Εργαζόμενο κορίτσι: Διατροφή για... προαγωγή!

Καφές για πρωινό, γεύματα στο πόδι, αργά το βράδυ το κύριο γεύμα της ημέρας. Σας θυμίζει κάτι; Δείτε ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας και πώς θα αποβάλλετε τις κακές διατροφικές συνήθειες που επιβάλλει ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής.
του Αναστάσιου Παπαλαζάρου (*)

Πηγή: Iatronet.gr

Είναι γεγονός οτι οι διατροφικές ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας. Ποια είναι τα συνηθέστερα διατροφικά σφάλματα της εργαζόμενης γυναίκας και τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει τη διατροφή της;

Η ζωή της εργαζόμενης είναι έντονα στρεσογόνος, με απαιτήσεις διαρκούς πνευματικής διαύγειας. Συνήθως, τρώει ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι και το κύριο γεύμα το βράδυ. Πολύ συχνά είναι καπνίστριες και τακτικά εντασσόμενες σε προγράμματα απώλειας βάρους, καθώς η εικόνα σώματος είναι και τμήμα της δουλειάς.

Το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τόσο βιταμίνες όσο και μη θρεπτικά συστατικά: αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κυρίως C (φράουλες, καρπούζι, πεπόνι, πορτοκάλι, ακτινίδιο, μπρόκολο, πατάτες), Ε (φρέσκοι ξηροί καρποί, σπαράγγια, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και Α (σολωμό, σκουμπρί, ιχθυέλαια, συκώτι, αλλά και με τη μορφή της προβιταμίνης- κυρίως β-καροτίνη από το καρότο, τα βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, που μετατρέπονται στον οργανισμό στην ενεργό βιταμίνη Α).

Μη θρεπτικά συστατικά, δηλαδή συστατικά που βρίσκονται στις τροφές και τους προσδίδουν τις κύριες οργανοληπτικές τους ιδιότητες και δεν έχουν θρεπτική αξία, (όπως οι βιταμίνες) είναι η κουερσιτίνη (μήλο), λυκοπίνη (ντομάτα, καρπούζι), λουτείνη (σπαράγγια, σπανάκι), ισοφλαβόνες (σόγια), νασουνίνη (μελιτζάνα) κα.

Παράλληλα, την πνευματική διαύγεια τονώνουν το καλό πρωινό, τα ισορροπημένα γεύματα και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που προάγουν και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγό δημητριακά.

Συνηθισμένα λάθη:
Λίγα γεύματα
Φαγητό στο πόδι
Αργά το βραδινό γεύμα

Προτάσεις:
Καλό πρωινό.
Περισσότερος χρόνος στο γεύμα το οποίο όλες οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι βοηθά στην πνευματική μας διαύγεια και βελτιώνει τη διάθεση παράλληλα με την τεράστια θρεπτική του αξία για τη λειτουργία του οργανισμού.
Να μην παραλείπετε το μεσημεριανό γεύμα και ας είναι μόνο μία χορταστική σαλάτα που προσφέρει τόσο πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.
Κατανάλωση φρούτων ή/και φρουτοχυμών ως ενδιάμεσα γεύματα, εφοδιάζοντας τον οργανισμό άμεσα με γλυκόζη (το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου) προσφέροντας παράλληλα πολύτιμες βιταμίνες.
Τα γεύματα θα πρέπει να καταναλώνονται με αργό τρόπο. Όταν τρώμε γρήγορα κάτι, ο οργανισμός μας δεν το μεταβολίζει σωστά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η σωστή λειτουργία του εντέρου. Αν συνυπολογίσουμε την επιβάρυνση του εντέρου (δυσκοιλιότητα, κολίτιδα κα) από το άγχος της δουλειάς, τότε γίνεται αντιληπτό ότι επιβαρύνουμε μία δύσκολη κατάσταση. Ακόμα και το ελαφρύ γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται σε περιβάλλον ψυχικής ηρεμίας, μασώντας καλά την τροφή και όχι σε χρόνο λιγότερο από 15 λεπτά. Ο κανόνας αυτός, όσο δύσκολα εφαρμόσιμος κι αν φαίνεται, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και κατ’ επέκταση υγείας για άτομα εργαζόμενα.

Πηγή: Iatronet.gr

(*) Ο κ. Παπαλαζάρου είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v