ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ

Γιατί οι συχνές δίαιτες-εξπρές... σας παχαίνουν

Μην κάνετε συχνά δίαιτες-εξπρές γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Δείτε γιατί τα… πρωτόγονα ένστικτά μας σαμποτάρουν τις υπερβολικές δίαιτες.

Γιατί οι συχνές δίαιτες-εξπρές... σας παχαίνουν

Κάνετε κι εσείς συχνά «δίαιτες-αστραπή» για να χάσετε κάποια κιλά γρήγορα, και στη συνέχεια τα ξαναπαίρνετε… και πάλι απ’ την αρχή; Μέγα λάθος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, γιατί στην πραγματικότητα μπορεί τελικά να βάλετε κιλά.

Συγκεκριμένα, οι δίαιτες «yo yo» - ονομάζονται έτσι λόγω της συνεχούς αυξομείωσης του βάρους – ενεργοποιούν μια ενστικτώδη απόκριση του οργανισμού, την οποία έχει το ανθρώπινο είδος από την εποχή των σπηλαίων: Το σώμα μας θεωρεί ότι αντιμετωπίζει μικρό λιμό, δηλαδή κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πείνας, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στέλνει σήμα ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος μόλις σταματήσει η δίαιτα.

Με άλλα λόγια, αν κάνετε δίατα μήνα παρά μήνα, ο οργανισμός νομίζει ότι βιώνει περίοδο έλλειψης τροφής και όταν τελικά του την δώσετε σε αφθονία, τον ενδιάμεσο μήνα κατά τον οποίο δεν κάνετε δίαιτα, φροντίζει να αποθηκεύει όσο περισσότερο λίπος μπορεί για να ανταπεξέλθει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter, που προχώρησαν στην παραπάνω μελέτη, δημιούργησαν μια φόρμουλα υπολογισμού, με βάση την παρατήρηση της συμπεριφοράς άλλων ζώων. «Κι όμως, το μοντέλο μας προβλέπει ότι το μέσο βάρος που παίρνει ένας οργανισμός ο οποίος υποβάλλεται σε δίαιτα είναι μεγαλύτερο από κάποιον που δεν κάνει ποτέ δίαιτα», αναφέρει ο Dr. Andrew Higginson, εκ των ερευνητών.

Πρόκειται για αρχέγονο ένστικτο αυτοσυντήρησης (και) του ανθρώπου, αφού από την εποχή των σπηλαίων, αυτός που αποθήκευε περισσότερο λίπος, είχε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει. «Ο καλύτερος τρόπος να πετύχετε απώλεια βάρους είναι μια σταθερή διατροφή», αναφέρει ο Dr. Higginson. «Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι θα σας βοηθήσει περισσότερο το να τρώτε απλώς ελαφρώς λιγότερο από το κανονικό, συνεχώς και να ασκείστε σωματικά, παρά να ακολουθείτε υπερβολικές δίαιτες χαμηλών θερμίδων», καταλήγει.

Πηγή: Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ωραιότητα της απλότητας έγκειται στην πολυπλοκότητα που προσελκύει."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 356 π.Χ.- Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο οποίος ήταν και ένας από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου.
    1774 - H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου.
    1957 - Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομμαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY