Πώς να χάσω κιλά εύκολα

Θέλετε να ρίξετε τον δείκτη της ζυγαριάς χωρίς ιδιαίτερες θυσίες; Συμβουλές και «κόλπα» που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά.
Πώς να χάσω κιλά εύκολα
Βαριέστε να πηγαίνετε μόνοι στο γυμναστήριο, σας αρέσει να αράζετε και να βλέπετε τηλεόραση, να τρώτε αυτά που σας αρέσουν και όταν ανοίγετε το ψυγείο να υπάρχουν σνακ που θα σας σβήσουν τη λιγούρα.

Θέλετε όμως να χάσετε και κιλά. Πολλά ζητάτε, όμως εμείς μπορούμε να σας δώσουμε λύσεις για να χάσετε κάποια κιλά εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Δείτε πώς.

Ξεχάστε την «άσκηση»

Αν και μόνο στο άκουσμα λέξεων όπως «προπόνηση», «άσκηση», «γυμναστήριο» σας πιάνει μια απίστευτη βαρεμάρα, τότε αποφύγετέ τις. Ενδεχομένως αυτό που να λειτουργεί καλύτερα και να σας κάνει να δραστηριοποιηθείτε περισσότερο είναι να μην δείτε την άσκηση σαν άσκηση, αλλά περισσότερο σαν μια διασκεδαστική δραστηριότητα: ποδηλατάδα, κηπουρική, πεζοπορία στην Πάρνηθα, πλύσιμο αυτοκινήτου, παιχνίδι με τα πιτσιρίκια, σεξ… οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς σας παλμούς θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά αναίμακτα.

Βήμα βήμα προς την απώλεια

Το περπάτημα είναι ο νούμερο ένα σύμμαχός σας στην προσπάθεια να χάσετε βάρος. Είναι εύκολο, μπορεί να γίνει οπουδήποτε, δεν απαιτεί ιδιαίτερο προγραμματισμό και πέρα από όλα τα οφέλη που προσφέρει στην καρδιαγγειακή υγεία είναι και εξαιρετικά ευχάριστο και προσιτό για τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης. Ακόμα και πέντε λεπτά περπάτημα είναι καλύτερα από… καθόλου. Δεν έχετε "ανθρώπινα" πεζοδρόμια στην περιοχή σας; Δοκιμάστε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από εκεί που έχετε να πάτε, κατεβείτε από το λεωφορείο δυο στάσεις πριν, περπατήστε την έξτρα απόσταση προς τον προορισμό σας, και προτιμήστε τα σκαλοπάτια αντί για το ασανσέρ. Στο τέλος της ημέρας, αν κάνετε κάποιο από τα παραπάνω σε συνδυασμό με ένα 10λεπτο περπάτημα, έχετε περί τα 30 λεπτά χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση, η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους.

Light επιλογές

Από τους πιο εύκολους τρόπους να κόψετε θερμίδες και να χάσετε βάρος χωρίς να νοιώσετε ότι στερείστε  τις αγαπημένες σας τροφές είναι οι light εναλλακτικές τους. Μια πίτσα με τυρί χαμηλών λιπαρών είναι το ίδιο νόστιμη, όπως επίσης και ένα παγωτό με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα καλύτερα με γλυκαντικά. Παράλληλα, «κόβωντας» θερμίδες μέσα από την επιλογή light εναλλακτικών, μπορείτε να ενισχύσετε τα γεύματά σας με φυτικές ίνες προσθέτοντας, για παράδειγμα, αλεύρι ολικής στην πίτσα σας ή φτιάχνοντας το αγαπημένο σας σάντουιτς με «μαύρο» ψωμί. Οι ίνες θα σας κρατήσουν γεμάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα περιορίσουν τις συνολικές θερμίδες που θα καταναλώνατε μέσα στην ημέρα.

Η ενυδάτωση βοηθά

Πιείτε λίγο νερό πριν από ένα γεύμα ή φάτε μια μικρή, κρύα σούπα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας κόψει – κάπως- την πείνα. Επίσης, έχοντας ροφήματα χαμηλών θερμίδων σε κοντινή απόσταση, τα οποία θα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατάτε το στόμα σας… απασχολημένο και μειώνετε την επιθυμία σας για κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ. Σας κάλεσαν σε πάρτι γενεθλίων; Πάρτε μαζί σας ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη και έχετέ το μαζί σας. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα παχυντικά cocktails.

Μοιραστείτε τα γεύματα – και όχι μόνο

Βγήκατε για φαγητό με τον/την σύντροφο; Κάντε οικονομία (και περιορίστε τις θερμίδες) μοιραζόμενοι τα γεύματα μισά-μισά, είτε πρόκειται για γλυκά είτε για κυρίως πιάτα. Το ίδιο μοίρασμα βέβαια μπορεί να γίνει και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, μπορείτε να συζητήσετε μια πιο συμφέρουσα συνδρομή στο γυμναστήριο για δύο άτομα και να μοιραστείτε έτσι το κόστος ή να πάρετε κάποιο πακέτο για personal training σε γκρουπ των δύο με σαφώς καλύτερη τιμή. Σε κάθε περίπτωση είτε στο κομμάτι της διατροφής είτε στην άσκηση, το να έχετε κάποιον που έχει τον ίδιο στόχο με εσάς βοηθά σημαντικά.

Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Η απουσία θρεπτικών τροφίμων από το σπίτι σας θα κάνει έντονη την τάση για… σαβούριασμα κάθε φορά που θα θέλετε να τσιμπήσετε ένα σνακ. Των φρονίμων τα παιδιά λοιπόν, πριν πεινάσουν, εξοπλίζουν κατάλληλα το ψυγείο τους με τροφές όπως:

- Κατεψυγμένα λαχανικά
- Έτοιμες, καθαρισμένες σαλάτες
- Κονσέρβες λαχανικών (ντοματάκια, φασόλια)
- Αραβικές πίτες ή ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως
- Φέτες βραστής γαλοπούλας (για τοστ)
- Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Το μέγεθος μετράει

Μερικές φορές το να καταφέρουμε να αντισταθούμε στο φαγητό είναι… θέμα οπτικής. Σερβίροντας το γεύμα σας σε μικρότερο πιάτο, δεν αντιλαμβάνεστε ότι τρώτε μικρότερη μερίδα, άρα λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες και κατά κανόνα νιώθετε εξίσου χορτάτοι. Το ίδιο ισχύει και με τη χρήση μικρότερων σκευών (κουτάλια, πιρούνια). Δοκιμάστε να φάτε ένα μπολ με παγωτό με «μίνι» κουταλάκι: η απόλαυση κρατά περισσότερο, όμως το σώμα σας έχει χρόνο να «επεξεργαστεί» την τροφή που καταναλώσατε και δίνει σήμα ότι έχετε χορτάσει με μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Κάντε αντιπερισπασμούς

Οι «λιγούρες» συνήθως διαρκούν περίπου 10 λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής της «κρίσιμης» περιόδου, ξεχαστείτε τηλεφωνώντας σε έναν φίλο, βγαίνοντας για μια βόλτα, κάνοντας διαλογισμό με συγκεκριμένες αναπνοές, τσεκάροντας το Facebook ή το Instagram, βάφοντας τα νύχια σας ή - γιατί όχι; - κάνοντας σεξ.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v