Η δίαιτα του fast food: Κι όμως, υπάρχει

Σκεφτήκατε ποτέ ότι το ”πρόχειρο” φαγητό μπορεί και να μην είναι εχθρός της δίαιτας; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δίαιτα του fast food, για να μην απορρίψετε ξανά την πρόσκληση της παρέας για επιδρομή στο ”σαντουιτσάδικο” της γειτονιάς.

Αν αισθάνεστε ότι η δίαιτα σας περιορίζει, δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε τα υγιεινά σνακ που πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιό σας, ή απλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε τις προσκλήσεις της παρέας για… επιδρομή στο fast food της γειτονιάς, σας έχουμε καλά νέα.

Ο καρδιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου ”η δίαιτα του fast food” Stephen Sinatra ισχυρίζεται ότι μπορούμε εύκολα να χάσουμε βάρος ακόμη κι αν τρώμε συχνά ”πρόχειρο” φαγητό, αρκεί να επιλέγουμε προσεκτικά το μενού.

Στην ουσία, η δίαιτα του fast food αποτελεί ένα πρακτικό πρόγραμμα διατροφής έξι εβδομάδων, με τις υγιεινότερες επιλογές από τα μενού των fast food για κάθε γεύμα, από το πρωινό μέχρι το δείπνο και τα σνακ. Το βιβλίο περιλαμβάνει, επίσης, tips για την επιλογή υγιεινών γευμάτων από καντίνες, αεροδρόμια και κάθε τύπου εστιατόρια.

Βέβαια, ο Dr. Sinatra, όπως και οι συνάδελφοί του, θα προτιμούσε οι ασθενείς του, και οι 80 εκατομμύρια άνθρωποι που τρώνε στα fast foodκάθε μέρα, να απολαμβάνουν μια ισορροπημένη διατροφή, με φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά. Αναγνωρίζει, όμως, πως για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Ο κόσμος λατρεύει τα fast food γιατί προσφέρουν νόστιμο φαγητό σε λογικές τιμές, και ό,τι και να λένε οι ειδικοί θα συνεχίσει να τρώει εκεί” λέει ο ίδιος. ”Γιατί λοιπόν να μην τους βοηθήσεις να κάνουν υγιεινότερες επιλογές, χωρίς να αποχωριστούν τις αγαπημένες τους συνήθειες;”

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δίαιτα του fast food μπορούμε άφοβα να απολαμβάνουμε σάντουιτς με ψητό κοτόπουλο, ψητές πατάτες, επιδόρπια φρούτων, ακόμη και junior burgers. Αλλά μην ελπίζετε για τηγανιτές πατάτες και αναψυκτικά –αυτά, όπως και τα τηγανιτά εν γένει, εξακολουθούν να απαγορεύονται.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ορισμένα υποκατάστατα και έξυπνα tips που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε θερμίδες. Για παράδειγμα, προσθέτοντας vinaigrette αντί για οποιαδήποτε άλλη σος στη σαλάτα σας γλιτώνετε 130 θερμίδες, ενώ παραγγέλνοντας οποιοδήποτε σάντουιτς χωρίς σος ή μαγιονέζα αποφεύγετε 170 ολόκληρες θερμίδες.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες συνταγές θρεπτικών γευμάτων που μπορούν να ετοιμαστούν σε λιγότερο από 15 λεπτά, προκειμένου να αποφύγουμε –κάποιες φορές– την εύκολη λύση του fast food.

Ο στόχος είναι η κατανάλωση των προτεινόμενων γευμάτων και ποτών, που δεν ξεπερνούν τις 1500 θερμίδες στο σύνολό τους, να συνδυάζεται με περπάτημα ενάμισι χιλιομέτρου την ημέρα.

Γλιτώνοντας 250 θερμίδες από τα καθημερινά σας γεύματα, με τις υγιεινές επιλογές των fast food, και καίγοντας άλλες 250 με το περπάτημα, μπορείτε να χάνετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.

”Ένα σάντουιτς με ψητό κοτόπουλο, ψωμί ολικής άλεσης, μαρούλι και ντομάτα, χωρίς τη μαγιονέζα, είναι μια νοστιμότατη επιλογή με πολύ λιγότερες θερμίδες από το burger” λέει ο Dr. Sinatra.

Οι ειδικοί φαίνονται να συμφωνούν. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Leslie Bonci, αν είμαστε πολύ επιλεκτικοί και προσεκτικοί στις επιλογές των γευμάτων, μπορούμε να χάσουμε βάρος ακόμη και χωρίς να κόψουμε τις καθημερινές επισκέψεις στα fast food.

Η ίδια πιστεύει πως η δίαιτα του fast food αποτελεί ένα ρεαλιστικό διατροφικό πρόγραμμα, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν το χρόνο να ετοιμάσουν μόνοι τα γεύματά τους, αλλά και αποτελεσματική, καθώς περιλαμβάνει και τη φυσική δραστηριότητα.

Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει, μπορεί ο τίτλος να είναι κατά τι παραπλανητικός, καθώς το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει όλα τα πρόχειρα φαγητά, και κάποιοι μπορεί να πιστέψουν ότι μπορούν να χάσουν βάρος συνεχίζοντας να τρώνε ό,τι θέλουν.

Συνιστά, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τη δίαιτα του fast food ως οδηγό για την επιλογή των γευμάτων κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τέτοια εστιατόρια, προσπαθώντας όμως παράλληλα να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, καταλήγει, καλό θα ήταν να συμπληρώνουμε το διατροφικό μας πρόγραμμα με γεύματα που θα ετοιμάζουμε μόνοι στο σπίτι τρεις – τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Αν χρειάζεστε κίνητρο, σκεφτείτε ότι η απώλεια βάρους δε θα σας κάνει απλά να αισθάνεστε καλύτερα με το σώμα και την εμφάνισή σας, αλλά θα βελτιώσει παράλληλα και την υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, ορισμένες μορφές καρκίνου και άλλες χρόνιες παθήσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v