Όντως ανοίγει την όρεξη το αλκοόλ

Μήπως πεινάτε και τσιμπολογάτε ακατάσχετα κάθε φορά που βγαίνετε για ποτό; Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και… λιγούρας.
Όντως ανοίγει την όρεξη το αλκοόλ
Σας έρχεται κι εσάς μια μικρή… λιγούρα που καταλήγει σε επιδρομή στο ψυγείο ή στο κοντινότερο φαστφουντάδικο μετά από μια βραδιά για ποτά; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και… πείνας, που μας στρέφει στο φαγητό μετά τα τσουγκρίσματα.

Συγκεκριμένα, μετά από πείραμα σε ποντίκια, τα οποία πέρασαν ένα τριήμερο… αλκοολικής κραιπάλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αλκοόλ ενεργοποιεί εκείνα τα κυκλώματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την «αναζήτηση τροφής».

Με άλλα λόγια, το αλκοόλ μπορεί να μας ωθήσει προς αναζήτηση τροφής με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και το αίσθημα της πείνας.

Ως τώρα, μελετητές είχαν διαπιστώσει πως η κατανάλωση αλκοόλ σε ανθρώπους συνδέεται με υπερφαγία, αλλά δεν γνώριζαν την αιτία. Μάλιστα, η ομάδα του Dr. Denis Burdakov, επικεφαλής της έρευνας, κατάφερε να «μπλοκάρει» τη λειτουργία αυτών των εγκεφαλικών νευρώνων των ποντικιών, και διαπίστωσε ότι η υπέρμετρη κατανάλωση τροφής ελαττώθηκε.

Οι επιστήμονες δε τονίζουν ότι η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων, κάτι που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Πηγή: IrishTimes
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v