Κραιπάλη: Tips για... Ξεφούσκωμα!

Αρκετές φορές μας έχει τύχει ύστερα από ένα «λουκούλλειο» γεύμα να νιώθουμε «φουσκωμένοι», γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και την διάθεσή μας. Όταν μάλιστα αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση τότε τα πράγματα σοβαρεύουν.
Κραιπάλη: Tips για... Ξεφούσκωμα!
Σε όλους μας έχει τύχει αρκετές φορές να το παρακάνουμε με το φαγητό. Μία οι οικογενειακές συνεστιάσεις με τα δεκάδες πιάτα, μία τα μέχρι σκασμού γεύματα σε ταβέρνες και εστιατόρια μας προκαλούν το γνωστό «φούσκωμα». Όταν μάλιστα αυτό γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, τότε μπορεί να επηρεάσει το σωματικό μας βάρος και τον μεταβολισμό μας. Αν δράσετε έξυπνα, τότε θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την «υπερφαγία» όπως ονομάζεται.

Είναι πολύ σημαντικό να μην τα παρατήσετε και συνεχίσετε να «φορτώνετε» το στομάχι σας με κάθε είδους τροφή. Με το σωστό κίνητρο και ακολουθώντας μερικές χρήσιμες συμβουλές θα μπορέσετε να επανακάμψετε από την συνήθη αυτή δυσφορία.
=
*Πιείτε υγρά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι, αμέσως μόλις ξυπνήσετε, να πιείτε άφθονο νερό. Πολλές φορές το μισό από το βάρος που παίρνετε σε μία περίοδο «κραιπάλης» οφείλεται στην κατακράτηση υγρών στο σώμα. Η κατανάλωση νερού θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αποβάλει τα επιπλέον υγρά. Βάλτε σαν στόχο να διπλασιάσετε την κατανάλωση υγρών (αποφεύγοντας αυτά που περιέχουν καφεΐνη). Να θυμάστε ότι τα επιπλέον υγρά δεν είναι ανάγκη να προέρχονται από καθαρό νερό. Χυμοί φρούτων, γάλα, νωπά φρούτα και λαχανικά, σούπες και ζωμοί κάνουν την ίδια δουλειά. Τέλος, δώστε προσοχή στο πόσο αλάτι περιέχουν οι τροφές που πρόκειται να καταναλώσετε μιας και αυτό επηρεάζει τα επίπεδα κατακράτησης υγρών.

*Μην το ρίξετε στην νηστεία
Η πρώτη λύση που σας έρχεται στο μυαλό μετά από μια περίοδο κρεπάλης, είναι να ακολουθήσετε μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Λάθος. Κάτι τέτοιο θα «τρελάνει» τον μεταβολισμό σας, οδηγώντας σε άλλα προβλήματα. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να τις μειώσετε σιγά σιγά, επικεντρώνοντας περισσότερο στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Αυτές θα δώσουν μία ώθηση στον μεταβολισμό σας, «καίγοντας» τις περισσότερες θερμίδες.

*Γυμναστείτε με βάρη
Η προπόνηση με βάρη στο γυμναστήριο συνίσταται σε περιπτώσεις κραιπάλης. Μερικές φορές είναι πιο αποτελεσματική από το να «λιώσετε» στον διάδρομο ή στο τρέξιμο. Αυτό γιατί βασίζεται αποκλειστικά στην αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς. Εάν οι τροφές που καταναλώσατε ήταν πλούσιες σε υδατάνθρακες τότε μια τέτοια προπόνηση θα σας βοηθήσει να τους χρησιμοποιήσετε. Αν είχατε διαλέξει από την άλλη, την καρδιοαγγειακή άσκηση (τρέξιμο) ο οργανισμός σας δεν θα έκαιγε τόσες θερμίδες όσο στην προπόνηση με βάρη, ούτε θα συνέχιζε να καίει θερμίδες μετά το τέλος της άσκησης.

*Αποφύγετε το αλκοόλ

Δεδομένου ότι το αλκοόλ όχι μόνο περιλαμβάνει «κενές» θερμίδες, αλλά μπορεί να επηρεάσει την σωστή λήψη αποφάσεων όσον αφορά το φαγητό, προσπαθήστε να το αποφύγετε τουλάχιστον για δύο μέρες, μέχρι να επανακάμψετε πλήρως. Αν πάλι θέλετε πάση θυσία ένα ποτάκι, περιοριστείτε στο ένα.

*Το δις εξαμαρτείν…
Τώρα αν σκοπεύετε να ξαναφάτε μέχρι… σκασμού τότε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να μειώσετε τις πιθανότητες να πάρετε επιπλέον κιλά. Αρχικά, αν μπορέσετε προγραμματίστε να πάτε γυμναστήριο από πριν κάνοντας μια αρκετά έντονη προπόνηση με βάρη. Αυτή θα ελαττώσει το γλυκογόνο στους μυς με αποτέλεσμα όσες θερμίδες καταναλώσετε μετά να απορροφηθούν αμέσως από τον μυϊκό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο ένα γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τον στόχο σας για μυϊκή μάζα (αν φυσικά υπάρχει).

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσετε κάπως «παραφουσκωμένοι», έχετε στο νου σας τα παραπάνω tips για να μην έχετε πρόβλημα. Όλοι μας έχουμε στιγμές αδυναμίας, το θέμα είναι να τις αντιμετωπίζουμε σωστά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v