Ένα τρόφιμο κάνει τη διαφορά στην απώλεια βάρους

Το μυστικό σε μια επιτυχημένη δίαιτα δεν είναι αυτά που απαγορεύονται, αλλά η προσθήκη ενός συγκεκριμένου είδους τροφίμου, λένε ερευνητές. Μάθετε ποιο είναι αυτό.
Ένα τρόφιμο κάνει τη διαφορά στην απώλεια βάρους
Αν θέλετε να χάσετε πιο εύκολα κιλά και να ολοκληρώσετε με επιτυχία μια δίαιτα, μία και μόνο αλλαγή μπορεί να σας βοηθήσει, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Το καλό νέο είναι πως αυτή η αλλαγή δεν εμπεριέχει απαγορεύσεις, αλλά προτροπές. Δεν υπαγορεύει δηλαδή τι να μην τρώτε για να χάσετε κιλά, αλλά τι να τρώτε.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 240 ανθρώπους να συμμετάσχουν στην έρευνά τους και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Από την πρώτη, ζήτησαν να μειώσει την ημερήσια θερμιδική της πρόσληψη, με κίνητρα για την αποφυγή κορεσμένων λιπαρών. Από την δεύτερη δεν ζήτησαν να αποφύγει κάτι, αλλά να τρώει περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (τέτοια είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης). Δεν ζητήθηκε από κανέναν να αλλάξει τις συνήθειες σωματικής άσκησής τους.

Τα αποτελέσματα; Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων μετά από ένα χρόνο έχασαν περίπου τα ίδια κιλά και είδαν την ίδια περίπου μείωση στα επίπεδα χοληστερίνης και πίεσης. Με άλλα λόγια, «αλλάζοντας μόνο ένα πράγμα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των φυτικών ινών βελτίωσαν την διατροφή τους, έχασαν βάρος και είδαν θετική αλλαγή στους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Το να λέμε στους ανθρώπους απλώς “ελάττωσε αυτό, ελάττωσε εκείνο” είναι πολύ δύσκολο για εκείνους», αναφέρουν. Και η στροφή προς τις φυτικές ίνες είναι ένα καλό βήμα, αφού οι μελέτες δείχνουν πως μας βοηθούν να νιώθουμε πιο χορτασμένοι, να τρώμε λιγότερο και να βελτιώσουμε δείκτες υγείας όπως αυτούς της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: Time 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v