Πώς τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες βοηθούν στον έλεγχο βάρους

Νέα μελέτη αναφέρει πως τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους.
Πώς τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες βοηθούν στον έλεγχο βάρους
Διαβάζουμε συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης ότι η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ολοένα περισσότεροι συνάνθρωποί μας ψάχνουν να βρουν λύσεις, ιδιαίτερα «γλυκές» λύσεις με λιγότερες θερμίδες, που θα τους βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Στην προσπάθεια να βρεθούν αυτές οι νέες λύσεις, έχει βοηθήσει πολύ και η επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων, με την ανακάλυψη νέων συστατικών που μπορούν να προσδώσουν γλυκιά γεύση σε τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς να περιέχουν θερμίδες. Ο λόγος για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.

Σε μία πολύ πρόσφατη μετα-ανάλυση ερευνών, που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο στο επιστημονικό περιοδικό Int Journal of Obesity, επιβεβαιώνονται ήδη υπάρχοντα δεδομένα, ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως και επομένως μπορούν να παίξουν θετικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους μας, εφόσον βέβαια εντάσσονται σε ένα συνολικό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν βραχυπρόθεσμες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες (129 συγκρίσεις), οι οποίες έδειξαν τα τρόφιμα ή ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, έναντι των αντίστοιχων με ζάχαρη, μειώνουν τη θερμιδική πρόσληψη, πριν από ένα γεύμα από 66 έως 122 θερμίδες. Επιπλέον, σε 9 μελέτες, χρονικής διάρκειας από 4 έως 40 εβδομάδες, βρέθηκε ότι η κατανάλωσή τους οδήγησε σε απώλεια βάρους 0,5-2.3 κιλών, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλασικά προϊόντα.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη και πιο πρόσφατες ανακαλύψεις όπως το γλυκαντικό από το φυτό στέβια, αποτελούν εγκεκριμένα και ασφαλή συστατικά που έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη. Όταν, λοιπόν, την υποκαθιστούν στα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα, αποδίδουν πρακτικά ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες. Με απλά λόγια «γλιτώνουμε» τις θερμίδες και κρατάμε τη γλυκιά γεύση. Βέβαια, με την εξαίρεση κάποιων γλυκισμάτων και ροφημάτων, όπως των light ζελέ, zero/ light αναψυκτικών, κρύων ροφημάτων τσαγιού κτλ που έχουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες, τα περισσότερα τρόφιμα και γλυκίσματα με γλυκαντικά, όπως παγωτά, επιδόρπια γιαουρτιού ή κρέμες, αποδίδουν μεν λιγότερες θερμίδες, αλλά όχι μηδενικές, μιας και περιέχουν και άλλα συστατικά (π.χ. λιπαρά). Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων ώστε να ενημερωνόμαστε και να συγκρίνουμε.

Πηγή:
Rogers et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int Journal of Obesity 2015


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v