο» των γευμάτων σας, χωρίς να αυξήσετε όμως τις θερμίδες. Και έρευνες έχουν δείξει πως γεύματα και διατροφές με χαμηλό θερμιδικό όγκο κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Σολομός

«Λιπαρά» ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Ο σολομός συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, «καλά» λιπαρά και ιώδιο. Το τελευταίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ο οποίος εξασφαλίζει πως ο μεταβολισμός μας λειτουργεί στο έπακρο. Επίσης το θρεπτικό ψάρι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Οι φλεγμονές αυτές που δημιουργούνται από την κακή διατροφή και το στρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία και διάφορα μεταβολικά σύνδρομα. Σαρδέλες, ρέγγες και πέστροφες έχουν – σχεδόν – την ίδια αξία με τον σολομό.

Σταυρανθή λαχανικά

Σταυρα.. τι; Μην μπερδεύεστε. Πρόκειται για την κατηγορία λαχανικών στην οποία ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα λαχανικά αυτά – όπως και όλα τα λαχανικά – έχουν μπόλικες φυτικές ίνες για να σας κρατήσουν χορτάτους με λίγες θερμίδες. Επιπρόσθετα όμως, έχουν και ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία σε συνδυασμό με τις ίνες και την χαμηλή θερμιδική αξία κάνει τα σταυρανθή σούπερ τροφές για γεύματα που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους.

Άπαχο κρέας και κοτόπουλο

Το κρέας έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για ένα σωρό… δαιμόνια, χωρίς όμως επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις. Και μπορεί το επεξεργασμένο κρέας και τα υποπροϊόντα του να μην είναι υγιεινό, το άπαχο κόκκινο κρέας όμως δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη. Πώς μας βοηθά στο αδυνάτισμα; Μα φυσικά μέσω της υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη που περιέχει. Η πρωτεΐνη είναι μακράν το πιο «χορταστικό» θρεπτικό συστατικό, ενώ μια δίαιτα πλούσια σε αυτήν μπορεί να μας βοηθήσει να «κάψουμε» από 80-100 θερμίδες επιπλέον κάθε μέρα. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι αυξάνοντας την κατανάλωση πρωτεΐνης κατά 25-30% των συνολικών θερμίδων ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τις λιγούρες κατά 60%, την ανάγκη για νυχτερινό τσιμπολόγημα κατά το ήμισυ και την απώλεια βάρους κατά περίπου μισό κιλό ανά εβδομάδα. 

Βραστές πατάτες

Κι όμως, μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά οι βραστές πατάτες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Περιέχουν… λίγο από όλα στο κομμάτι των θρεπτικών συστατικών και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε Κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο λείπει από τη διατροφή μας και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πίεσης σε υγιή επίπεδα. Στο κομμάτι του κορεσμού τώρα – ήτοι «δείκτης χόρτασης»- οι πατάτες βρίσκονται στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Εν ολίγοις, τρώγοντας βραστές πατάτες, νιώθετε χορτασμένοι και τρώτε λιγότερο. Αφού τις βράσετε, αφήστε τις να… ηρεμήσουν για λίγο. Έτσι συνθέτουν ένα είδος αμύλου το οποίο έχει φανεί πώς βοηθά – μεταξύ άλλων – στην απώλεια βάρους

Τόνος

Και πάλι έχουμε να κάνουμε με ένα τρόφιμο χαμηλό σε θερμίδες (σχεδόν μηδενικό σε λίπος) και πλούσιο σε πρωτεΐνη. Γι’ αυτό άλλωστε προτιμάται από αθλητές σωματικής διάπλασης και fitness models σε περιόδους «γράμμωσης», κατά τις οποίες χρειάζονται επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, αλλά χαμηλές θερμίδες.

Φασόλια και όσπρια

Οι φακές, τα μαύρα φασόλια και τα κόκκινα φασόλια αποτελούν κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο συνδυασμός αυτός είναι άκρως… λιποδιαλυτικός. Μοναδικό τους μειονέκτημα το γεγονός ότι δεν είναι ανεκτά από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Σούπες

Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο κανόνας του «χαμηλές θερμίδες - μεγάλος όγκος περιεχομένου – μικρότερη πείνα μέσα στη μέρα». Οι σούπες, όπως και τα λαχανικά, έχουν γενναίες δόσεις νερού, και άρα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού μετά την κατανάλωση τους.

Τυρί Cottage

Κορυφαίο γαλακτοκομικό προϊόν, το συγκεκριμένο τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε λίπος και υδατάνθρακες. Η κατανάλωσή του αφ’ ενός αυξάνει την ημερήσια κατανάλωση πρωτεΐνης, αφ’ ετέρου προκαλεί αίσθημα χόρτασης, με λίγες θερμίδες. Είναι επίσης – όπως και όλα τα γαλακτομικά – πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο φαίνεται να βοηθά στην διαδικασία λιποδιάλυσης. Εξίσου θρεπτικό και... αδυνατιστικό είναι το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών – χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v