ΔΙΑΤΡΟΦΗΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Τεχνητές γλυκαντικές ύλες

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προσδίδουν στα τρόφιμα και τα ποτά γλυκιά γεύση, αντίστοιχη με εκείνη της ζάχαρης, ωστόσο παρέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ύλες

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προσδίδουν στα τρόφιμα και τα ποτά γλυκιά γεύση, αντίστοιχη με εκείνη της ζάχαρης, ωστόσο παρέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Από τις πρώτες ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν, η σακχαρίνη (Ε 954) είναι 300 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και δεν αποδίδει θερμίδες. Εκτενείς μελέτες σε ανθρώπους έχουν υποστηρίξει την ασφάλειά της και είναι εγκεκριμένη σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το Ακεσουλφαμικό κάλιο (E950,ουσία 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη που δεν προσδίδει θερμίδες, έχει ελεγχθεί από περισσότερες από 50 μελέτες για την ασφαλή χρήση του, και έχει εγκριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της ΕΕ και τον FDA των ΗΠΑ.

Η Ασπαρτάμη (E951) της οποίας η ασφάλεια έχει μελετηθεί πιο διεξοδικά από κάθε άλλο πρόσθετο τροφίμων αποδίδει 4 kcal ανά γραμμάριο, όσες δηλαδή η ζάχαρη. Καθώς είναι 200 φορές πιο γλυκιά, χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα αποδίδοντας μηδαμινές θερμίδες.

Το 2006, μετά από μελέτες του Ιδρύματος Ramazzini που αμφισβήτησαν την ασφάλειά της, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το FDA ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την αναθεώρηση της ασφάλειας της χρήσης της. Να επισημάνουμε ότι η κατανάλωσή της θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με φαινυλκετονουρία.

Το κυκλαμικό οξύ (Ε 952) είναι 30 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αποδίδει θερμίδες. Η χρήση του έχει θεωρηθεί ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 100 χώρες. Από το 2006 εκκρεμεί η αίτηση επανέγκρισης της χρήσης του στις ΗΠΑ.

Η Σουκραλόζη
(Ε 955), της οποίας η χρήση εγκρίθηκε το 2000 από την Ευρωπαική αρμόδια Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, είναι 600 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και η ασφάλειά της έχει πιστοποιηθεί από περισσότερες από 100 επιστημονικές μελέτες την τελευταία εικοσαετία.


Ευχαριστούμε την κα Κωσταλένια Καλλιανιώτη, MSc, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου. (www.nutrimed.gr)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v