Τροφές για υγιή δόντια και λαμπερό χαμόγελο

Δείτε ποια τρόφιμα πρέπει να προτιμάτε και ποια να αποφεύγετε για να έχετε υγιή δόντια, λαμπερό χαμόγελο και δροσερή αναπνοή.
Τροφές για υγιή δόντια και λαμπερό χαμόγελο
Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι η βάση για την διατήρηση της υγιεινής των δοντιών μας σε άριστα επίπεδα. Ωστόσο, με την σωστή διατροφή μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε τα δόντια μας να λάμπουν, την αναπνοή μας να είναι καθαρή και το χαμόγελό μας να εντυπωσιάζει.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα τρόφιμα που χαρίζουν στον οργανισμό μας τις απαραίτητες ουσίες για υγιή στοματική κοιλότητα, αλλά και αυτά που απειλούν το σμάλτο και την υγιεινή των δοντιών μας και θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Ποιες τροφές να προτιμήσετε

*"Τραγανιστά" τρόφιμα
Οι τροφές που διαθέτουν τραγανή υφή και απαιτούν αρκετό μάσημα, όπως τα καρότα, το σέλερι και οι ξηροί καρποί, αναγκάζουν τον οργανισμό μας να εκκρίνει περισσότερο σάλιο, το οποίο με τη σειρά του εξουδετερώνει τα οξέα της στοματικής κοιλότητας τα οποία προσελκύουν βακτήρια. Τα κολλώδη και γλυκά τρόφιμα από την άλλη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

*Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα και το τυρί δεν μας παρέχουν μόνο ασβέστιο, το οποίο κάνει τα οστά και τα δόντια πιο γερά, αλλά μας χαρίζουν και κασεΐνη, μια πρωτεΐνη η οποία αποτρέπει τον σχηματισμό κοιλοτήτων και τρυπών στην οδοντοστοιχία. Το γιαούρτι, επίσης, περιέχει προβιοτικά – δηλαδή «καλά» βακτήρια τα οποία προστατεύουν τα ούλα.

*Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι και τα υπόλοιπα λαχανικά της «οικογένειάς» του (μπρόκολο, λάχανο κλπ) όχι μόνο προκαλούν λόγω της υφής του περισσότερη ροή σάλιου, αλλά περιέχουν και ουσίες που ονομάζονται γλυκοσίδια, η σύσταση των οποίων αποτρέπει τον σχηματισμό καρκινικών όγκων στο στόμα και τον πεπτικό σωλήνα, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Καρκινικού Ινστιτούτου.

*Σολομός
Ο σολομός διαθέτει άφθονο φώσφορο, ο οποίος είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για τον σχηματισμό του σμάλτου των δοντιών, που κάνει τα δόντια λευκότερα. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ψάρι μας χαρίζει αρκετή βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την διαδικασία απορρόφησης ασβεστίου από τον οργανισμό.

*Σπανάκι και μαρούλι
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο αποτελεί επίσης καλή βάση για το «χτίσιμο» σμάλτου στα δόντια, ενώ δεν επιβαρύνουν το στόμα με πολλή οξύτητα που μπορεί να βλάψει την λευκότητα και την υγεία των δοντιών.

*Σκόρδο, μήλα, σταφύλια, μοσχοκάρυδο και κακάο
Τα παραπάνω τρόφιμα καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες, δυσάρεστη αναπνοή και ασθένειες των ούλων.

*Σταφίδες
Μπορεί να είναι γλυκές και κολλώδεις, αλλά τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν υπερτερούν και καταπολεμούν τα βακτήρια τα οποία προκαλούν ουλίτιδα και φλεγμονές στο στόμα, σύμφωνα με ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

*Τσάι
Οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι αυξάνουν την απόκριση του οργανισμού σε περιπτώσεις στοματικών φλεγμονών και ασθενειών των ούλων. Μάλιστα, επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι μια κούπα πράσινο τσάι ημερησίως μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες των ούλων. Το μαύρο τσάι, από την άλλη, διαθέτει πολυφαινόλες οι οποίες καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος.

*Νερό
Το προφανές είναι και το ιδανικότερο όπλο μας: Το νερό κρατά ενυδατωμένα τα χείλη αλλά και τον λαιμό μας και αποτρέπει την στοματική ξηρότητα, δημιουργώντας περιβάλλον που δεν «έλκει» την κακοσμία και την αλλοίωση της αίσθησης της γεύσης.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

*Ζαχαρούχα ροφήματα
Όταν τα βακτήρια στο στόμα αποσυνθέτουν τα σάκχαρα, παράγουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και ενθαρρύνουν τον σχηματισμό κοιλοτήτων.

*Γλυκίσματα
Οι σοκολάτες, τα ζαχαρωτά και τα πάσης φύσεως γλυκίσματα επιβαρύνουν επίσης με υψηλή οξύτητα την στοματική κοιλότητα, όπου τα βακτήρια… στήνουν πάρτι. Τα κολλώδη γλυκίσματα, όπως τα ζελεδάκια είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά, καθώς κολλούν στα δόντια κάνοντας πιο δύσκολο το έργο του σάλιου να «ξεπλύνει» τις ουσίες από την επιφάνεια της οδοντοστοιχίας.

*Αμυλούχα τρόφιμα
Το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες ανήκουν στην κατηγορία των αμυλούχων τροφίμων τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα οξύτητας από βακτήρια στο στόμα, διαβρώνοντας το σμάλτο. Μάλιστα, όσο περισσότερο μαγειρεμένο είναι ένα αμυλούχο τρόφιμο, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα οξέα στην στοματική κοιλότητα – το ωμό άμυλο σε μορφή λαχανικών δεν έχει την ίδια επιβαρυντική δράση.

*Δημητριακά με ζάχαρη
Το συγκεκριμένο σνακ που συχνά προτιμάται για πρωινό περιλαμβάνει ζάχαρη και άμυλο, ένας συνδυασμός που ευνοεί τον σχηματισμό πλάκας μεταξύ των δοντιών.

*Καφές και κόκκινο κρασί
Ο καφές, το κρασί αλλά και το τσάι όταν το καταναλώνουμε με πολλή ζάχαρη επιβαρύνουν το στόμα μας ως εξής: Επειδή τα πίνουμε αργά-αργά, διατηρούν την οξύτητα της κοιλότητας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας επομένως τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ροφήματα τείνουν αν αφήνουν «λεκέδες» στα δόντια μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v