Πώς θα χάσω τα κιλά των γιορτών;

Οι γιορτές έφυγαν αλλά σας άφησαν παρακαταθήκη αρκετά έξτρα κιλά; Δείτε πώς θα τα χάσετε με διατροφή και άσκηση.
Πώς θα χάσω τα κιλά των γιορτών;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

H εορταστική περίοδος είναι κατά κανόνα περίοδος ατασθαλιών και έξτρα κιλών. Λίγο το χαλαρωτικό κλίμα, λίγο τα γλυκά και πάσης φύσεως εδέσματα που κάνουν παρέλαση μπροστά στα μάτια μας, λίγο η αποχή από κάθε είδος άσκησης ε, δε θέλει και πολύ για να γίνει το κακό.

Αν το παραπάνω tweet εκφράζει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε μετά τις εορτές, τότε ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Διατροφή

Αποφύγετε τις δίαιτες αστραπή. Ο σωστός και ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα κιλά, είναι μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων.

Φροντίστε σε κάθε γεύμα σας να υπάρχει κάποια πηγή πρωτεΐνης (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι). Πέρα από το γεγονός ότι η πρωτεΐνη αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, του δέρματος και του αίματος, έχει επίσης υψηλό δείκτη κορεσμού. Δηλαδή, σας κρατά «γεμάτους» για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι βοηθά στον περιορισμό των θερμίδων που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, προσέξτε τους ιδιαίτερα. Η αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων - ζάχαρη, λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, ζυμαρικά- αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στη γρήγορη αποθήκευση της ενέργειας με τη μορφή λίπους. Περιορίστε, λοιπόν τα γλυκά και τους απλούς υδατάνθρακες και προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι, βρώμη, κινόα, όσπρια και καστανό ρύζι.

Δε θέλετε να αποχωριστείτε τις διατροφικές «αμαρτίες»; Δε χρειάζεται να το κάνετε, απλά φροντίστε να τις ενσωματώσετε με μέτρο. Καλύτερα να φάτε μια μικρή ποσότητα από την «κακή» τροφή 2-3 φορές την εβδομάδα, παρά να… τσακίσετε ένα ολόκληρο γλυκό- για παράδειγμα – έστω και μια φορά.

Τέλος, δοκιμάστε να καταπολεμήσετε τις εκρήξεις πείνας μέσα στην ημέρα με κάποια έξυπνα «εργαλεία», όπως τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή το σοκολατούχο γάλα χωρίς λιπαρά και χωρίς ζάχαρη. Θα σας «γεμίσουν», ικανοποιώντας την ανάγκη σας για κάτι γλυκό χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες.

Άσκηση

Αν υποθέσουμε ότι προ εορτών γυμναζόσασταν συστηματικά, τότε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πλέον ήρθε το πλήρωμα του (νέου) χρόνου για να επιστρέψετε στις προπονήσεις σας σιγά σιγά. Ξεκινήστε με τρεις προπονήσεις ανά εβδομάδα, στις οποίες θα γυμνάζετε όλο το σώμα για 2-3 σετ ανά άσκηση με τόσες επαναλήψεις όσες θα σας κάνουν να ζοριστείτε, χωρίς να το παρακάνετε.

Αν απείχατε για αρκετές ημέρες από άσκηση το πιθανότερο είναι να έχετε χάσει μέρος της δύναμης που είχατε, οπότε μην περιμένετε να κάνετε τα ίδια κιλά ή να βγάλετε την προπόνηση με την ίδια ένταση που είχατε προ εορτών. Ξεκινήστε με ένα βάρος που θα σας ζορίσει κάπως, και σταδιακά ανά βδομάδα ανεβάστε κιλά.

Αν δεν έχετε κάποιο πρόγραμμα κατά νου και ο trainer στο γυμναστήριο σας έβγαλε ένα πρόγραμμα – «κονσέρβα» δείτε εδώ ένα ενδεικτικό πρόγραμμα για άνδρες και γυναίκες που γυμνάζει όλο το σώμα για τρεις προπονήσεις ανά εβδομάδα. 

Ένας ακόμα τρόπος για να χάσετε τα εορταστικά κιλά μέσω της άσκησης, εύκολος και αποτελεσματικός είναι το περπάτημα. Ναι, μην το υποτιμάτε, το περπάτημα λόγω της απλότητάς του μπορεί να γίνει οπουδήποτε, είναι ήπιο με τις αρθρώσεις και άκρως αποτελεσματικό, όπως έχουμε αναφέρει κι εδώ. 

Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε περί τα 10.000 βήματα ανά ημέρα. Θέλετε να κάνετε παραπάνω; Ακόμα καλύτερα. Με αυτήν εδώ την εφαρμογή μπορείτε να υπολογίσετε πόσα βήματα κάνετε ανά ημέρα. 

Αν δεν είχατε καμία επαφή με γυμναστική προ εορτών, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αποκτήσετε. Όχι μόνο θα χάσετε τα περίσσια κιλά, αλλά θα έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής. Πέρα από τις προπονήσεις στο γυμναστήριο που αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να ξεκινήσετε με αερόμπικ, ζούμπα, τρέξιμο, ιμάντες, πολεμικές τέχνες ή οτιδήποτε σας ευχαριστεί και θεωρείτε ότι θα μπορείτε να το κάνετε συστηματικά. Και λέγοντας συστηματικά, εννοούμε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v