Αψού: Επτά super τροφές ενάντια στην γρίπη

Συνάχι, τσούξιμο στα μάτια, πονόλαιμος, δέκατα και καταρροή. Το κοινό κρυολόγημα σας περιτριγυρίζει. Αντιμετωπίστε το αποτελεσματικά με σύμμαχο επτά απλές τροφές που θα βρείτε – ή θα φτιάξετε- στην κουζίνα σας.
Αψού: Επτά super τροφές ενάντια στην γρίπη
Η... εποχή της γρίπης έφτασε (όχι των πτηνών ή των χοίρων, την άλλη εννοούμε, την κοινή) και τα πρώτα σημάδια είναι ήδη εμφανή στους γύρω μας. Φτερνίσματα, συνάχι, κόκκινα μάτια και βήχας, σε συνδυασμό με τους κλειστούς χώρους της δουλειάς δημιουργούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κολλήσουμε. Ή μήπως μπορούμε να το αποφύγουμε; Αν την «αρπάξατε» λοιπόν, ή αν θέλετε απλά να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι στην γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, δεν έχετε παρά να προσθέσετε τις παρακάτω τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιό σας.

Κοτόσουπα
Τελικά οι γιαγιάδες μας δεν είχαν άδικο όταν μας έφτιαχναν κάθε λογής σούπες για το κρυολόγημα. Γνωστή και ως «φυσική» πενικιλίνη, η κοτόσουπα είναι στην κορυφή της λίστας των τροφών για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Βοηθάει στην απόφραξη της μύτης και στο «άνοιγμα» του αναπνευστικού συστήματος. Η κοτόσουπα περιέχει επίσης ουσίες που συμβάλλουν στην αραίωση της βλέννας στους πνεύμονες και στην καταπολέμηση της πνευμονικής φλεγμονής. Τέλος, μαλακώνει τον ταλαιπωρημένο από τον βήχα λαιμό. Η παρασκευή της είναι ιδιαίτερα απλή και μπορείτε να την φτιάξετε ανά πάσα στιγμή. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:




• Ένα μικρό κοτόπουλο,
• Ένα φλυτζανάκι ρύζι
• Μία κουταλιά βούτυρο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Ένα αυγό
• Ένα λεμόνι.
• Προαιρετικά προσθέστε λαχανικά για επιπλέον προστασία (πιπεριά, καρότο, κολοκύθι, κρεμμύδι, σκόρδο κτλ.)


Βράζουμε το κοτόπουλο για μία ώρα. Το βγάζουμε από την φωτιά και αφαιρούμε τα κόκαλα. Στραγγίζουμε το ζουμί και προσθέτουμε το βούτυρο, το ρύζι, λίγο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει για δεκαπέντε λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο. Βράζουμε για είκοσι λεπτά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Για το αυγολέμονο χτυπάμε ένα αυγό και το ζουμί ενός λεμονιού (ή δύο αν σας αρέσει πιο ξινό) σε ένα πιάτο. Παίρνουμε με ένα κουτάλι λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το βάζουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο, για να μην κόψει. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Καυτερά Φαγητά
Προσθέστε τσίλι, σκόρδο , κρεμμύδι ή οποιαδήποτε καυτερή σάλτσα έχετε διαθέσιμη στα φαγητά σας και απαλλαγείτε μια και καλή από την ρινική συμφόρηση και τα εκνευριστικά συμπτώματα του κρυολογήματος. Η καυτερή πιπεριά συγκεκριμένα, φημίζεται για τις αντισηπτικές και αντιβακτηριακές της ιδιότητες , όπως και το σκόρδο. Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε κάποιο καυτερό κινέζικο ή ινδικό πιάτο για μεγαλύτερη γευστική ποικιλία. Πάρτε μια ιδέα από τις πιο νόστιμες ινδικές συνταγές εδώ

Σκόρδο
Από τα πιο «δυνατά» διατροφικά μας όπλα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Υπάρχουν μάλιστα, επιστημονικές ενδείξεις για αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση κάποιων συστατικών του σκόρδου. Συγκεκριμένα, μια ουσία του, η αλιίνη δρα ως αποσυμφορητικό για την μύτη, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε αυτό, προστατεύουν τον οργανισμό από την δράση των ελεύθερων ριζών. Φροντίστε λοιπόν, να καταναλώνετε τουλάχιστον μια σκελίδα σκόρδο την μέρα (είτε σκέτη, είτε μέσα στο φαγητό) για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει γρηγορότερα. Δοκιμάστε να την βάλετε είτε σε κόκκινες σάλτσες για μακαρόνια (αραμπιάτα, ναπολιτάνα), είτε στα μαγειρευτά κρέατα.

Μοσχάρι
Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας περιέχει ικανοποιητική ποσότητα Ψευδαργύρου. Το ιχνοστοιχείο αυτό, βοηθά στην ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των ξένων βακτηρίων και των ιών. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, μέταλλο που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αν και μεγάλες ποσότητες κρεάτος είναι πιθανό να βλάψουν την υγεία μας, καταναλώνοντας ημερησίως 90 γραμμάρια, παρέχουμε στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα Ψευδάργυρου και θρεπτικών συστατικών για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Εσπεριδοειδή
Προτιμήστε τα για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, που ως γνωστόν ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στύψτε την «κλασσική» πορτοκαλάδα και προσθέστε της και χυμό από ένα λεμόνι για περισσότερη προστασία, φάτε ένα γκρέηπφρουτ ή προσθέστε μερικά κομμάτια από μανταρίνι στην σαλάτα σας. Αν καπνίζετε, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να λάβετε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα τα παραπάνω, αφού το κάπνισμα αφενός αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε από γρίπη, αφετέρου «καταστρέφει» τα αποθέματα βιταμινών στον οργανισμό.

Τροφές – ασπίδες
Τα εσπεριδοειδή δεν είναι οι μόνες τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Δοκιμάστε να εντάξετε στην διατροφή σας μεταξύ άλλων το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο, τις πιπεριές (ανεξαρτήτως χρώματος), τα μούρα, τα βατόμουρα, τις φράουλες, τα ακτινίδια και το σπανάκι.

Τζίντζερ 
Το εκχύλισμα από τζίντζερ (πιπερόριζα), χρησιμοποιείται κατά κόρον για την αντιμετώπιση του έντονου βήχα, αλλά και ως αντιπυρετικό. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα τσάι από τζίντζερ. Σε μία κούπα καυτό νερό προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ σε σκόνη (ή τριμμένο) και αφήστε το για πέντε με δέκα λεπτά. Ανακατέψτε καλά ή σουρώστε και καταναλώστε το καυτό. Για κάτι πιο δροσερό, δοκιμάστε ένα shake με γιαούρτι, τζίντζερ και φράουλες. Ανακατέψτε στο μπλέντερ 150γρ. γιαούρτι, 10γρ. τζίντζερ, 8-10 φράουλες (ή 80γρ. μαρμελάδα) και 100ml φρέσκο γάλα. Για περισσότερη γεύση, αν θέλετε προσθέστε και λίγο σιρόπι φράουλας.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v